Z brankárskej trojky je hrdina. Šampióni sa vždy vrátia späť, vraví tréner Dendis

Slovenskí hokejisti na Hlinka Gretzky Cupe 2023.
Slovenskí hokejisti na Hlinka Gretzky Cupe 2023. (Autor: TASR)
Šimon Čop|3. aug 2023 o 00:30

Slováci dlho držali nádej na tretie miesto, favoritom boli vyrovnaným súperom.

TRENČÍN. Bežali posledné sekundy zápasu a slovenskí hokejisti do 18 rokov sa bránili proti fínskemu náporu. K prvým bodom na Hlinka Gretzky Cupe boli veľmi blízko.

Fíni, hoci bola remíza, hrali bez brankára. Len výhra za tri body by znamenala ich postup do semifinále. Za stavu 1:1 búšili do unavených Slovákov a brankára Martina Haronika.

Chýbali necelé tri sekundy, aby duel medzi Fínmi a Slovákmi došiel do prekvapivého predĺženia. Nestalo sa.

V dychberúcom závere rozhodol o výhre favorita Suoniemi a severskí mladíci poskákali na ľad vo veľkej eufórii. Snúbila sa v nich radosť i úľava.

Slovensko im bolo vyrovnaným súperom. Niet divu, že mladíkov prehra bolela. Po prehre so Švajčiarmi a debakli od Kanady predviedli, že dokážu potrápiť aj veľmoci. Na body to ale nestačilo.

„Takáto prehra sa nehodnotí jednoducho. Ale potlesk, ktorí chalani dostali od fanúšikov, bol zaslúžený. Bola to taká náplasť po ťažkej prehre. Chceli sme však vyhrať a diváci to ocenili, čo je pre nás veľmi dôležité. Hrali sme pre nich,“ vyjadril sa hlavný tréner Martin Dendis.

Pozorní brankári

Prvú tretinu začali slovenskí mladíci aktívne – forčekingom a bojovnosťou, z ktorých vyplynulo niekoľko zaujímavých príležitostí.

Ubehli dve a pol minúty, keď rozhodcovia po prvýkrát vylučovali. Fíni presilovú hru po faule Beluška nevyužili.

Slovákov nakopla presilovka v polovici tretiny. Brankár Rimpinen musel predviesť niekoľko ťažkých zákrokov, ale za svoj chrbát nič nepustil.

V podobnom duchu sa niesol aj zvyšok prvej dvadsaťminútovky, ktorá sa skončila nerozhodne a bez gólov.

Úplne iný ráz malo druhé dejstvo. Už po štrnástich sekundách nedal protivníkovmu brankárovi šancu Alex Zálešák. Nádhernou prihrávkou ho vysunul Luka Radivojevič.

VIDEO: Gól Alexa Zálešáka proti Fínsku

Slovenské vedenie netrvalo ani tri minúty. Hákovanie Tobiasa Pitku potrestal presným švihom Emil Hemming.

Vyrovnaný zápas sa postupne priostroval. Pribúdalo aj tlaku z jednej či druhej strany a zaujímavých šancí. Slováci v tomto dejstve nevyužili početnú hru o dvoch hráčov.

Brankári boli naďalej pozorní a do uplynutia 40 minút nedovolili strelcom viackrát sa presadiť. Do tretej tretiny sa šlo za stavu 1:1.

Hoci bolo potrebné vyvarovať sa zbytočných chýb, hokeju to na kvalite a atraktivite neubralo. Aj posledná dvadsaťminútovka bola plná tvrdých a čistých bodyčekov a útočného a bojovného hokeja.

Góly ale nepribúdali. Slovensko našlo spoľahlivého muža v bránke až na konci pôsobenia v základnej skupine. Martin Haronik pôsobil isto, dobre riešil rýchle akcie aj skrumáže.

Nestačil však na strelu tri sekundy pred koncom. Fíni v snahe postúpiť a získať tri body odvolali brankára minútu a pol pred záverečnou sirénou.

Súpera v následnej power-play nepustili k puku. Zavreli brániaceho sa outsidera a o výhre rozhodol dvojbodový Suoniemi. Ich následná radosť bola veľká – znamenala štvrťfinále.

Fínov frustrovala trojka

Hrdinom stretnutia a najlepším hráčom zo strany Slovenska sa stal Haronik. Brankárovi tlieskali nielen slovenskí fanúšikovia, ale aj fínski hráči a realizačný tím.

„Myslím si, že chlapci hrali obetavo. Blokovali veľmi veľa striel, som im za to vďačný,“ vyjadril sa skromne pre Hockey Slovakia a vyzdvihoval najmä tímové úsilie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Z brankárskej trojky je hrdina. Šampióni sa vždy vrátia späť, vraví tréner Dendis