Briti, Ukrajinci i Japonci. Kto ešte bojuje o účasť na olympiáde?

Hokejisti Veľkej Británie sa radujú z gólu.
Hokejisti Veľkej Británie sa radujú z gólu. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|29. aug 2024 o 08:00

Doposiaľ sa odohrali dve fázy kvalifikácie, zostáva len finálna.

BRATISLAVA. Slovensko, Kazachstan, Rakúsko, Maďarsko. Také je zloženie skupiny D v kvalifikácii na ZOH 2026 v hokeji

Nejde však o jediné tímy bojujúce o štart na najvýznamnejšom hokejovom medzinárodnom turnaji. O zvyšné tri miestenky sa uchádza celkovo až dvanásť národných tímov v ťažkej konkurencii. 

Tie sú rozdelené do troch skupín pomenovaných ako “D”, “E” a “F”. Ide o tzv. Finálnu fázu olympijskej kvalifikácie, o jej vrchol. 

Kvalifikácia ako taká sa však začala už v decembri 2023. Súčasné skupiny sú zložené z najlepších reprezentácií.

Dôležitý je ranking 

Aby sa národné mužstvo kvalifikovalo na zimné olympijské hry automaticky, potrebuje byť v najlepšej osmičke rankingu IIHF po majstrovstvách sveta predchádzajúcich kvalifikácii. V tomto prípade to bolo po MS 2023. 

Následne sa vychádzalo z výkonnostných skupín, ktoré určil tento rebríček. Slováci sú ako prvý nepostupujúci, teda deviaty tím rankingu, v skupine s ďalšími ôsmimi reprezentáciami pod nimi, ktoré boli zaradené priamo do finálnej fázy kvalifikácie.

Tá mala mať dokopy štyri časti. Jej prvá fáza, kde sa mali stretnúť tímy z chvosta rebríčka, sa napokon neuskutočnila. Do druhej fázy kvalifikácie sa teda bez boja kvalifikovali Taiwan, Thajsko, Juhoafrická republika a Gruzínsko.

Výkonnostné kategórie určené rebríčkom IIHF pre kvalifikáciu na ZOH 2026

PRVÁ SKUPINA:
9. Slovensko
10. Lotyšsko
11. Dánsko
12. Nórsko
13. Francúzsko
14. Bielorusko
15. Kazachstan
16. Rakúsko
17. Slovinsko

DRUHÁ SKUPINA:
18. Maďarsko
19. Veľká Británia
20. Južná Kórea
21. Poľsko
22. Rumunsko
23. Litva
24. Japonsko
25. Čína
26. Ukrajina

TRETIA SKUPINA:
27. Estónsko
28. Holandsko
29. Srbsko
30. Chorvátsko
31. Španielsko
32. Island
33. Bulharsko
34. Mexiko
35. Turecko

ŠTVRTÁ SKUPINA:
36. Spojené arabské emiráty
37. Taiwan
38. Thajsko
39. Kirgizsko
40. Hong Kong
41. Bosna a Hercegovina
42. Juhoafrická republika
43. Kuvajt
44. Gruzínsko
45. Irán

V kvalifikácii nenastúpili Taliansko (automatický postup), Izrael, Austrália, Belgicko, Nový Zéland, Luxembursko, Turkménsko, Singapur, Malajzia, Filipíny, Severná Kórea, Mongolsko a Indonézia.

Dominancia európskych tímov 

Skutočný začiatok olympijskej kvalifikácie sa oneskoril na december 2023. Vtedy sa odohrala oficiálne jej druhá fáza. 

V skupine K v Reykjavíku dominovali Estónci. Aj druhý domáci Island porazili 6:0 a vďaka výhram 21:0 nad Bulharmi a 9:2 nad Juhoafrickou republikou sa radovali z postupu do ďalšej fázy. 

Ani v skupine L neuspeli domáci Holanďania, hoci neboli ďaleko. V rozhodujúcom dueli prehrali tesne 3:4 s postupujúcim Španielskom, ktoré zdolalo aj Gruzínsko (5:1) a Thajsko (15:2). 

Až v tretej skupine si obhájili domáce prostredie Srbi. Postúpili bez inkasovania jediného gólu. Nad Tureckom zvíťazili 5:0, Taiwan zdolali výsledkom 6:0 a v derby s Chorvátskom vyhrali 4:0, hoci strelecky išlo o vyrovnaný zápas, ale Chorváti doplatili na vylúčenia. 

Z druhej fázy postúpilo Estónsko, Španielsko a Srbsko. Vo fáze č.3 však šlo o úplných outsiderov.

Ukrajina prekvapila, Maďari mali šťastie 

A potvrdilo sa to vo februári, keď ani jeden z týchto národných tímov neuhral ani bod. 

Zo skupiny G sa do finálnej fázy kvalifikácie dostali Japonci. Nad Litvou vyhrali 6:4, nad Španielmi 6:3 a rozhodujúci zápas s Maďarmi zvládli 2:1 hlavne vďaka brankárovi Narisawovi, ktorý pochytal 36 striel. 

Ani Maďarom však napokon nemusí byť ľúto. Hoci oficiálne nemali postúpiť, IIHF vyradila Bielorusko zo svojich súťaží v sezóne 2024/25, preto sa ako najlepší tím z druhých miest so 6 bodmi a skóre 15:6 dostali do záverečnej fázy po druhýkrát v rade.

V skupine H diktovali Briti. Na rozhodujúci súboj sa naladili víťazstvami 10:1 nad Čínou a 11:0 nad Srbskom. Potom pred očami domáceho publika prevalcovali Rumunov 7:4.

Skupina J sa hrala na pôde Poľska v Sosnowci. Účastník posledných MS elitnej kategórie sa však do záverečnej fázy neprebojoval, turnaj pred domácimi fanúšikmi nezvládol. Prvé miesto získala prekvapivo Ukrajina po výhrach 4:0 nad Južnou Kóreou, 5:3 nad Estónskom a 3:2 po samostatných nájazdoch nad Poľskom. 

Táto fáza určila definitívnu podobu aj slovenskej skupiny. Vo finálovej fáze budú outsidermi postupujúci Japonci, Briti, Ukrajinci i Maďari.

Vylúčenie Bieloruska zamiešalo skupiny 

V skupinách finálovej fázy sú reprezentácie nasadzované rovnakým kľúčom ako v predchádzajúcich fázach. 

V skupine D sa stretnú tri automaticky nasadené tímy a posledný postupujúci z tretej fázy, teda 9. Slovensko, 15. Kazachstan, 16. Rakúsko a Maďarsko.

Desiate Lotyšsko bude hostiť skupinu E, v ktorej zabojuje proti 13. Francúzsku, 17. Slovinsku a Ukrajine. 

Iba v skupine F sú dve mužstvá, ktoré si zahrali aj v predošlej fáze. Podobu skupín zamiešalo vyradenie Bielorusov, a tak si hostitelia z Dánska zahrajú vyrovnaný duel proti susedovi v rankingu Nórsku a privítajú aj Britov a Japoncov. 

Všetky skupiny finálovej fázy sa odohrajú v rovnakých dátumoch 29. augusta – 1. septembra. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Briti, Ukrajinci i Japonci. Kto ešte bojuje o účasť na olympiáde?