Šatan: Je to nezodpovedné. Nemali dosť hlasov, zarezali mládež

Miroslav Šatan na piatkovom kongrese SZĽH.
Miroslav Šatan na piatkovom kongrese SZĽH. (Autor: SZĽH)
Boris Vanya, Stanislav Benčat|18. mar 2022 o 16:29 (aktualizované 18. mar 2022 o 16:39)

Kongres SZĽH sa bude opakovať.

BRATISLAVA. Žiadne voľby, žiadny rozpočet, žiadna reforma mládežníckeho hokeja. Kongres Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa v piatok skončil fiaskom skôr než sa rozbehol.

Pri prezentácii sa nedosiahol potrebný počet 2/3 hlasov od prítomných delegátov (delegáti disponujú rôznym počtom hlasov, pozn.). Kongres tak nebol uznášaniaschopný a do 60 dní sa musí zopakovať.

Súčasné vedenie SZĽH na čele s prezidentom Miroslavom Šatanom obvinilo z obštrukcie oponentov, predovšetkým zástupcov niektorých extraligových klubov.

Vyzývateľom Šatana, ktorý sa opätovne uchádzal o post šéfa hokejového zväzu, mal byť v piatok riaditeľ HK Poprad Ľudovít Jurinyi.

"Môj názor je ten, že zmarili konanie kongresu, lebo nemali dosť hlasov," povedal v piatok popoludní Šatan na brífingu s médiami.

Podporovateľom Jurinyiho sa nepáčil marcový termín kongresu.

Volebný kongres sa mal pôvodne uskutočniť v júni 2022, ale keďže na jeseň minulého roka sa nepodarilo pre pandémiu koronavírusu zorganizovať kongres, kde by sa okrem iného schválil rozpočet zväzu na rok 2022, výkonný výbor SZĽH rozhodol hlasovaním oba kongresy zlúčiť a usporiadať iba jeden - v marci.

"Chceli sme tak ušetriť ľuďom v slovenskom hokeji čas a aj zväzové peniaze," argumentoval Šatan a následne dodal:

"Nemrzí ma, že sa neuskutočnil volebný súboj, ten sa iba odložil na neskôr. Ale mrzí ma, že sme neprebrali dve veľmi dôležité veci. Rozpočet na rok 2022 a najmä reformu mládežníckeho hokeja.

Ak chceli robiť obštrukcie, pokojne to mohli spraviť až potom, čo by sme prebrali tieto body v programe. Takto spravili z mládeže rukojemníka situácie, zarezali mládež. To, čo očakávali mládežnícke kluby, že sa vyrieši, sa nevyriešilo. Považujem to nezodpovedné."

K neprerokovanej reforme systému mládežníckeho hokeja sa vyjadril člen výkonného výboru Michal Handzuš.

"Je to pre mňa obrovský šok a sklamanie. Moja téma je mládež, keďže som aj v mládežníckom klube. Viem, na čom pracovalo veľa ľudí. Toto bolo teraz zrušené a neviem, či bude čas to schváliť, aby to bolo možné pripraviť na ďalšiu sezónu. Ak sa to nestihne, deti stratili rok na možný rozvoj," povedal bývalý center a dodal:

"Upozorňoval som, že toto nie je iba volebný kongres, mali sme diskutovať o novom systéme v mládežníckom hokeji, mal to byť dôležitý krok pre celý slovenský hokej. Tá skupina ľudí na to nemyslela. Po neúspešnej prezentácii tam zostali zástupcovia mládežníckych klubov ešte hodinu a boli úplne znechutení. Nevieme, čo budeme robiť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Šatan: Je to nezodpovedné. Nemali dosť hlasov, zarezali mládež