Rusom v NHL sa vyhrážajú smrťou. Tvrdí to hráčsky agent

Nikita Kučerov.
Nikita Kučerov. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|2. mar 2022 o 08:14

Rusi a Bielorusi v zámorí údajne zažívajú ťažké časy.

NEW YORK. Agent Dan Milstein, ktorý zastupuje väčšinu ruských a bieloruských hráčov v NHL, tvrdí, že jeho klienti zažívajú urážky a vyhrážanie.

To má byť následkom rusko-ukrajinského konfliktu. Milstein o skutočnosti prehovoril pre televíziu ESPN:

"Diskriminácia a rasizmus voči ruským a bieloruským hráčom je veľká," povedal.

"Vrátili sme sa späť o tridsať rokov. Volajú mi hráči, volajú mi rodičia. Boja sa, či budú môcť hrať, či budú v bezpečí."

Milstein je rodákom z ukrajinského Kyjeva. Do Spojených štátov amerických emigroval v roku 1991 ako šestnásťročný. Zastupuje vyše 75 percent ruských a bieloruských hokejistov v NHL, vrátane Nikitu Kučerova, Andreja Vasilevského či Iľju Sorokina. Jeho klientom je i Evander Kane.

Okrem nich je agentom Nikitu Zadorova, jedného z mála hráčov NHL, ktorí sa vyjadrili proti vojne.

"Moji klienti síce môžu v Amerike slobodne rozprávať, no ich rodiny doma môžu byť prenasledované a stať sa môže čokoľvek," vysvetľuje Milstein.

"Som hrdý Američan, a preto žiadam, aby sme sa zjednotili. Aj môj rodičovský dom je bombardovaný. Už šesť dní som nemohol spať. Ale ľudia nadávajú nesprávnym. Za všetkých mojich klientov môžem povedať, že chcú svetový mier."

Agent pridáva aj skúsenosť jedného zo svojich klientov, ktorého však nechcel menovať.

"Na ulici po ňom pokrikovali, aby sa vrátil domov, vraveli mu, že je nacista," tvrdí.

"Volajú ich nacistami, prajú im smrť. Lenže aj oni sú ľudské bytosti. Prispievajú našej spoločnosti, platia milióny na daniach, čím podporujú USA a Kanadu, a angažujú sa v charite. Prestaňte sa na nich dívať ako na agresorov. Prestaňte s rasizmom."

Ruský aj bieloruský hokej čelí sankciám od IIHF. Tá zakázala ich národným mužstvám predstaviť sa na majstrovstvách sveta v roku 2022 v seniorských, juniorských i ženských kategóriách. Zároveň Rusku odobrala organizovanie MS do 20 rokov v roku 2023.

Množia sa i hlasy volajúce po sankciách pre ruských hokejistov v NHL. Dominik Hašek je za celoplošné pozastavenie ich činnosti v lige, Michal Handzuš sa vyjadril, že by podľa neho nemal hrať Alexander Ovečkin ako Putinov podporovateľ.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Rusom v NHL sa vyhrážajú smrťou. Tvrdí to hráčsky agent