Vyhlásili nám vojnu, komentujú Rusi vylúčenie zo svetového hokeja

Ruskí hokejisti.
Ruskí hokejisti. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|1. mar 2022 o 16:25

KHL čaká v ďalšej sezóne úpadok.

BRATISLAVA. Ruskí hokejisti si v najlepšom prípade tento rok pozrú zápasy svetových šampionátov, Euro Hockey Tour či veľkých turnajov len v televízii.

Medzinárodná hokejová federácia IIHF vylúčila tímy Ruska a Bieloruska zo všetkých svetových podujatí a Rusom odobrala aj organizovanie MS do 20 rokov v budúcom roku. 

Zatiaľ to vyzerá, že tento zákaz by mal platiť do odvolania. Mnohí ruskí hokejisti aj tréneri to vnímajú ako podpásový úder a politické rozhodnutie.

Plánujú odvolanie na arbitráž

Rusi sa cítia ako poškodení. Často argumentujú tým, že sa šport s politikou nemá miešať. Nik však v súvislosti s ich vylúčením z medzinárodných zápasov nespomenul vojnu na Ukrajine.

Akoby to bolo zakázané, alebo o tom ani netušili. Hovoria len o politike. Ruská hokejová federácia vylúčenie svojich reprezentácii odsúdila.

„Toto riešenie môže zabiť rozvoj nášho hokeja na desaťročie pre rozkol v hokejovom hnutí,“ komentovala ruská hokejová federácia vylúčenie. Podľa všetkého pripravuje odvolanie na Arbitrážny súd do Lausanne.

Je však veľmi otázne, aké stanovisko arbitráž zaujme a či verdikt jednotlivé zväzy uznajú, keďže napríklad Fíni aj Česi odmietli hrať proti Rusku už pred zverejnením sankcií IIHF. 

„Vyhlásili nám vojnu. Nasadili proti nám najsilnejšie zbrane,“ komentoval sankcie bývalý reprezentačný tréner Vladimir Pľuščev pre R-Sport.

Pľuščev: Slovan ťahal KHL ku dnu

„Nepamätám si, že by sa Fíni, Švédi alebo niekto iný zasadzoval o vylúčenie USA z podujatí, keď Američania útočili na iné krajiny. Vtedy to bolo v poriadku, a teraz... 

Ťažko povedať, čo môžeme teraz robiť. Veď čokoľvek by sme urobili, zakročili by proti nám. Ostatné krajiny nás ani nevypočujú. Čakajú, že im budeme po vôli. K tomu sa ale nikdy neznížime,“ doplnil Pľuščev.  

Bývalý tréner naznačil, že KHL by mala rezignovať na nadnárodný rozmer a sústrediť sa len na domáce kluby a rozvoj ruského hokeja, ktorý vraj v minulých rokoch zanedbali.

„Pri tom, ako sme financovali Európanov, sme prestali pracovať a rozvíjať tradičné hokejové centrá, kde nám vyrastala mládež. Musíme vážne riešiť domáci hokej. Zahraničné kluby ako Medveščak Záhreb a Slovan ťahali našu ligu len dole,“ hovoril Pľuščev.

Ruský hokej čaká úpadok

KHL čaká izolácia a odliv legionárov. Vzhľadom na pád domáceho hospodárstva a znehodnotenie rubľa budú podmienky v kluboch v ďalšej sezóne neporovnateľne horšie. KHL stratí na ekonomickej sile a ruskí hráči budú hrať za menej.

Denník Sovetskij sport už v komentári naznačil, že izolácia posunie ruský hokej do štyridsiatych rokov minulého storočia a kluby budú musieť na zápasy cestovať vlakom. 

Pri vzdialenostiach v Rusku sú to neraz celé dni. „Naši hokejisti sa stali nežiaducimi,“ píše komentátor denníka Sport-Expres Alexej Ševčenko.

„Všetky tieto opatrenia posúvajú náš hokej ďaleko späť. A nie je to žiadny prínos ani pre ligu, nech už sa bude volať budúci rok akokoľvek. Ťažko k nám prídu normálni legionári, a ani spoliehanie sa na domácich hráčov neprinesie taký efekt. Zabúdame, že kvalita športovcov rastie len v silnej konkurencii,“ uvádza Ševčenko. 

Hokejisti sú zatiaľ k opatreniam IIHF zdržanliví a vravia, že ich najskôr čakajú boje o Gagarinov pohár. 

„Viete, ja to ani nesledujem, snažím sa sústrediť na play off. Viem, že nás vylúčili, ale celú sezónu som obetoval Petrohradu, príprave na play off, ani som dávno nehral v zbornej,“ komentoval vylúčenie národných tímov z medzinárodnej scény pre TV Match útočník Anton Burdasov.

Sankcie prijaté Radou IIHF

  • Rusko a Bielorusko sa nezúčastnia na MS 2022 vo Fínsku, ani na MS hráčov do 18 rokov 
  • Rusko nebude štartovať na MS 2022 hráčov do 20 rokov v Kanade, ani na MS žien a či junioriek
  • Bieloruský tím HK Gomel sa nezúčastní na Kontinentálnom pohári
  • IIHF mení organizátora MS 2023 hráčov do 20 rokov, ktoré sa mali uskutočniť v Rusku. Nové dejisko turnaja oznámia neskôr.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Vyhlásili nám vojnu, komentujú Rusi vylúčenie zo svetového hokeja