Jeden Putina obdivuje, druhý nenávidí. Ovečkin verzus Panarin

Danis Zaripov (vľavo), vedľa neho ruský prezident Vladimir Putin a hokejisti Alexander Ovečkin a Nikolaj Kuľomin.
Danis Zaripov (vľavo), vedľa neho ruský prezident Vladimir Putin a hokejisti Alexander Ovečkin a Nikolaj Kuľomin. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|1. mar 2022 o 18:00

Ruské hviezdy stoja na opačných koncoch názorového spektra.

NEW YORK. Krátko po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu proti sebe v NHL nastúpili Washington Capitals a New York Rangers.

Symbolický zápas. V drese Capitals hráva Alexander Ovečkin, ktorý sa netají obdivom k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Za Rangers nastupuje Artemij Panarin, jeho otvorený kritik.

Ak by sa NHL hrala v Európe, bol by okolo zápasu určite ešte väčší rozruch. Zámorie však konfliktom nežije tak naplno - aspoň v rámci života bežných ľudí nie. V hľadisku sa preto neobjavila otvorená podpora Ukrajiny v podobe vlajok, či transparentov.

Pre Alexandra Ovečkina bolo v tej chvíli najjednoduchšie nevyjadriť sa. Americký pokojný život mu v tomto vyhovoval – skrátka oznámil, že pred novinárov nepredstúpi. Tušil, čo by ho čakalo.

Otázkam o konflikte sa napokon nevyhol. Odpovedal na ne v piatok.

"Je to hrozná situácia. Mám v Rusku rodinu a na Ukrajine priateľov. Ale nemôžem s tým nič urobiť. Dúfam, že sa to čo najskôr skončí a všetko bude v poriadku a na celom svete zavládne mier," uviedol 36-ročný Ovečkin.

Na otázku, či podporuje Putina aj po ruskej invázii na Ukrajinu, Ovečkin odvetil: "Je to môj prezident. Ale ako som povedal, nie som politik, ale športovec a niektoré veci neovplyvním."

Prázdne slová

Ovečkinove slová vnímali mnohí ako prázdne frázy. Nechce vojnu, túži po mieri. Lenže čo ďalej?

Jeden z najlepších strelcov hokejovej histórie sa prezentoval ako jednoznačný Putinov podporovateľ aj v roku 2017. Z vlastnej iniciatívy na sociálnych sieťach rozbehol tzv. Putin Team. Podporil ho tak v kampani a získal pre ňu aj Jevgenija Malkina, Iľju Kovaľčuka či Pavla Bureho.

Nebolo to však po prvý raz. Hokejista sa už v roku 2014 o Ukrajincoch vyjadril ako o fašistoch. Stalo sa tak tesne po anexii Krymu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Jeden Putina obdivuje, druhý nenávidí. Ovečkin verzus Panarin