Pre Rusov bol nízky. Tréner Ramsay ma veľa naučil, tvrdí Fominych

Daniil Fominych.
Daniil Fominych. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|13. dec 2022 o 10:35

Slovenskí hokejisti chcú potešiť domácich divákov.

BRATISLAVA. Trénerský štáb na čele s Craigom Ramsaym a generálnym manažérom Miroslavom Šatanom zložil na domáci turnaj Kaufland Cup atraktívny tím. 

„Skutočnosť, že hráme na domácom ľade pred našimi fanúšikmi, ovplyvnila tvorbu nominácie na Vianočný Kaufland Cup. Povolali sme skúsenejšie mužstvo vrátane viacerých chlapcov, ktorí boli pri bronzovom úspechu. 

Verím, že sme zložili atraktívny, kvalitný a skúsený tím. Diváci od nás budú očakávať dobrý hokej a víťazstvá. Verím, že ich očakávania naplníme a potešíme ich," uviedol pre hockeyslovakia.sk Šatan.

Kým na Nemeckom pohári tvorili základ mužstva mladí hráči zo slovenskej a českej extraligy, na turnaji v Bratislave sa predstavia skúsenejší hokejisti. 

Pozvánku si vybojoval aj dvadsaťštyriročný útočník bratislavského Slovana Daniil Fominych. „Som vďačný, že mi tréneri veria. Musím im ukázať na ľade, že do reprezentácie patrím,“ povedal na zraze pred turnajom.

Všimli si ho v Moskve

Fominych je prvý hokejista z Ruska, ktorý si zahral v slovenskej reprezentácii. S hokejom začal v rodnej Ufe, neskôr pôsobil v Magnitogorsku a potom aj v Moskve v juniorskom tíme Severná hviezda.

Program Kaufland Cupu 2022:

štvrtok 15. decembra

  • 18.00 Slovensko – Nórsko

piatok 16. decembra

  • 17.00 Nórsko – Lotyšsko

sobota 17. decembra

  • 13.00 Slovensko – Lotyšsko

Mladý hráč však nedostával toľko šancí ako jeho rovesníci. Dôvodom bola jeho nižšia postava. 

V roku 2014 si ho na skúšobnom kempe v Moskve všimol tréner Marcel Ozimák. Mladý hokejista vymenil Moskvu za Nitru a dostal ďalšiu príležitosť rozvíjať talent. Podporili ho aj rodičia, ktorí sa spolu s ním presťahovali na Slovensko. 

V kabíne sa naučil po slovensky a dnes rozpráva plynulo, s minimálnym prízvukom. V roku 2019 získal občianstvo. 

V Nitre sa udomácnil, začal stabilne hrávať. Jeho výkony si všimol tréner Craig Ramsay, od ktorého dostal pozvánku do reprezentácie. V príprave na majstrovstvá sveta 2021 nevynechal ani jeden zápas. Hral proti Lotyšsku, Nemecku a Rakúsku. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Pre Rusov bol nízky. Tréner Ramsay ma veľa naučil, tvrdí Fominych