Košice v semifinále proti Michalovciam. Zopakuje favorit postup spred roka?

Jaroslav Janus bol výraznou oporou HC Košice v derby proti Dukle Michalovce.
Jaroslav Janus bol výraznou oporou HC Košice v derby proti Dukle Michalovce. (Autor: TASR - František Iván)
TASR|31. mar 2023 o 00:00

Víťaz základnej časti má už medailu istú.

KOŠICE/MICHALOVCE. V druhej sezóne v play off sa proti sebe opäť postavia hokejisti HC Košice a HK Dukla Ingema Michalovce. Ročník 2021/2022 priniesol vo štvrťfinále ich historicky prvú sériu, ktorá sa skončila víťazstvom "oceliarov."

Tí sú v pozícii favorita aj tentoraz, hoci vzájomné zápasy v základnej časti a aj herná fazóna z doterajšej fázy vyraďovačky hovoria aj o sile michalovského tímu.

Košice - Michalovce

Vzájomné zápasy v prebiehajúcej sezóne: 2:3 (v), 1:4 (v), 3:4 sn, 2:1 (v), 3:2, 5:1

Séria vo štvrťfinále 2021/2022: 4:2 na zápasy

Program semifinálovej série

1. zápas, piatok 31. marca: Košice - Michalovce 18.00 h

2. zápas, sobota 1. apríla: Košice - Michalovce 18.00 h

3. zápas, utorok 4. apríla: Michalovce - Košice 18.00 h

4. zápas, streda 5. apríla: Michalovce - Košice 18.00 h

prípadný 5. zápas, sobota 8. apríla: Košice - Michalovce 18.00 h

prípadný 6. zápas, pondelok 10. apríla: Michalovce - Košice 18.00 h

prípadný 7. zápas, streda 12. apríla: Košice - Michalovce 18.00 h

Košice zatiaľ suverénne

Vlani boli v pozícii mierneho favorita Michalovčania. Do play off vstúpili zo 4. miesta, Košičania na 5. mieste zaostali o šesť bodov.

Úvodné dva zápasy na Zemplíne dopadli lepšie pre "oceliarov," ktorí zvíťazili aj v treťom stretnutí.

Následné dva duely síce vyhrali Michalovce, no kapitán košického tímu Michal Chovan víťazným gólom v predĺžení 6. zápasu poslal Košice do semifinále.

Zatiaľ čo v sezóne 2022/2023 išlo o súboj tabuľkových susedov, tentoraz majú obaja za sebou výrazne odlišné pôsobenie v základnej časti.

Košičania v nej dokázali triumfovať po tom, čo v závere vyťažili zo zaváhaní Slovana a Zvolena a po poslednom kole sa ocitli na 1. priečke tabuľky.

Vďaka nej získali výhodu domáceho prostredia v úvodných dvoch zápasoch vo všetkých sériách play off.

Potvrdili ju už vo štvrťfinále proti Nitre, ktoré začali dvomi víťazstvami na domácom ľade. Sériu napokon ukončili pred vlastnými divákmi a Nitru zdolali 4:1 na zápasy. Doma začnú aj proti Michalovciam, ktoré finišovali po základnej časti na 8. mieste.

Hráči oboch tímov sa dobre poznajú

Tie sa do hlavnej fázy play off dostali po tom, čo v kvalifikačnej sérii zdolali Duklu Trenčín po päťzápasovej sérii 3:2.

Následne nastúpili proti favorizovanému obhajcovi titulu Slovanu Bratislava, ktorý dokonale zaskočili. V sérii otočili stav z 0:1 na 3:1, následne síce prehrali v Bratislave piaty duel, no na domácom ľade víťazstvom 3:0 spečatili postup medzi štyri najlepšie tímy súťaže.

Medzi nimi sa Michalovčania ocitli druhýkrát počas svojej štvorročnej extraligovej histórie. V semifinále sezóny 2020/2021 prehrali s Popradom a vďaka 2. miestu po dlhodobej časti získali historické bronzové medaily.

Bronzová priečka je tentoraz jediná, na ktorej Michalovčania určite neskončia.

V prípade postupu do finále získajú niektorý z cennejších kovov, v opačnom prípade ich v konečnom poradí predbehne neúspešný tím zo série Zvolen - Spišská Nová Ves, keďže obaja sa po ZČ umiestnili vyššie než Dukla.

Vďaka regionálnym kolám sa tímy Košíc a Michaloviec stretli až šesťkrát v základnej časti. Prvé tri stretnutia sa skončili víťazstvami Michaloviec, ďalšie tri už vyzneli pre Košice.

Séria bude špecifická pre viacerých hráčov, ktorí v minulosti hrali v tíme súpera. Z tímu "oceliarov" majú michalovskú minulosť štyria - obrancovia Jordon Southorn a Eduard Šedivý a útočníci Marek Bartánus a Jakub Linet.

V mužstve Michaloviec je až desať hráčov, ktorí si v minulosti obliekli košický dres - brankári Stanislav Škorvánek a Andrej Košarišťan, obrancovia Jakub Cibák, Christián Michalčin a Miroslav Macejko a útočníci Dávid Buc, Peter Galamboš, Vadim Pereskokov, Jakub Suja a Roman Žitný.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Košice v semifinále proti Michalovciam. Zopakuje favorit postup spred roka?