Bez kráľovského platu, fanfár a sľubov. Prečo si Patrick Kane vybral Detroit?

Patrick Kane v drese Chicaga Blackhawks.
Patrick Kane v drese Chicaga Blackhawks. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|29. nov 2023 o 15:15

V kariére pôsobil výhradne v organizáciách z Original Six.

DETROIT. V histórii NHL nájdete málo Američanov, ktorí by sa mu mohli vyrovnať. 

Mnohým skalným sa môže zdať, že v lige ani nie je dlho. Omyl. O svojom hokejovom majstrovstve presviedča už 16 rokov. 

Končiť sa zatiaľ nechystá, hoci pre neznalých kontextu by podpis zmluvy v novembri mohol indikovať, že nebodaj úplne stratil kvality, ktorými bol známy. Dôvod je iný. 

Patrick Kane sa rozhodol. Dal si záležať, počkal si, ako sa vyvinie úvod sezóny, dôkladne rehabilitoval a vyslovil verdikt. 

Ako voľného hráča ho získali Detroit Red Wings.

Takmer desaťmiliónová zľava 

Správu ako prví priniesli zámorskí novinári v utorok. V noci ju oficiálne potvrdilo vedenie klubu. 

Hviezdneho útočníka získali, hoci mali slušnú konkurenciu. Kane sa mohol rozhodovať medzi viacerými záujemcami. Často sa spomínalo Buffalo či ašpiranti na Stanley Cup z Dallasu. 

Sám hokejista sa prostredníctvom siete X ozval hokejovej verejnosti: “Som veľmi nadšený, že prichádzam do Detroitu Red Wings!” 

S klubom sa dohodol na ročnom kontrakte s platom 2 750 000 dolárov. Do posledného leta si zarábal 10 500 000 dolárov, zlacnel naozaj poriadne.

Graf: Vývoj priemerného ročného platu Patricka Kanea počas pôsobenia v NHL

Vývoj priemerného ročného platu Patricka Kanea počas pôsobenia v NHL.
Vývoj priemerného ročného platu Patricka Kanea počas pôsobenia v NHL.

Vypýtal si však klauzulu o nevymeniteľnosti. Tá je jediným prídavkom, ktorý do zmluvy dostal. Nemá žiaden bonus, všetky peniaze dostane vyplatené vo forme platu. 

Aj ten napokon bude nižší než hovorí suma na papieri. Keďže ho podpísal zhruba po štvrtine základnej časti, odráta sa od neho suma, ktorú by už stihol zarobiť, ak by sa s klubom dohodol na začiatku ročníka. Dostane teda približne 2,05 mil. dolárov a po zdanení bude táto čiastka zhruba na hodnote 1,2 mil. dolárov.

Do Detroitu cez Toronto

Je pozoruhodné, že legenda Kaneovho kalibru súhlasila s podobným kontraktom. Viac ako on si zarobia Max Domi, Dylan DeMelo, Radko Gudas či Joonas Korpisalo. 

Čím viac sa ale ponoríme do jeho rozhodovania, tým sa nám jeho myšlienkové pochody môžu javiť sympatickejšie. Rozhodol sa plný skromnosti, nadšený z prístupu klubu a generálneho manažéra Stevea Yzermana.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Bez kráľovského platu, fanfár a sľubov. Prečo si Patrick Kane vybral Detroit?