Čo majú z toho, že lámali rekordy? NHL by sa mala inšpirovať v Maďarsku a Rumunsku

Hráči Boston Bruins Patrice Bergeron, Garnet Hathaway a Tomáš Nosek po prehre v predĺžení v zápase číslo sedem proti Floride.
Hráči Boston Bruins Patrice Bergeron, Garnet Hathaway a Tomáš Nosek po prehre v predĺžení v zápase číslo sedem proti Floride. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Rusnák|2. máj 2023 o 16:45

Kliatba Prezidentskej trofeje platí aj tento rok.

. Boston Bruins, víťaz základnej časti NHL s historicky najväčším počtom bodov vypadol už v prvom kole proti Floride Panthers. Naposledy sa víťazstvo v základnej časti podarilo pretaviť v Stanleyho pohár Chicagu v roku 2013.

Boston lámal rekordy v základnej časti. V 82 zápasoch dali Bruins o 128 gólov viac než dostali a získali 135 bodov, čo sa predtým žiadnemu tímu nepodarilo.

Ondrej Rusnák je bývalý hokejový útočník. Kontakt s hokejom nestratil ani po skončení kariéry. Pôsobí ako spolukomentátor RTVS, pre Sportnet pracuje ako hokejový insider. Je syn hokejovej legendy Dáriusa Rusnáka. Príbeh Ondreja Rusnáka si môžete prečítať tu.

Medvede mali v útoku 60 gólového Pastrňáka, v obrane trojicu Lindholm, Grzelcyk, Carlo s najlepšou štatistikou plus mínus v lige a brankára Ullmarka s najlepšou percentuálnou mierou úspešnosti zásahov (93,8%) a aj najmenším počtom gólov za zápas (1,89), ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou vyhrá Vezinovu trofej za najlepšieho brankára NHL… A takto by som mohol v superlatívoch o Bostone pokračovať.

Navyše pred vstupom do vyraďovacej časti sa viezli na osemzápasovej víťaznej vlne, až prišla nová súťaž - play off.

Súťaž, pred ktorou sa urobí hrubá čiara a kde ani 43 bodový rozdiel medzi Bostonom a Floridou zrazu nehrá žiadnu rolu. Favorit outsidera nedokázal doraziť a napriek vedeniu v sérii 3:1 ju Boston prehral 3:4, keď v rozhodujúcom 7. zápase dostali Bruins gól v predĺžení.

Boston tak napodobnil tím Tampa Bay Lightnings z roku 2019, keď taktiež po rekordnej sezóne blesky prehrali v prvom kole s Columbus Blue Jackets po výsledku 0:4 na zápasy!

Hrať doma nie je výhoda

V západnej konferencii prišlo taktiež k obrovskému prekvapeniu, keď minuloročný víťaz Colorado Avalanche vypadol v súboji proti Seattle Kraken. Klubu, ktorý minulý rok len vstúpil na scénu NHL a premiérová sezóna krakenov bola katastrofálna.

Na prekvapenie mnohých sa však tento rok dokázal dostať do play off zo siedmeho miesta a v ňom začínajú Kraken písať zaujímavý príbeh.

Na mieste však stojí otázka. Je to fér pre Boston a Colorado? Je to fér pre tímy, ktoré 82 zápasov odohrajú oveľa lepšie ako zvyšok ligy a ich jediná „výhoda“ je, že v prípade sedemzápasovej série sa rozhodujúci zápas hrá u vás doma?

Brankár Colorado Avalanche Alexandar Georgiev po góle, ktorý inkasoval v zápase proti Seattle Kraken v zápase číslo 7 v prvom kole play off.
Brankár Colorado Avalanche Alexandar Georgiev po góle, ktorý inkasoval v zápase proti Seattle Kraken v zápase číslo 7 v prvom kole play off. (Autor: TASR/AP)

Tie úvodzovky na slove výhoda neboli náhodou. Lebo výhoda mať domáce prostredie je z môjho pohľadu už pasé. Áno, ako majiteľ klubu predáte vstupenky za najdrahšiu možnú cenu na „game 7“, ale zo športového hľadiska je na vás oveľa väčší tlak a to teda výhoda rozhodne nie je.

Túto sezónu sa hrali tri zápasy číslo 7 a dva vyhrali hostia. V celom prvom kole play off vyhrali hosťujúce tímy 30 zápasov z 50, ktoré sa uskutočnili. V sérii Toronta proti Tampe hosťujúci tím vyhral dokonca 5 zo 6 zápasov.

Len v päť zápasovej sérii Vegas Golden Knights - Winnipeg Jets (4:1) vyhral domáci tím tri zápasy a hosťujúci o zápas menej. Inak vždy viac vyhrával hosťujúci tím, prípadne to bolo 3:3 na zápasy pre domáci resp. hosťujúci tím.

Ako to zmeniť a dať aspoň malú výhodu lepšiemu tímu po základnej časti?

Atraktívny maďarsko-rumunský model

Za mňa by sa NHL mala inšpirovať Maďarsko-Rumunskou hokejovou ligou. Áno, dobre čítate.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Čo majú z toho, že lámali rekordy? NHL by sa mala inšpirovať v Maďarsku a Rumunsku