Súboj s Ukrajinou sa nekoná. Slovenská kvalifikačná skupina má nové zloženie

Slovenskí hokejisti v kvalifikácii na ZOH 2022.
Slovenskí hokejisti v kvalifikácii na ZOH 2022. (Autor: TASR)
Šimon Čop|13. feb 2024 o 07:35

Vyradené Bielorusko nahradí Maďarsko.

BRATISLAVA. Slovenskí hokejisti budú musieť odohrať kvalifikáciu na hokejový turnaj na Zimných olympijských hrách 2026. Účasť Rusov na podujatí je totiž stále otvorená.

Nezmenilo to ani pondelkové rozhodnutie Rady Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF), ktorá predĺžila vylúčenie reprezentácie Ruska a Bieloruska z medzinárodných súťaží o sezónu 2024/25.

Mení sa však zloženie kvalifikačnej skupiny. Bielorusi týmto rozhodnutím prišli o šancu kvalifikovať sa.

Slovensko bude zápoliť o účasť na prvom olympijskom turnaji s hráčmi z NHL po 12 rokoch od 29. augusta do 1. septembra v Bratislave.

S Rakúskom sa už stretli

Pôvodne mali Slováci nastúpiť proti Kazachstanu, Bielorusku a Ukrajine. Keďže však Bielorusi vypadli z hry, musela IIHF meniť zloženia jednotlivých skupín.

V slovenskej zostal len Kazachstan. Do Bratislavy sa napokon namiesto Ukrajiny a Bieloruska pozrú Rakúšania a Maďari.

S Rakúskom sa Slovensko stretlo aj v boji o miestenku na ZOH 2022. Tohto súpera porazilo tesne 2:1 zásluhou gólov Hudáčka a Gernáta. Kvalifikačnú skupinu prešli zverenci Craiga Ramsayho bez straty bodu.

Maďarsko pôvodne nemalo štartovať vo finálovej fáze kvalifikácie. Vyradenie Bieloruska ho však posunulo medzi dvanástku reprezentácií ako najlepší tím z druhých miest v predchádzajúcej fáze kvalifikácie.

Slovenskí hokejisti počas kvalifikácie na ZOH 2022.
Slovenskí hokejisti počas kvalifikácie na ZOH 2022. (Autor: TASR)

"Rada IIHF počas jedného zo svojich pravidelných zasadnutí preskúmala aktuálne bezpečnostné riziká spojené s opätovným začlenením ruských a bieloruských národných a klubových tímov do súťaží IIHF.

Na základe dôkladnej analýzy Rada IIHF dospela k záveru, že opätovné začlenenie ruských a bieloruských tímov do súťaží IIHF zatiaľ nie je bezpečné.

Rusko a Bielorusko sa preto nezúčastnia na majstrovstvách IIHF v sezóne 2024/2025," uvádza sa v stanovisku na oficiálnej webovej stránke federácie.

Kto prípadne nahradí Rusko?

V záverečnej fáze si o miesto na turnaji zahrajú národné tímy v rámci troch skupín. Každá z nich má štyroch účastníkov a z každej postúpi na olympiádu jeden.

Ani jedna skupina nezostala po vyradení Bieloruska v pôvodnom zložení.

V skupine E sa stretnú Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko a Ukrajina. Hrať sa bude v lotyšskej Rige.

Skupina F sa odohrá v Aalborgu v Dánsku. Domáci sa stretnú s Nórskom, Veľkou Britániou a Japonskom.

Zatiaľ platí, že sa na olympiádu prebojujú iba víťazi kvalifikačných skupín. Ak by federácia vyradila Rusko zo súťaženia aj v sezóne 2025/26, zrejme by zloženie účastníkov doplnil najlepší tím z druhých miest.

"Tak ako v uplynulých rokoch, Rada IIHF bude situáciu naďalej monitorovať, pričom najneskôr v máji 2025 na zasadnutí pred výročným kongresom IIHF určí, či je bezpečné opätovne zaradiť Rusko a Bielorusko do majstrovskej sezóny 2025/2026," uvádza sa vo vyhlásení IIHF.

Zloženie skupín olympijskej kvalifikácie

  • Skupina D (Bratislava): Slovensko, Kazachstan, Rakúsko, Maďarsko
  • Skupina E (Riga): Lotyšsko, Francúzsko, Slovinsko, Ukrajina
  • Skupina F (Aalborg): Dánsko, Nórsko, Veľká Británia, Japonsko
Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Súboj s Ukrajinou sa nekoná. Slovenská kvalifikačná skupina má nové zloženie