Má 20 a je multimilionár. Jeho limitom je nebo, vravia o Jackovi Hughesovi v New Jersey

(Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|4. dec 2021 o 12:30

Diabli platia za jeho potenciál.

NEW JERSEY. Od sezóny 2021/22 si na bankovom účte nájde milióny. Jack Hughes sa s New Jersey Devils dohodol na zmluve, ktorá vzbudila vášne.

Mladý líder neskúseného mužstva dostal osemročný kontrakt s priemerným platom osem miliónov dolárov ročne. Dokopy teda počas nasledujúcich ôsmich rokov zarobí 64 miliónov.

Čiastka hodná superhviezd. Viac ako on bude zarábať len 44 hráčov, medzi nimi Connor McDavid, Artemij Panarin, Mitch Marner, Patrick Kane, Jack Eichel či Kirill Kaprizov.

Rovnakú sumu ako Hughes si o rok na výplatnej páske nájdu Logan Couture, Brent Burns, Matt Duchene, Ryan Johansen, Jacob Trouba, Thomas Chabot a John Carlson.

Na prvý pohľad prehnaná suma, veď americký talent ešte v kariére nepokoril hranicu 32 bodov v sezóne.

Lenže jeho kontrakt môže dozrieť ako víno.

Opačná štruktúra

Hughesova zmluva sa skončí po sezóne 2029/30, keď bude mať útočník 29 rokov. To by mal byť na vrchole kariéry, paradoxne si práve vtedy zarobí najmenej.

Štruktúra jeho zmluvy je zvláštna, obrátená.

V prvom roku mu Devils vyplatia deväť miliónov dolárov, ku ktorým sa počíta aj dvojmiliónový podpisový bonus. V nasledujúcich troch rokoch dostane 8 500 000 ročne. V ročníku 2026/27 si zarobí rovných osem miliónov, o rok neskôr 7 500 000 a v posledných dvoch sezónach kontraktu sedem miliónov.

Síce bude mať v posledných rokoch menší plat, ale aspoň akú-takú kontrolu nad svojou budúcnosťou. V prípade, ak by ho manažment Devils chcel vymeniť, si od neho od sezóny 2026/27 bude musieť vypýtať zoznam desiatich klubov, kam ho nemôžu vytrejdovať.

Nad obchodovaním však zatiaľ ani v najmenšom neuvažujú, veď medzi jeho hokejovou rodinou a klubom panujú nadštandardné vzťahy.

Lepší ako Staalovci

New Jersey Devils mali v lete možnosť voliť na štvrtom mieste draftu. Ich výber mal jasnú symboliku.

Generálny manažér Tom Fitzgerald sa nachádzal priamo v Prudential Center. Na televíznych záberoch bolo vidieť transparenty pýtajúce si „Hughesa II“, teda Jackovho brata Lukea. Ten bol jedným z najlepších dostupných zadákov.

Fitzgerald nesklamal.

Keď vyslovil „Luke Hughes“, obraz preniesol divákov do obývačky Hughesovcov. Ukazoval čistú radosť. Prežíval ju najmä Jack, keďže vedel, že v tíme raz bude mať mladšieho brata.

Hughesovci ako bratská trojica prekonali dovtedy najúspešnejších Staalovcov. Eric a Jordan boli draftovými dvojkami, Marc bol vybratý na dvanástej priečke. Jack Hughes bol jednotkou, Luke štvorkou, najstarší Quinn, ktorý hráva za Vancouver, sedmičkou.

Nie je náhoda, že si Devils zvolili práve Lukea. Nešlo ani tak o jeho hokejové kvality, hoci aj tie má nesporné, ale hlavne o meno.

Harmonické vzťahy potvrdil priamo pri oznámení novej zmluvy generálny manažér Fitzgerald.

"Dnešok je pre New Jersey Devils veľkým dňom," povedal funkcionár. "Nový kontrakt dokazuje, aké vzájomné puto existuje medzi organizáciou, Jackom a jeho rodinou. Budujeme tu unikátny projekt a Jack bude súčasťou jeho jadra."

Osemročný risk

Ako dôkaz toho, prečo chceli Devils s Hughesom podpísať dlhodobú zmluvu, pokojne postačí ich vrúcny vzťah.

Je obojstranný.

"Som z novej zmluvy nadšený," cituje amerického útočníka oficiálny web Devils.

"Milujem žiť a hrať v New Jersey. Nechcel by som odísť, keďže tu budujeme niečo špeciálne. Verím v koncept tohto klubu a v to, že budeme dlho úspešní."

Mladí hráči často vyžadujú tzv. 'bridge' kontrakty, teda krátke zmluvy za menej peňazí, aby si potom mohli vyjednať väčšie peniaze. Lenže medzi Devils a Hughesom panovalo spoločné presvedčenie o dlhodobej zmluve.

Hughes súhlasil, lebo vidí budovanie víťazného tímu, kde bude môcť hrať s bratom.

Odhodlanie sa zlepšiť

Jack Hughes bol jednotkou draftu 2019. Takáto pozícia automaticky prináša veľký tlak. Množstvo fanúšikov v ňom automaticky videlo amerického Connora McDavida.

Odborníci a hokejoví realisti však hneď vedeli, že Hughes na McDavida nemá. V úvodnej sezóne nazbieral v 61 dueloch 21 (7+14) bodov. Najmä fyzicky bolo zrejmé, že na veľký hokej ešte nedorástol.

Po onom sklamaní sľuboval, že sa zlepší. Veľa jedol, aby pribral a nabral síl, čo sa mu v konečnom dôsledku vyplatilo.

V ročníku 2020/21 už nazbieral 31 bodov (11+20) v 56 stretnutiach. Hrozivú bilanciu +/- z predošlej sezóny (-26) zlepšil na -3. V jeho hre bol vidieť jasný progres.

Hughes prekypoval odhodlaním aj na začiatku aktuálneho ročníka, avšak hneď v druhom zápase sa zranil a dlho pauzoval s vykĺbeným ramenom.

Do akcie sa vrátil v noci z utorka na stredu. Proti San Jose Sharks odohral 17 minút a 31 sekúnd. Nebodoval, raz vystrelil na bránu.

V piatok nastúpil proti Winnipegu. Devils prehrali vysoko 4:8. Hughes strelil gól a zaznamenal prvý bod po zranení.

Jeho limitom je nebo

Ako vyplynulo z posledných odsekov, Devils platia najmä za Hughesov talent a potenciál.

Už keď mal mladík osemnásť rokov, manažér Tom Fitzgerald o ňom povedal: „Narastie, naberie silu a bude mohutnejší a rýchlejší. Pre tohto mladíka, keď dozreje, bude limitom nebo.“

Fitzgeraldove slová potvrdzujú aj pokročilé štatistiky.

Jack Hughes bol v ročníku 2019/20 priemerným hráčom tímu v štatistike Corsi. Vlani už bol na špici, bol o 6,54 CF% lepší ako priemer mužstva.

V počte vytvárania streleckých príležitostí bol v minulej sezóne lepší len Jesper Bratt.

Výrazný posun urobil v hre dopredu i dozadu. Hovorí o tom spomínaný rozdiel v štatistike +/-, no i pomer očakávaných strelených gólov oproti súperovi. Až 56,45% všetkých gólových šancí, keď bol Jack na ľade, smerovalo proti protivníkovej bráne. V sezóne 2019/20 mal túto štatistiku len na hodnote 46,87%.

Záver je jednoznačný. Jack Hughes vykazuje také zlepšenie, až sa manažment „diablov“ nebojí riskovať.

Jeho zmluva je mnohými vnímaná veľmi negatívne, avšak keď Hughesovo zlepšovanie bude pokračovať takýmto tempom, o zopár rokov to bude veľmi dobrý kontrakt. Preto ho netreba odsudzovať.

Američan je už ako dvadsaťročný lídrom New Jersey. Je úplne opodstatnené, že si ho vedenie klubu poistilo na tak dlhý čas a priplatilo si za jeho služby.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Má 20 a je multimilionár. Jeho limitom je nebo, vravia o Jackovi Hughesovi v New Jersey