Lopušanová sa vráti tam, kde zažiarila. Nabrala svaly a v USA vyniká, kedy pôjde do ženskej NHL?

Nela Lopušanová.
Nela Lopušanová. (Autor: Tumbász Hédi)
Samuel Grega|5. jan 2024 o 11:35

Nela Lopušanová bude hlavnou hviezdou slovenského dievčenského výberu do 18 rokov. Ako sa jej darí?

BRATISLAVA. Predtým o nej vedel len málokto, zrazu sa však stala fenoménom nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Jej videá obleteli internet a začalo sa o nej hovoriť ako o novom supertalente či najlepšej hokejistke budúcnosti.

Mladá Slovenka Nela Lopušanová si spravila meno presne pred rokom na majstrovstvách sveta žien do 18 rokov 2023.

Vynikala aj predtým a zažiarila aj na ženských hokejbalových MS 2022 v Montreale, kde ju dokonca zaradili do All Star tímu. MS U18 boli ale veľkým zlomom.

Teraz na šampionát zavíta opäť. Od 6. januára bude líderkou slovenského tímu. Súperky už o nej budú vedieť a zrak na ňu upriami mnoho hokejových priaznivcov, ktorí sa budú baviť jej hrou. Sledovať tento fenomén na ľade je radosť.

Aký rok prežila Nela Lopušanová?

Štrnásťročné dievča očarilo svet a bolo najlepšie

Ženské majstrovstvá sveta do 18 rokov 2023 vo Švédsku sú turnajom, na ktorý si 15-ročná Žilinčanka bude pamätať. V piatich zápasoch dokázala nevídané veci.

Strelila deväť gólov, pridala tri asistencie, ovládla produktivitu turnaja, stala sa najlepšou útočníčkou a vyhlásili ju aj za najužitočnejšiu hráčku turnaja.     

Góly dala s hokejkou medzi nohami, bejzbalovým, ale aj ako prvá žena na turnaji IIHF, lakrosovým spôsobom.

VIDEO: Lakrosový gól Nely Lopušanovej proti Švédsku na MS v hokeji žien U18 2023

To všetko dokázala ako jedna z najmladších. Štrnásťročná útočníčka nastupovala proti dievčatám do osemnásť rokov.

Slovenky vtedy vyhrali prvé dva zápasy nad Japonskom a Švajčiarskom, následne podľahli Češkám a vo štvrťfinále nestačili na Švédsko.

V zápase o piate miesto sa opäť stretli so susedkami z Česka a znova prehrali. Obsadili konečné šieste miesto.

Na turnaji strelili 17 gólov, Lopušanová bodovala pri dvanástich z nich.

Tam, kde je, dominuje

Mladá hokejistka hrala v sezóne 2022/23 v chlapčenskej lige do šestnásť rokov, kde nazbierala 56 bodov v 19 dueloch, teda takmer tri body na zápas. Pre porovnanie, keď mal Slafkovský trinásť, v tej istej súťaži nebodoval tak často ako Lopušanová.

K tomu stihla aj osem zápasov za ženský tím Žiliny, kde zaknihovala neskutočných 49 bodov. Celkovo má v slovenskej najvyššej súťaži odohraných štrnásť zápasov so ziskom 89 bodov. Teda takmer šesť a pol bodu na zápas.

Nela Lopušanová vo finále hokejového turnaja dievčat na zimnom EYOF 2023.
Nela Lopušanová vo finále hokejového turnaja dievčat na zimnom EYOF 2023. (Autor: SZĽH/Andrej Galica)

Takýmto tempom nebodovala žiadna žena v slovenskej extralige. A my tu hovoríme o dievčati, ktoré to dokázalo vo veku trinásť až pätnásť rokov.

V minulom roku zaznamenala aj ďalšie úspechy. Zahrala si na zimnom Európskom olympijskom festivale mládeže, kde pomohla vybojovať striebro svojimi dvanástimi bodmi v štyroch zápasoch a vyhlásili ju za najlepšiu útočníčku.

V lete sa zúčastnila turnaja World Selects International do 18 rokov, ktorý sa uskutočnil v Prahe a ako to už býva zvykom, opäť dominovala. Produktivitu ovládla 19 bodmi vrátane 15 gólov v siedmich stretnutiach.

VIDEO: Gól Nely Lopušanovej počas World Selects International

V roku 2023 sa dočkala mnohých ocenení. Stala sa hokejistkou roka na Slovensku, dostala všetky hlasy. V ankete o svetovú hokejistku sezóny 2022/23 skončila tretia, stala sa najlepšou zimnou mladou športovkyňou Európy a držiteľkou Ceny Piotra Nurowského.

V hokejbale zase získala ocenenie najväčší talent roka a magazín Forbes ju zaradil do zoznamu 30 pod 30.

Nebolo by prekvapením, keby sa zaradila aj medzi najlepšiu desiatku v slovenskej ankete športovec roka 2023.

Je na jednej z najlepších škôl, nabrala tam svaly

Po úspešnom začiatku roka sa jej meno začalo skloňovať v spojení s odchodom do zámoria, kde nakoniec aj odišla. Konkrétne na strednú školu Bishop Kearney v americkom štáte New York.

Katolícka stredná škola má výbornú povesť a jej program pre rozvoj mladých hráčok patrí v Severnej Amerike medzi najlepšie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Lopušanová sa vráti tam, kde zažiarila. Nabrala svaly a v USA vyniká, kedy pôjde do ženskej NHL?