Rusi majú ďalší nástroj propagandy. Putinov oligarcha postavil najväčší štadión

SKA Arena v Petrohrade bude mať  kaapacitu 21 500 divákov.
SKA Arena v Petrohrade bude mať kaapacitu 21 500 divákov. (Autor: metallurg.ru)
Miloslav Šebela|9. nov 2023 o 09:00

Petrohrad predstihne arénu v Montreale.

BRATISLAVA. Do hokejového sveta o niekoľko dní vstúpi štadión, ktorý má mnoho superlatívov. Je najväčší, má najvyššiu kapacitu a je jeden z najdrahších. Dalo by sa pokračovať. 

V týchto dňoch uviedli v Rusku do užívania najväčší hokejový štadión na svete. 

Počas hokejových zápasov bude mať kapacitu 21 500 divákov a v počte divákov sa tesne dostane pred slávne Bell Center, v ktorom hrajú domáce zápasy hokejisti Montreal Canadiens (21 105 divákov). Počas koncertov a verejných podujatí bude jeho kapacita ešte vyššia - 23-tisíc divákov.

Megalomanský projekt v hodnote viac ako 38 miliárd rubľov (viac ako 400 mil. eur) už mal bezmála celý rok stáť. 

Dokonca tento rok na ňom mala hrať aj slovenská hokejová reprezentácia. Štadión totiž mal byť hlavným dejiskom majstrovstiev sveta 2023. 

Pred inváziou hrali v maskáčoch

Vlani vo februári však Rusko zaútočilo na Ukrajinu a v dôsledku agresie prišli Rusi nielen o účasť zbornej na medzinárodných turnajoch, ale aj o organizovanie šampionátu.

Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) odobrala Rusku šampionát bez náhrady. Turnaj tento rok organizovalo Fínsko spoločne s Lotyšskom. 

Výstavba štadióna v Petrohrade tak nabrala nejaký sklz. Miesto zápasov MS ho 9. a 10. decembra otvorí Zápas hviezd KHL a domáce zápasy v novej aréne bude hrať SKA Petrohrad. 

KHL však nie je len hokejová súťaž, ale aj nositeľ politických posolstiev a sloganov ruskej propagandy.

V roku 2022 po začiatku ruskej agresie na Ukrajine museli kluby povinne počas prestávok zverejňovať na štadióne symbol Z a museli distribuovať medzi divákmi v hľadisku propagandistické letáky.

Nariadil im to vtedy priamo hokejový zväz. Na štadiónoch sa však aj neskôr objavovali plagáty s Putinom, či slogany podporujúce vojnu. 

SKA Petrohrad patrí medzi kluby, ktoré podporovali ruskú agresiu. Vďaka oligarchom za klubom aj osobe trénera Romana Rotenberga podporovali kroky Vladimira Putina.

Dva dni pred vypuknutím vojny na Ukrajine nastúpili hokejisti SKA Petrohrad na prípravný zápas v maskáčových dresoch. V priebehu sezóny v nich nehrali. Je viac ako zarážajúce, že sa to stalo krátko pred inváziou.

Nový štadión tak bude zrejme výkladnou skriňou ruskej propagandy.

Najväčší štadión navrhol Putinov oligarcha

S myšlienkou na vybudovanie najväčšieho hokejového štadióna prišiel predseda predstavenstva Kontinentálnej hokejovej ligy a člen z úzkeho kruhu ruského prezidenta Vladimira Putina – Gennadij Timčenko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Rusi majú ďalší nástroj propagandy. Putinov oligarcha postavil najväčší štadión