Podpíše s Torontom? Syn slovenských rodičov by namiesto NHL radšej pokračoval v škole

Matthew Knies.
Matthew Knies. (Autor: TASR)
Oh my Hockey|13. apr 2022 o 07:25

S prechodom do NHL sa Matthew Knies zjavne neponáhľa.

TORONTO. Chce podpísať s Torontom? Aký má vzťah ku klubu? Prečo s tým otáľa?

Otázky lomcujú skoro každým fanúšikom Maple Leafs. Matthew Knies, syn slovenských rodičov reprezentujúci USA, má výborne našliapnuté na podpis nováčikovského kontraktu. Otázne je, čo chce on.

"Javorové listy" už podpísali zmluvu s Nickom Abruzzesem, takisto prichádzajúcim z univerzitnej NCAA, a dávajú mu prvé štarty v NHL. Ďalším na rade mal byť spomínaný Knies.

Rokovania s ním však očividne nepokračujú tak ľahko. Rodák z Arizony zažil potom, čo bol draftovaný v druhom kole draftu 2021, vynikajúci ročník. Na univerzite zbieral bod na zápas, reprezentoval Spojené štáty na olympijských hrách.

Ako informuje Pierre LeBrun, v týchto dňoch by mal Knies prediskutovať svoju budúcnosť s generálnym manažérom Toronta Kyleom Dubasom. Insider Elliotte Friedman naznačuje, že je mladík naklonený ďalšiemu roku v škole.

"Samozrejme, ide o hráča, z ktorého sme nadšení. Má za sebou výnimočnú sezónu v univerzitnom hokeji, ale aj na majstrovstvách sveta juniorov a olympiáde. Skutočne sa presadil," citujú hlavného kouča Leafs Sheldona Keefeho na portáli The Leafs Nation.

"Sme veľmi nadšení z toho, že ho máme v organizácii. Samozrejme, práve teraz prechádzame procesom a uvažujeme, čo preňho bude najlepšie. Keď pre neho nastane ten správny čas, radi ho u nás privítame. V tejto sezóne, v ďalšej, alebo kedykoľvek to bude."

Obranca Maxim Štrbák v súboji s Matthewom Kniesom, ktorého rodičia pochádzajú zo Slovenska.
Obranca Maxim Štrbák v súboji s Matthewom Kniesom, ktorého rodičia pochádzajú zo Slovenska. (Autor: Andreas Robanser)

Obavy fanúšikov Toronta zrejme nie sú namieste. Hokejová minulosť i súčasnosť pozná niekoľko hráčov, ktorí odmietli podpísať zmluvu s klubom, ktorý na nich vlastnil práva, a tak museli čakať alebo byť vymenení. Zatiaľ sa nezdá, že je to i Kniesov prípad.

Každý variant má preňho svoje plusy i mínusy. Ak by sa rozhodol podpísať zmluvu hneď, začala by mu platiť už v prebiehajúcej sezóne a novú, lepšiu, by si mal možnosť vyrokovať o rok skôr. Na druhej strane je otázkou, akú veľkú príležitosť by v prvom tíme Toronta, ktoré ašpiruje na Stanley Cup, dostal.

Knies bol vybratý na 57. priečke posledného draftu a javí sa ako tzv. draftová krádež. Kluby po ňom nesiahli skôr hlavne pre nevýraznú preddraftovú sezónu, no kombinácia fyzických proporcií, šikovnosti a talentu sa uňho prejavila ihneď po drafte a odrazila sa i na účasti na olympijských hrách.

Proti Slovensku hral za poslednú sezónu dvakrát - najprv na zrušených juniorských majstrovstvách sveta, potom vo štvrťfinále olympijského turnaja.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Podpíše s Torontom? Syn slovenských rodičov by namiesto NHL radšej pokračoval v škole