Pospíšil si užíva, keď naštve hviezdy. Chvália ho tréner i spoluhráči

Martin Pospíšil uprostred bitky.
Martin Pospíšil uprostred bitky. (Autor: X / Calgary Flames)
Šimon Čop|16. feb 2024 o 09:21

Pospíšila vnímajú ako obetavého a energického hráča, no k tomu je aj veľmi zručný.

CALGARY. Slovenský hokejový útočník Martin Pospíšil sa počas prvých troch mesiacov v NHL stal dôležitou súčasťou tímu Calgary Flames.

To, ako sa v jeho prospech vyvíja sezóna 2023/24, si snáď nemohol ani vysnívať. Debutoval v najlepšej súťaži sveta, dokázal sa tam okamžite udržať a okrem toho si vypýtal stále miesto v mužstve a vďaka tomu podpísal nový dvojročný kontrakt.

Zaujal energiou, s ktorou hrá, fyzickou hrou, ktorou frustruje protihráčov a veľkým odhodlaním. Už aj tréner priznal, že takýto hráč "plameňom" chýbal.

"Je to skvelý pocit, keď naštvete hviezdy. Musím na nich byť tvrdý a nedať im nič zadarmo. Takto hrám," povedal Martin Pospíšil pre oficiálnu webovú stránku klubu.

So 120 "hitmi" je najtvrdšie hrajúcim hráčom Flames, hoci odohral o 16 duelov menej ako niektorí spoluhráči. Jeho hlavný prínos sa neprejavuje vždy na bodoch, hoci ich v 38 dueloch pozbieral už 13. V prvom rade je obetavý a na ľade ide príkladom.

Chváli ho skúsený center

Hráva v lajne s Nazemom Kadrim a Connorom Zarym. Ich spolupráca dlhodobo funguje a Pospíšil má za úlohu postarať sa o tzv. čiernu robotu.

"Nemyslím na to, je to súčasť mojej hry, aby som spoluhráčom vytvoril čo najviac miesta na ľade. Sú zápasy, kde je to ostrejšie, ale nehľadiac na to sa zakaždým snažiť hrať svoju hru a využiť svoju veľkosť," vyjadril sa.

Svojho času bol podobným typom hráča Nazem Kadri, dnes už 33-ročný veterán a center druhého útoku, v ktorom ho dopĺňajú dvaja mladíci.

"Je to skvelý korčuliar, veľmi zručný hráč a málo ľudí si to uvedomuje. Plus hrá fyzicky a som veľmi rád, že ho mám v lajne," pochválil slovenského mladíka.

Ich spolupráca priniesla gól aj v poslednom zápase proti San Jose. Kadri po dorážke Pospíšilovej strely otvoril skóre.

VIDEO: Asistencia Martina Pospíšila

"Sú to veľmi dobrí a chytrí hráči, majú prehľad na ľade. Myslím si, že máme medzi sebou výbornú chémiu," pochvaľuje si dvojicu stálych spoluhráčov Pospíšil.

S Pospíšilom vyhrávajú

Kouč Ryan Huska bol po jeho prvých zápasoch opatrný s výrokmi. Teraz to už nie je potrebné.

Vidí, akou veľkou pomocou je mladík pre jeho mužstvo, ktoré sa v tejto sezóne trochu trápi. Keď hral Pospíšil, Flames vyhrali 22 z 38 zápasov a v ďalších štyroch bodovali po predĺžení. Bez Pospíšila odohrali 16 duelov a vyhrali len v troch.

"Stáva sa z neho hráč podľa našich očakávaní. Sám už pociťuje, že tu úplne patrí, čiže si na ňom všímame, že začína hrať svoju hru," vyhlásil o ňom.

"Je efektívny, keď má svoju rolu vo formácii a vie, čo má robiť. Hrá vo vysokom tempe a k tomu dokáže potiahnuť ostatných chalanov, čo je pre náš tím dôležité."

Manažment, súčasný či bývalý, v ňom videl veľký prísľub aj v dobe, keď trpel dlhodobými zraneniami. Dôveru im spláca skvelými výkonmi v premiérovom ročníku v NHL.

"Odkedy sme ho draftovali v roku 2018, v Martinovej hre sme videli obrovský herný rast a vyspelosť," skonštatoval generálny manažér plameňov Craig Conroy po podpise kontraktu a následne dodal: "Martin sa stal významnou súčasťou nášho tímu a sme nadšení, že s ním máme zmluvu na ďalšie dva roky."

Dvadsaťštyriročného Pospíšila draftovali Flames už v roku 2018 zo 105. pozície, no debutu v NHL sa dočkal až o päť rokov neskôr.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Pospíšil si užíva, keď naštve hviezdy. Chvália ho tréner i spoluhráči