Chuťovky z NHLky: Pospíšil si mohol pýtať viac. Zaslúži si cenu pre najväčšieho bojovníka

Martin Pospíšil v drese Calgary.

Chuťovky z NHLky: Pospíšil si mohol pýtať viac. Zaslúži si cenu pre najväčšieho bojovníka

Martin Pospíšil v drese Calgary. (Autor: X / Calgary Flames)
Martin Pospíšil v drese Calgary.
Martin Pospíšil v drese Calgary. (Autor: X / Calgary Flames)
Šimon Čop|8. feb 2024 o 16:00

Viacerých pobavil fakt, že Pospíšil podpísal nový kontrakt krátko potom, čo knokautoval Brada Marchanda.

NEW YORK. Martin Pospíšil je stelesnením driny, snahy a vôle nevzdať sa. Jeho krásny začiatok kariéry v NHL pokračuje predĺžením zmluvy. 

Calgary Flames sa so slovenským útočníkom dohodli v predstihu na novom kontrakte. Zostane tu na ďalšie dva roky a dokopy zinkasuje dva milióny. Je to jeho prvá jednocestná zmluva. 

Na jednej strane je to odmena za dobre vykonanú prácu. Na druhej, biznisovej, sa dá konštatovať, že si Pospíšil mohol zapýtať aj viac. Prečo sa tak nestalo?

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Aj o tejto téme diskutovali Šimon Čop a Samuel Grega v podcaste Chuťovky z NHLky. 

Posledný víkend sa niesol v znamení zápasu hviezd. NHL skúsila oprášiť odskúšaný formát a ich snaha oživiť kritizované podujatie vcelku vyšla.

Skvelo využila potenciál tejto udalosti a vyhlásila veľkú novinku. Hokejisti z NHL by sa mali v roku 2026 vrátiť na olympijské hry a turnaj najlepších proti najlepším sa tak odohrá po prvý raz od roku 2014. 

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1.Martin Pospíšil je najčastejšie bodyčekujúcim hráčom Calgary v prepočte na 60 minút a druhým najvylučovanejším hráčom tímu. Pritom zvláda bodovať zhruba každý tretí zápas - a to je nováčik. 

Stačia tieto základné štatistiky, aby bolo jasné, akým štýlom Pospíšil hrá. Doma ho milujú, všade inde nenávidia. Je ako neriadená strela, keď je na ľade, okamžite prinesie energiu. 

V NHL sa etabloval expresne rýchlo a od prvej minúty nedáva vedeniu dôvod preradiť ho späť na farmu. Je najlepším hráčom Flames v pomere očakávaných gólov (55,85 xGF%) a do top päťky patrí aj v pomere Corsi a nezablokovaných striel. V hodnotení +/- je s 10 plusovými bodmi štvrtým najlepším nováčikom ligy.

Počas jeho pobytu na ľade strelilo Calgary doteraz 19 gólov, kým hráči súpera len 9. To znamená, že s ním na ľade dal 67,86 percent všetkých gólov jeho tím, čo je spomedzi nováčikov s minimálne 10 zápasmi druhá najvyššia hodnota a vôbec najvyššia medzi útočníkmi.

2. Tento kontrakt je obrovskou výhrou pre Calgary. Milión je pri dnešných platových pomeroch nič. A z Pospíšila im vyrástol forvard do middle-six, teda do druhého-tretieho útoku. 

Okrem toho si jeho služby Flames zaistili na dva roky. A po nich bude naďalej obmedzene voľným hráčom, teda sa nemusia báť jeho straty ani v prípade, že bude pokračovať v tomto raste a že bude jeho hodnota o dva roky násobne vyššia. 

Podľa môjho názoru si Zvolenčan zaslúžil aj viac. Táto zmluva je záruka, že Calgary budú mať veľa muziky za málo peňazí. A Marty Party môže pokračovať.

"Odkedy sme ho draftovali v roku 2018, v Martinovej hre sme videli obrovský herný rast a vyspelosť," skonštatoval generálny manažér plameňov Craig Conroy a následne dodal: "Martin sa stal významnou súčasťou nášho tímu a sme nadšení, že s ním máme zmluvu na ďalšie dva roky." 

3. Martin bol pritom ešte pred rokom v úplne inej pozícii. Trápil sa s dlhotrvajúcimi zdravotnými problémami, opakované otrasy mozgu ho nútili zamýšľať sa nad tým, či má zmysel pokračovať v kariére.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Pospíšil si mohol pýtať viac. Zaslúži si cenu pre najväčšieho bojovníka