Pre Jurča majú v Kazachstane špeciálnu úlohu. Pozná už aj nové číslo

Tomáš Jurčo.
Tomáš Jurčo. (Autor: TASR)
SITA|4. nov 2021 o 13:15

V klube ho neberú ako záchranu, ale nová posila ich teší.

BRATISLAVA. Slovenský hokejový reprezentant Tomáš Jurča sa minimálne nateraz rozhodol uzavrieť zámorskú kapitolu svojej kariéry.

Dvadsaťosemročný košický rodák sa totiž na zmluve do konca aktuálnej sezóny dohodol s kazašský účastníkom KHL Barysom Nur-Sultan.

"Očakávame, že športovec k nám pricestuje počas nasledujúceho týždňa, kedy je na programe asociačná prestávka," informoval oficiálny web Barysu.

Jurčo nebol súčasťou žiadneho klubu

V tejto sezóne Tomáš Jurčo nebol súčasťou žiadneho klubu, na svojom konte však má tri štarty vo farbách národného tímu Slovenska v úspešnej kvalifikácii o postup na ZOH 2022.

Tomáš Jurčo medzi seniormi ešte nehral na klubovej úrovni mimo Severnej Ameriky. Odchovanec košického hokeja bol v zámorí od leta 2009.

Najprv strávil tri sezóny v juniorskej QMJHL (Saint John Sea Dogs), v NHL po ňom v júni 2011 siahol Detroit Red Wings v 2. kole z 35. miesta.

V profilige hral Jurčo najprv za Detroit, neskôr aj za Chicago Blackhawks, Edmonton Oilers a Vegas Golden Knights.

V NHL si pripísal spolu 221 štartov s bilanciou 22 gólov a 31 asistencií, v play off pridal 10 duelov (1+1).

Mladí hráči sa od neho majú čo naučiť

"Jeho príchod síce pre nás nie je záchrana, ale v prvom rade posilnenie kádra. Nový hráč má skúsenosti z MS a naši mladí hráči ako Dinmuchamed Kajyržan či Ansar Šajchmeddenov sa od neho majú čo naučiť.

V Baryse to vždy tak fungovalo, že keď prišli do klubu hráči, ktorí v NHL nielen hrali, ale tam aj strieľali góly, vždy sa od nich je čo naučiť," okomentoval angažovanie Tomáša Jurča hlavný kouč Barysu Jurij Michajlis podľa webu shaiba.kz.

V Baryse by mal hrať s číslom 92, nosil ho napríklad počas pôsobenia v Edmonton ale aj v AHL.

Najčastejšie doteraz hrával s trinástkou, na drese však občasne mával aj čísla 9, 26 či 28. Tomáš Jurčo reprezentoval Slovensko na MS v rokoch 2015, 2016 a 2018, predstavil sa tiež na ZOH 2014 v Soči.

Počas aktuálneho leta sa na tému svojej budúcnosti príliš nechcel vyjadrovať, napokon vymenil zámorie za KHL. Jurča v minulosti často sužovali zranenia a má za sebou už aj niekoľko operácií.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Pre Jurča majú v Kazachstane špeciálnu úlohu. Pozná už aj nové číslo