Hokejisti z KHL môžu dostať stopku. Nie však od hokejového zväzu, ale od KHL

Patrik Rybár.
Patrik Rybár. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|16. aug 2024 o 15:10

Kontinentálna hokejová liga sa odčlenila od Ruskej hokejovej federácie a Medzinárodnej hokejovej federácie.

MOSKVA. Slovenskú verejnosť v týchto dňoch opäť rozdeľuje zásadná športová otázka. Mali by byť hráči z KHL v hokejovej reprezentácii? 

Do viacerých špičkových reprezentačných tímov majú hokejisti hrajúci v Rusku dvere zatvorené. Lenže Slovenský zväz ľadového hokeja ide od začiatku inou cestou. Na rozdiel od federácie v Česku, Švédsku, Fínsku či Lotyšsku, SZĽH nikdy nedeklaroval stopku v reprezentácii pre hráčov z KHL.

A teraz, prvýkrát od MS 2022, si oblečú hokejisti z ruských klubov slovenský reprezentačný dres. Potvrdil to v rozhovore pre ruské médiá obranca Mário Grman. Udeje sa tak v kvalifikácii ZOH 2026, ktorá sa hrá 28. augusta – 1. septembra v Bratislave.

Cesta z KHL do reprezentácie však nemusí byť jednoduchá. Jedna vec je totiž rozhodnutie zväzu, druhá rozhodnutie KHL.

Cieľom depolitizácia

Kontinentálna hokejová liga mala doposiaľ postavenie jednej z líg združených pod hlavičkou Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). Od júla to však neplatí. 

Vtedy sa vedenie súťaže rozhodlo oddeliť od Ruskej hokejovej federácie (FHR). Liga prešla pod tamojšie ministerstvo športu. 

“Budúcnosť športu v Rusku vidíme aj v depolitizácii medzinárodného športu. Medzinárodné športové federácie zakazujú našim športovcom a reprezentáciám účasť na svojich podujatiach. Po oddelení sa od IIHF tak budeme samostatní v rozhodovaní a propagácii nášho športu v Rusku aj za hranicami,” uviedol prezident ligy Alexej Morozov.

Znie to ako paradox. KHL bola doteraz považovaná za propagandistický produkt ruskej vlády. Krok k “depolitizácii” prechodom pod ministerstvo športu však znie skôr tak, že bude mať opačný efekt a KHL ešte zvýrazní svoje provládne poslanie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejisti z KHL môžu dostať stopku. Nie však od hokejového zväzu, ale od KHL