Jeho otca oslavujú ako najväčšiu legendu. Za Arizonu si zahrá ďalší Doan

Shane Doan (vpravo) so synom Joshom.
Shane Doan (vpravo) so synom Joshom. (Autor: X / Arizona Coyotes)
Šimon Čop|26. mar 2024 o 10:55

Josh sa stane prvým v Arizone narodeným aj vychovaným hráčom, ktorý si zahrá za Coyotes.

TEMPE. V púštnom klube, ako radi Arizonu Coyotes nazývajú mnohí, nikdy nehrala väčšia legenda ako Shane Doan.

Svedčí o tom pohľad na vyradené čísla. "Kojoti" v celej 28-ročnej histórii vyradili jediné. Devätnásť.

Nečudo, že majú so 47-ročným bývalým kapitánom dodnes špeciálne puto. Donedávna pracoval v štruktúrach klubu, aby pomohol zachrániť jeho povesť počas obdobia, v ktorom je skôr na výsmech.

V noci z utorka na stredu nastanú v útulnej Mullett Arene veľké oslavy. Meno Doan opäť vykorčuľuje na ľad, aby bojovalo v drese Coyotes.

Zmeny zvláda bravúrne

Do NHL sa po prvý raz v kariére pozrie Josh Doan. Dokonca aj číslom bude pripomínať slávnu éru svojho otca. Na chrbte nosí 91.

Dnes 22-ročného Američana draftovali Yotes v roku 2021 v druhom kole z 37. miesta.

Vtedy sa na tento výber dívali kritici skôr opatrne, hoci chápali jeho marketingový význam. Lenže Doan po odchode z USHL potvrdil, že vie hrať hokej, zažiaril na univerzite v Arizone a dokonca sa stal jej kapitánom v NCAA.

Ročník 2023/24 je jeho prvým medzi mužmi. Bez väčších problémov sa ujal i v AHL, kde v 62 stretnutiach pozbieral 46 (26+20) bodov ako najlepší strelec a najproduktívnejší hráč Tucsonu. Povolanie teda bolo otázkou času - a dočkal sa ho na konci marca.

V Arizone je doma

Jeho premiéra príde v dueli proti Columbusu Blue Jackets. Arizona nastúpi v noci na stredu o 3.00 SEČ.

Nebude preňho špeciálna len preto, že nastúpi pred fanúšikmi, ktorí milovali jeho otca. Pridanú hodnotu jeho debutu dodá fakt, že v Arizone vyrástol. Narodil sa, keď Shane patril k lídrom mužstva.

Josh sa stane vôbec prvým hráčom narodeným aj hokejovo vychovaným v Arizone, ktorý nastúpi za Coyotes.

"Už som od ľudí počul, že dívať sa na mňa je ako sledovať niekoho, komu fandili celé detstvo. A trochu to tak aj je," usmial sa Doan po povolaní.

VIDEO: Shane Doan a Josh Doan hádžu buly pred zápasom Arizony Coyotes

Napodobní otca?

Z publika si premiéru prvorodeného syna nenechajú ujsť rodičia Shane a Andrea.

Aj pre nich znamenajú arizonské horúčavy teplo domova. Obaja pritom pochádzajú z Kanady, Shane dokonca z dedinky Halkirk, ktorú obýva zhruba 90 ľudí a v ktorej nie je sneh v apríli raritou.

Slávny a milovaný sa však stal až v Arizone. V tejto organizácii strávil celú kariéru. Po nováčikovskej sezóne zažil s klubom sťahovanie z Winnipegu a napokon tu bol 14 rokov kapitánom.

Za klub odohral 21 sezón a 1540 zápasov. Nastrieľal tu 402 gólov a pridal 570 asistencií. Odsedel si 1353 trestných minút. Získal Mark Messier Leadership Award ako najlepší líder v NHL a za humanitárny prínos si odniesol King Clancy Award.

Fanúšikovia trápiaceho sa klubu teda dúfajú, že sa mu Josh nebude podobať len menom a číslom na chrbte. Ak by napodobnil otcovu kariéru aspoň z polovice, patril by k najvýznamnejším menám, ktoré si kedy obliekli dres s "kojotom".

Svoj príbeh na najvyššom leveli začne Doan mladší písať v stredu nadránom. A určite aj sám vníma, že pre priezvisko na chrbte nebude na rovnakej štartovacej čiare ako ostatní. Dostane sa mu viac ovácií, avšak bude musieť splniť náročnejšie očakávania.

Tabuľky NHL

Východná konferencia:

Západná konferencia:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Jeho otca oslavujú ako najväčšiu legendu. Za Arizonu si zahrá ďalší Doan