Idú zarábať krvavé peniaze. Sú to ignoranti, vraví Husár o Slovákoch v KHL

Slovenský brankár Adam Húska počas MS v hokeji 2022.
Slovenský brankár Adam Húska počas MS v hokeji 2022. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|23. aug 2022 o 14:10

Štát by náklady za hokejistov v KHL nemal preplácať.

BRATISLAVA. Siedmym slovenským hráčom, ktorý bude v nadchádzajúcej sezóne pôsobiť v KHL je opora národného tímu Adam Húska.

Brankár, ktorý patril medzi najlepších hráčov reprezentácie na uplynulých majstrovstvách sveta a má aj bronzovú medailu z olympijských hier v Pekingu.

V uplynulých sezónach chytal v zámorí, no viac zápasov v AHL. V NHL odchytal za New York Ranges jeden zápas proti Coloradu.

V nedeľu na sociálnych sieťach štátny tajomník pre šport Ivan Husár (SaS) napísal, že hokejisti, ktorí idú hrať teraz do Ruska sú "bezcitní ignoranti, idú zarábať krvavé peniaze a idú do ligy, ktorá je výkladnou propagandistickou skriňou vojenského agresora V. V. Putina.

Poukázal aj na jeden problém.

Na rente môžu získať aj pol milióna

Olympijskí medailisti majú podľa zákona nárok na doživotne vyplácanú rentu. Dostávať ju budú aj štyria hráči, ktorí získali v Pekingu bronz a v nasledujúcej sezóne budú pôsobiť v KHL.

"Chlapci zarobia okolo 500-800 000 eur za sezónu. Je tu však jeden veľmi vážny problém. Štyria hokejisti získali bronz na OH v Pekingu, získali podľa zákona nárok na rentu, ktorá im hodí za 40 rokov pol milióna eur – ak sa dožijú priemerného veku dožitia 75 rokov.

Na tú rentu sa im budú skladať všetci daňoví poplatníci. Všetci. Mnohí z nich si možno túto zimu začnú chodiť do lesa tajne po drevo, niektorí z nich možno budú sprchovať deti v studenej vode, ak bude elektrina do čerpadla.

V športe, divadlách, školách, nemocniciach sa budú modliť, aby nedošli exekútori. A vy, chlapci, si budete zarábať na luxusný život v Rusku.

Budete prisluhovať propagande Putina. Budete propagovať ligu v krajine, ktorá si vašu rodnú vlasť dala na zoznam nepriateľov Ruska. Ste ignoranti. To som tým chcel povedať. Bezcitní ignoranti," napísal Husár.

Náklady chce škrtnúť

Husár chce navrhnúť, aby náklady na týchto hráčov v národnom tíme neboli oprávnené.

To by však zrejme platilo pre všetky športové zväzy, ktoré budú mať v reprezentácii hráčov pôsobiacich v Rusku.

Husár však na ministerstve bude pôsobiť zrejme len do konca augusta, keďže strana SaS dala ultimátum a plánuje vystúpiť z koalície.

"Ak budem o mesiac bývalý štátny tajomník, zaiste stratím slovo dve, aby si nasledovník osvojil tento názor," napísal Husár.

Hokejový zväz zatiaľ hráčov, ktorí sa rozhodli pre pôsobenie v Rusku, nijako nepostihuje a nehrozí im ani vylúčenie z národného tímu.

Okrem Húsku majú v KHL platné kontrakty aj Patrik Rybár, Christián Jaroš, Michal Čajkovský, Samuel Buček, Adam Liška a Michal Krištof.

„Uvidíme, aká bude situácia v novembri. Dúfame, že sa všetko urovná a pozitívne zmení, aby sme takéto veci vôbec nemuseli riešiť,“ povedal pred pár týždňami prezident SZĽH Miroslav Šatan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»KHL»Idú zarábať krvavé peniaze. Sú to ignoranti, vraví Husár o Slovákoch v KHL