Nesmieš mať vysoko hokejku, kamarát. IIHF si rypla do slovenského obrancu

Martin Fehérváry (vpravo) a Mislav Rosandič počas tréningu na MS v hokeji 2022.
Martin Fehérváry (vpravo) a Mislav Rosandič počas tréningu na MS v hokeji 2022. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Miroslav Kováčik|18. máj 2022 o 11:47

IIHF glosuje doterajší priebeh MS v hokeji 2022.

BRATISLAVA. Doterajší priebeh svetového šampionátu nemôžu slovenskí hokejisti hodnotiť s úsmevom na tvári. Po výhre nad Francúzmi ďalšie dva zápasy prehrali, hoci výsledok 1:5 s Kanadou bol možno až príliš krutý.

Slováci vstúpili do zápasu výborne a do prvej reklamnej prestávky mali viacero gólových šancí. Po prvej tretine držali s favoritom nerozhodné skóre 1:1, no potom prišiel moment, ktorý zaujal aj glosátorov IIHF.

Slovenský obranca Mislav Rosandič spravil zbytočný faul v útočnom pásme. Napokon z toho bol štvorminútový trest, keďže hokejkou spôsobil krvavé zranenie Maxovi Comtoisovi, a Kanaďania presilovku využili.

"Nesmieš mať vysoko hokejku, kamarát #44," uvádza IIHF vo svojom tradičnom šampionátovom "rebríčku sily". Naráža tým na skutočnosť, že išlo práve o súboj hráčov, ktorí nosia na drese rovnaké číslo 44.

Trochu netradičný, no možno kľúčový gól zápasu strelil v 38. minúte Pierre-Luc Dubois. V páde zakončoval bekhendom a prekonal brankára Adama Húsku. "Dubois používa svoje brucho ako all-star," glosuje IIHF.

Okrem iného prirovnala úspešnú sériu Švajčiarov k víťaznej šnúre Colorada v NHL. Dodala však, že krajina helvétskeho kríža má krajšie hory.

Američanov, ktorí v troch zápasoch získali len päť bodov, by mala posilniť trojica hráčov Minnesoty Wild - Jon Merrill, Matt Boldy a Ryan Hartman.

Zaujímavosťou je, že Minnesota má viac obyvateľov ako samotné Fínsko. Kým na severe Európy žije 5,5 milióna ľudí, v Minnesote ešte o 200-tisíc viac.

Za očakávaniami sú výkony Česka a IIHF vie prečo.

"V našom predzápasovom jedle chýbali cestoviny," uvádzajú glosátori. Na myslí majú, samozrejme, prezývku útočníka Bostonu Davida Pastrňáka (Pasta - v preklade cestoviny, pozn.), ktorý posilní národný tím na MS.

Vo svojich tretích zápasoch našli národných hrdinov Lotyši aj Dáni.

Lotyšov síce výrazne prestrieľali Nóri (36:28), ale víťazstvo 3:2 im zaistil spoľahlivý brankár Merzlikins: "Nie sme žiadna monarchia, ale Elvis je kráľ."

Na druhej strane sa Dáni poriadne natrápili s Talianskom. Vyhrali "len" 2:1, pričom ich víťazný gól strelil na začiatku tretej tretiny útočník Mathias Bau Hansen. "Pokloňte sa teraz Bauovi," píše sa v Power Rankings.

Ak by ste aj hokejového experta spýtali, kedy hokejisti Kanady prehrali s Kazachstanom, zrejme by nad odpoveďou dlho premýšľal.

V roku 1998 sa juniorské MS konali vo Fínsku a v súboji o konečné siedme miesto vyhral Kazachstan nad kolískou hokeja senzačne 6:3.

Aj preto by chcel dejisko svojho nasledujúceho zápasu zmeniť: "Môžeme hrať s Kanadou v Hämeenlinne?," dodáva IIHF v glosátorskom rebríčku.

Majstrovstvá sveta v hokeji

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2022»Nesmieš mať vysoko hokejku, kamarát. IIHF si rypla do slovenského obrancu