Hráči z KHL môžu reprezentovať v olympijskej kvalifikácii. Kluby sa vyjadrili súhlasne

Tomáš Jurčo s bronzovou medailou zo ZOH 2022 v Pekingu.
Tomáš Jurčo s bronzovou medailou zo ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Šimon Čop, TASR|2. aug 2024 o 11:47 (aktualizované 2. aug 2024 o 12:26)

Rozhodnutie bude na tréneroch a samotných hráčoch.

BRATISLAVA. Podľa prieskumu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) je 52 percent slovenských klubov za účasť hráčov KHL v reprezentácii SR. Inicioval ho zástupca HKM Zvolen Dušan Mráz na aprílovom zasadnutí Kongresu SZĽH. Zväz informoval o výsledkoch prieskumu v oficiálnom stanovisku.

"Kluby slovenského hokejového hnutia mohli na základe návrhu zástupcu HKM Zvolen Dušana Mráza z aprílového zasadnutia Kongresu SZĽH v uplynulých týždňoch vyjadriť svoj názor na účasť hráčov s platným kontraktom v KHL v slovenskej reprezentácii. Do názorového prieskumu boli zahrnuté všetky kluby, ktoré mali právo hlasovať na Kongrese SZĽH.

Z tých, ktoré zahlasovali, bolo za účasť hráčov KHL v reprezentácii 52 percent, proti účasti hráčov KHL v reprezentácii bolo 38 percent klubov, pričom 10 percent klubov sa zdržalo.

Hokejové hnutie sa v názorovom prieskume teda prikláňa k verzii, že reprezentácia by mala byť na jednotlivých turnajoch v čo najsilnejšom možnom zložení bez ohľadu na klubovú príslušnosť hráčov.

Tréneri národného mužstva tak budú mať pri nominácii na medzinárodné turnaje voľnú ruku a bude na jednotlivých hráčoch, či nomináciu do reprezentácie príjmu. Nominácia hráčov a realizačného tímu na augustový finálový turnaj olympijskej kvalifikácie bude známa v najbližších týždňoch," uviedol SZĽH.

Najbližšou akciou slovenskej hokejovej reprezentácie bude turnaj o postup na zimné olympijské hry 2026, ktorý sa uskutoční od 29. augusta do 1. septembra v Bratislave. Slováci sa na ňom stretnú s tímami Rakúska, Maďarska a Kazachstanu.

Nehrali na dvoch majstrovstvách

Hokejisti hrajúci v ruskej Kontinentálnej hokejovej lige reprezentovali Slovensko naposledy na majstrovstvách sveta 2022.

Vtedy im ešte zväz udelil povolenie, hoci od konca zimných olympijských hier prebiehala invázia ruských vojsk na Ukrajine. Hráči totiž mali platné zmluvy ešte spred začiatku vojny a nie každý mal možnosť z Ruska odísť.

Tí však, ktorí sa rozhodli v KHL zostať alebo tam podpísať kontrakty po invázii, od tohto turnaja neboli súčasťou národného mužstva.

Na MS 2023 neboli súčasťou mužstva po oficiálnom verdikte zväzu, ktorý ho zdôvodnil potrebou "pokojnej prípravy a stopercentnej koncentrácie". To sa však zmenilo pred MS 2024, kde síce hráči z KHL Slovensko nereprezentovali, no dôvodom nebolo rozhodnutie zväzu.

Počas prípravy na posledný šampionát 12. apríla 2024 vydal zväz k hokejistom z KHL nasledovné stanovisko:

"Výkonný výbor SZĽH sa na tohtotýždňovom zasadnutí zaoberal aj témou účasti hráčov z KHL v národnom tíme na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta. Členovia VV konštatovali, že každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach.

Avšak vzhľadom na to, že súčasní slovenskí reprezentanti pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov – či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii pre potreby národného tímu, pre Výkonný výbor SZĽH a slovenskú reprezentáciu je táto téma pre majstrovstvá sveta 2024 uzavretá. 

Výkonný výbor verí, že trénerom sa podarí zložiť najsilnejší možný tím, ktorý na májových majstrovstvách sveta v Česku bude tešiť fanúšikov svojimi výkonmi, dá zabudnúť na rozdielnosť názorov v spoločnosti a spojí národ tak, ako sa mu to v minulosti viackrát podarilo."

Slováci patria k prvým

Hlasovanie slovenských hokejových klubov bolo finálnym krokom pred definitívnym odobrením štartu hráčov z KHL.

Ďalšia nominácia už je na tréneroch, ktorí si majú právo vyberať aj spomedzi týchto hokejistov.

V súčasnosti má platné zmluvy v KHL deväť slovenských hráčov. Ide o brankára Patrika Rybára, obrancov Michala Čajkovského, Martina Gernáta, Mária Grmana a Christiána Jaroša, a útočníkov Tomáša Jurča, Michala Krištofa, Adama Lišku a Adama Ružičku, ktorý má dištanc od hokejového zväzu pre škandál s videom s omamnými látkami. Okrem nich v súťaži vlani pôsobili ešte bek Mislav Rosandič a brankár Adam Húska.

Po Bielorusoch sú Slováci najpočetnejšou európskou enklávou v lige. Pre porovnanie, v súťaži hrajú štyria Švédi, traja Česi a žiaden Fín.

Slovensko sa zároveň stalo jednou z prvých európskych krajín, ktoré nebudú brániť hráčom z KHL prístup do národného tímu. Na posledných majstrovstvách sveta mali hráčov z tejto súťaže iba Francúzi a Kazachovia.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hráči z KHL môžu reprezentovať v olympijskej kvalifikácii. Kluby sa vyjadrili súhlasne