Slovan skončil ešte skôr než vlani. Na Košice sme nemali, play-off bolo bonus, priznal kouč

Marek Bartánus (Košice), brankár Denis Godla, Ladislav Romančík a Michal Sersen (všetci Slovan) počas štvrtého zápasu štvrťfinále play off hokejovej Tipos extraligy HC Slovan Bratislava - HC Košice.
Fotogaléria (11)
Marek Bartánus (Košice), brankár Denis Godla, Ladislav Romančík a Michal Sersen (všetci Slovan) počas štvrtého zápasu štvrťfinále play off hokejovej Tipos extraligy HC Slovan Bratislava - HC Košice. (Autor: TASR)
Boris Vanya|24. mar 2024 o 07:50

V semifinále sú Košice, Slovan zdolali 4:0 na zápasy.

BRATISLAVA. Bola to smutná bodka za smutnou sezónou. Hokejisti Slovana Bratislava sa v strede klziska lúčili s fanúšikmi tradičnou ďakovačkou. Diváci tlieskali. Teda tí, ktorí ešte zostali.

Pre stovky domácich fanúšikov bol štvrtý gól Košičanov do prázdnej bránky signálom na odchod. Väčšina zamierila domov, ďalší ešte v hlúčikoch okolo štadióna chvíľu analyzovali, kde sa stala chyba a prečo to ani tentoraz nevyšlo. 

Azda najsledovanejšie štvrťfinále Tipos extraligy malo expresný a jasný priebeh. V súboji najúspešnejších tímov v histórii súťaže jasne dominovali Košice, ktoré vyhrali všetky štyri zápasy. Posledný v sobotu podvečer 4:2.

Fotogaléria zo zápasu Slovan Bratislava - Košice (4. štvrťfinále, Tipos extraliga)

Po piatku bolo slovanistom jasné, že ich do semifinále posunie už len zázrak, ale v ten už hádam ani sami neverili.

Celkom príznačný bol aj moment z úvodu stretnutia. Moderátor, ktorý sa na štadióne staral o dobrú náladu, zamieril k skupinke fanúšikov a daroval im VIP vstupenky - na zápas, ktorý sa práve hral. S ďalším už sa zrejme nerátalo...

Opäť sa hralo vo výbornej atmosfére. Kým v piatok sledovala zápas najvyššia návšteva sezóny 9550 fanúšikov, v sobotu ich prišlo o 1300 menej a hokej tak tesne prehral divácky súboj s reprezentačným futbalom, ktorý sa v rovnakom čase konal len kúsok opodiaľ.

Sersen vravel o najťažšej sezóne

"Veľmi si vážime vašu podporu. Stáli ste pri nás aj v zlom období. Verím, že sa z toho poučíme a do budúcej sezóny sa vrátime silnejší," prihováral sa kapitán Slovana Michal Sersen s mikrofónom v ruke po zápase fanúšikom.

Tridsaťosemročný veterán pred novinármi priznal, že má za sebou najťažšiu sezónu. Na konci tej minulej klub najskôr oznámil, že s ním už neráta. Ale o dva týždne si to vedenie rozmyslelo a Sersen pokračoval. Proti Košiciam odohral svoj 800. zápas v drese Slovana. 

"My sme hrali hokej, ale Košice play-off hokej. To rozhodlo. Lacnými chybami sme im darovali góly a naopak, boli sme málo efektívni," opisoval 38-ročný veterán.

Uplynulé mesiace bilancoval kriticky. "Sezónu hodnotím negatívne. Čo má byť na nej pozitívne? Že nás delili štyri body od posledného miesta? Postupom do play-off sme už len doháňali, čo sme predtým pokazili. Vyvrcholením bolo vypadnutie v prvom kole," hovoril emotívne obranca.

Slovan skončil v extralige ešte skôr než minulý rok, keď sa lúčil rovnako vo štvrťfinále 26. marca po prehre 2:4 v sérii proti Michalovciam.

Oremus: Rozhodla kvalita Košíc

V takej náročnej situácii Slovan v extralige ešte nikdy nebol. Po zlom štarte do sezóny skončil tréner Ján Pardavý i generálny manažér Oto Haščák. Mužstvo mal naštartovať Čech Vladimír Růžička, ale neuspel. A tiež sa porúčal.

Na sklonku roka zasiahla klub správa o úmrtí majiteľa Rudolfa Hrubého.

Na pozíciu trénera angažoval Slovan Petra Oremusa, ktorého už nepotrebovali vo Zvolene. Pred Vianocami sa bratislavský tím ocitol v tabuľke na predposlednom mieste, za ním bol už len nováčik z Humenného.

V novom roku Oremus postupne vytiahol Slovan z najväčšej šlamastiky. Výrazne k tomu prispel brankár Denis Godla, ktorý podporil výkonmi aj sebavedomie spoluhráčov.

Slovan sa vyhol predkolu play off, v základnej časti sa vo finiši vyštveral na piate miesto. Ale to už bol preň výkonnostný strop, čo po sezóne priznal aj kouč.

"Rozhodla vyššia kvalita Košíc, ktoré boli lepšie. Slovan nemá na to, aby ich v tejto sezóne preskočil. Účasť v play-off bola pre nás nadstavba. Keď sme im ponúkli šance, využili ich. My sme sa na góly nadreli," vysvetľoval Oremus.

Svoju budúcnosť v klube nechcel rozoberať, ale ponúkol víziu, ako by mala vyzerať. "Musíte mať v prvom rade hráčsku kvalitu. Najlepší Slováci hrajú väčšinou v Česku a dotiahnuť ich odtiaľ je veľmi ťažké. V lige preto rozhodujú legionári. Slovan by mal mať také mužstvo, aby mali z neho súperi rešpekt, aby bol od prvého kole v lige dominantný."

Chovan chválil defenzívu

Ani Košičania sa v tejto sezóne nevyhli hluchým momentom. Osem prehier za sebou na prelome novembra a decembra ich stálo pozíciu lídra a vo finiši základnej časti spadli na štvrté miesto. Teraz sa však vezú na víťaznej vlne, z kabíny sála optimizmus a odhodlanie dostať sa čo najďalej.  

"V prvom rade klobúk dole pred Slovanom. Bola to vynikajúca séria, hralo sa férovo, bez zákerností. Najmä dva zápasy v Bratislave boli veľmi vyrovnané, ale tam sa ukázala sila mužstva, tretie tretiny boli naše," vravel útočník Marek Slovák. 

Vo štvrtom zápase dostal v bránke Košíc prvý raz v play-off priestor namiesto Riečického Jaroslav Janus a potvrdil, že východniari disponujú azda najkvalitnejšou brankárskou dvojicou.

Výbornú defenzívu označil za základ úspechu aj kapitán Michal Chovan. "Hrali sme obetavo, dobre vzadu a podržali nás brankári," vravel. 

Košice ukázali, že v play-off dokážu prepnúť na vyššie obrátky a kvalita hry ide hore. "Hráči majú v hlavách, že keď idú do play-off, dajú do toho ešte zopár percent navyše, je tam viac chcenia," dodal košický kapitán.

Pavúk play-off Tipos extraligy

(Autor: Sportnet)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Slovan skončil ešte skôr než vlani. Na Košice sme nemali, play-off bolo bonus, priznal kouč