Ovečkin je zodpovedný za tisíce mŕtvych. Hašek to tvrdí pre ruskú televíziu

Dominik Hašek.
Dominik Hašek. (Autor: TASR/AP)
Oh my Hockey|1. aug 2022 o 09:37

Hašek dostával v rozhovore otázky o vojne, ruských športovcoch i fašizme.

PRAHA. Dominik Hašek je od začiatku vojny Ruska na Ukrajine známy názormi proti konfliktu, účasti Rusov na medzinárodných podujatiach či pôsobeniu Čechov v Kontinentálnej hokejovej lige.

Jeho postoje si všimli aj v Rusku. Z toho dôvodu ho kontaktoval Anton Anisimov z ruskej televíznej stanice Match TV.

Požiadal ho o rozhovor, s ktorým legendárny brankár súhlasil. Dostal prísľub, že ho v Rusku zverejnia s odpoveďami sformulovanými presne tak, ako ich Hašek napísal.

Keď však z Ruska začali porušovať dohodu a dlhšie sa mu neozývali, rozhodol sa zverejniť toto interview na českom portáli iSport.

Žiada zákon

Prvá otázka Anisimova smerovala na Dmitrija Jaškina. Ten sa po neúspešnom roku v NHL vracia do KHL. Bude nastupovať v drese SKA Petrohrad.

Na otázku, či je proti jeho prestupu, Hašek odpovedal: "Ja som v zásade ani nekritizoval nášho občana Dmitrija Jaškina za prestup, aj keď ma jeho rozhodnutie mrzelo. On neporušuje súčasné zákony našej krajiny."

Päťdesiatsedemročný rodák z Pardubíc apeluje na českú vládu, aby svojim občanom prácu v Rusku zákonom zakázala.

"Práca z definície vytvára hodnoty. To znamená, že českí občania u vás svojou prácou vytvárajú hodnoty pre ruský štát," zamýšľa sa.

"Tým automaticky podporujete ruský štát a jeho agresiu voči nášmu spojencovi, demokratickej Ukrajine, ktorú ste vojensky napadli. Rovnako podporujú vašu agresívnu politiku voči spojencom Ukrajiny.

Inými slovami, práca českých občanov v Ruskej federácii podporuje ruskú agresiu a výrazne zvyšuje nebezpečenstvo pre občanov Českej republiky a našich spojencov. A to sa musí urýchlene zastaviť zákonom."

Ovečkinova zodpovednosť za vojnu

Za podporu Vladimira Putina je dlho kritizovaný popredný ruský hokejista Alexander Ovečkin. Ten bol pred rokmi súčasťou jeho kampane a dodnes s ním má profilovú fotografiu na sociálnej sieti Instagram.

Hašek vidí priamo v ňom zodpovednosť za životy nevinných ľudí.

"Alex podporoval vášho prezidenta Putina vo voľbách po anexii Krymu. Teda potom, čo vaša armáda napadla a obsadila územie suverénnej demokratickej Ukrajiny," tvrdí Hašek.

"Alex ho v podstate podporuje doteraz, keďže má jeho fotografiu naďalej na titulnej stránke svojho profilu na Facebooku. V jeho prípade to nie je malá zodpovednosť, ale veľká zodpovednosť za desaťtisíce mŕtvych. A to vrátane ukrajinských aj ruských chlapcov a mužov."

Ovečkin je stále súčasťou NHL, kde naháňa veľký rekord Waynea Gretzkého v počte gólov v súťaži. Na medzinárodných podujatiach sa však - rovnako ako väčšina ruských športovcov - nemôže zúčastňovať.

"Chcem povedať všetkým ruským športovcom, že ma veľmi mrzí, že s nami teraz nemôžete súťažiť (áno, neplatí to pre všetky súťaže na svete). S vašou účasťou by boli súťaže na ešte vyššej úrovni a určite by sme predvádzali ešte lepšie výkony, čo by ocenili aj naši fanúšikovia," odkazuje Hašek.

"Nemôžeme však medzi sebou súťažiť a akceptovať športovcov, ktorých armáda denne zabíja stovky a možno tisíce ľudí vrátane detí na území suverénnej demokratickej krajiny. Ste súčasťou svojej krajiny, ktorá sa rozhodla vojensky napadnúť iný národ - iný štát. Zvolili ste si prezidenta a poslancov, ktorí sa rozhodli zabíjať a v mnohých prípadoch vraždiť civilistov."

Hašek potvrdil, že ho mrzí súčasná situácia. Zároveň sa ale snažil vysvetľovať dôvody a apelovať na Rusov skrz médium, ktoré mu dalo priestor na vyjadrenie.

"Je mi tiež veľmi ľúto, že som z vašich úst alebo pera nepočul, azda s výnimkou jednej futbalistky, ospravedlnenie za desaťtisíce zabitých a zranených Ukrajincov vrátane tisícov detí," hovorí.

"Nikde som z vašich úst nepočul výzvu vášmu prezidentovi Putinovi, aby zastavil toto zabíjanie. A mohol by som pokračovať. Bojíte sa? Alebo ho podporujete? Každý z vás to vie najlepšie."

Nenávisť aj láska k Rusku

Rusi na Ukrajinu vtrhli pod zámienkou boja proti fašizmu. Preto sa ich dotklo, keď Hašek použil toto slovo v súvislosti s ich krajinou.

"Doteraz som nikde nepovedal, že Rusov považujem za fašistov. Ale poďme si povedať, čo fašizmus vlastne znamená. Medzi jeho základné znaky patrí militarizmus, silný vodca vo vedení štátu, nacionalizmus, t. j. nadradenosť vlastného národa nad iným, a odpor k cudzincom," vysvetľuje.


"Je fakt, že Ruská federácia vynakladá na zbrane najviac alebo takmer najviac zo všetkých krajín sveta v pomere k počtu obyvateľov a HDP. To, že hlava ruského štátu je už dlho osobnosťou, ktorá je takmer nad zákonom, ktorá určuje zákony, ktorá ovplyvňuje štát a nielen štátne médiá, je tiež fakt.

A to, že na čele ruského štátu stojí človek, ktorý často bráni ľuďom, aby sa zhromažďovali a verejne ho kritizovali, a mnoho iného, je tiež fakt. A nacionalizmus, teda slová, ktoré naznačujú určitú nadradenosť nad ukrajinským ľudom zo strany politických a mediálnych predstaviteľov vašej krajiny, tiež počúvam často."

Po jeho odpovedi prišla od Anisimova okamžitá protiotázka, či tento výrok nerobí fašistu aj z Hašeka. Ten to odmietol rovnakými argumentami, aké použil pri Rusku.

Dominik Hašek ukončil kariéru po sezóne 2010/11. Bol to jeho jediný rok v KHL, odchytal ho za Spartak Moskva.

Vtedy s Ruskom nemal problém, ba naopak. V otázkach mu pripomenuli helmu, na ktorej mal namaľovaný chrám Vasilija Blaženého.

"Áno, pred 11 rokmi som hral za Spartak Moskva. Vynikajúci klub s legendami ako Staršinov, Jakušev a ďalší. Bola to pre mňa česť a budem na to vždy rád spomínať. A aj na spoluhráčov, členov manažmentu a fanúšikov," dodal.

"O to viac vás dnes všetkých vyzývam, aby ste urobili všetko, čo je vo vašich silách, a pomohli zastaviť agresiu vašej krajiny na Ukrajine. Ako bývalý hráč Spartaka budem na vás všetkých veľmi hrdý!"

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ovečkin je zodpovedný za tisíce mŕtvych. Hašek to tvrdí pre ruskú televíziu