Draftovali ho po Nemcovi. Mal by som hrať v NHL, búri sa mladý Čech proti klubu

David Jiříček.
David Jiříček. (Autor: SITA/AP)
Oh my Hockey|29. jan 2024 o 06:45

Chce dostať šance ako jeho rovesníci.

COLUMBUS. V roku 2022 bol pred Davidom Jiříčkom draftovaný jediný obranca - Šimon Nemec. Veľký talent českého hokeja bol zvolený zo šiestej pozície.

Putoval do Columbusu Blue Jackets, klubu, ktorý v tomto období nemá vysoké ambície. Mnohí si tak mohli povedať, že je to preňho dobré, lebo dostane poriadnu príležitosť v NHL.

V lige síce debutoval skôr ako Nemec, ale v sezóne 2023/24 ho veľmi nevyužívajú. V prvom tíme síce odohral 36 stretnutí, ale ďalších niekoľko presedel na tribúne a rola, ktorú dostal, je oproti konkurentom slabá.

Keď ho minulý štvrtok poslali na farmu, vykypela v ňom frustrácia. Svoju nespokojnosť vyjadril pre médiá, citoval ho Aaron Portzline z The Athletic.

"V NHL som hral dobrý hokej. Som hráč do NHL. Taký je môj názor, že by som mal teraz hrávať v NHL," vyjadril sa 20-ročný bek.

"Vidím, ako chalani z rovnakého draftu, Šimon Nemec a Kevin Korchinski, dostávajú šance hrať v presilovkách. V NHL hrajú veľa minút. Áno, hrajú v iných tímoch, ale môžem sa s nimi porovnávať. Aj ja chcem takúto šancu."

Jiříček je oproti spomínanej dvojici naozaj menej vyťažovaným a menej dôležitým hráčom. Nemec s Korchinským hrávajú okolo 20 minút na zápas, kým Jiříček len necelých 15. Za celú sezónu odohral v početnej výhode 25 sekúnd, zatiaľ čo jeho konkurenti v nej hrávajú stabilne.

Čech hral za "modrokabátnikov" naposledy 9. januára proti Winnipegu. Potom bol zdravým náhradníkom až do prevelenia do AHL.

"Povedali mi, že v poslednom zápase som nehral dobre. Odvetil som im, že s tým nesúhlasím, ale patrí im ich pohľad. A potom ma už vynechávali zo zostavy," odhalil.

Hlavný tréner Pascal Vincent obhajuje rozhodnutie klubu. Podľa neho je pre mladíka presun späť na farmu najlepšie riešenie.

"Snažíme sa z neho vychovať elitného obrancu, ktorý bude hrávať v dôležitých chvíľach proti najlepším súperom. Aby vyšperkoval svoje schopnosti, po 36 zápasoch v NHL je preňho najlepšou cestou AHL," povedal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Draftovali ho po Nemcovi. Mal by som hrať v NHL, búri sa mladý Čech proti klubu