Dvorský zrejme nebude na kempe St. Louis. Aký dopad to bude mať na jeho budúcnosť?

Dalibor Dvorský na MS do 18 rokov.
Dalibor Dvorský na MS do 18 rokov. (Autor: Puckfans/Andreas Robanser)
Šimon Čop|7. sep 2023 o 20:45

Zo zmluvy sa dá predpokladať, kde bude hrať Dvorský v najbližších sezónach.

ST. LOUIS. Je slovenskou jednotkou posledného draftu a celkovou desiatkou výberu, ktorý je označovaný ako veľmi silný. Fanúšikovia ho právom považujú za veľkú nádej.

Dalibor Dvorský už má draft za sebou. V duchu hesla „je to len začiatok“ plánuje drieť vo Švédsku, aby sa nielen posunul v zostave nového tímu, ale aj preto, aby presvedčil St. Louis Blues, že je pripravený objavovať najvyššie hokejové levely.

NHL preňho zatiaľ bude hudbou budúcnosti. Nenapodobní Juraja Slafkovského, ktorý okamžite vhupol do kolotoča najslávnejšej hokejovej ligy.

Sám potvrdil, že zostáva v Škandinávii. Ešte pred draftom sa dohodol na dvojročnej spolupráci s účastníkom SHL IK Oskarshamn. Posunie sa z druhej najvyššej ligy, v ktorej strávil preddraftový ročník, do súťaže, ktorú mnohí označujú za najkvalitnejšiu v Európe.

Pokračovateľ slovenskej histórie

Po drafte v médiách silno zarezonovala slovenská história v klube. Za Blues si doteraz zahrali jedenásti Slováci vrátane tria Handzuš-Demitra-Bartečko, ktoré svojho času utvorilo fenomenálnu „Slovak Line“.

Dvorský bol pre manažment silným kandidátom na draft. Báli sa, že sa im na desiatom mieste už nezvýši, no ostatné kluby dali prednosť iným talentom, a tak si pri príchode na pódium obliekol práve modrý dres s notou. „Bluesmani“ neskôr draftovali aj jeho krajana a spoluhráča z MS do 18 rokov Juraja Pekarčíka.

„So St. Louis som extrémne spokojný. Hneď, keď ma draftovali, mi povedali, koľko tam vlastne hralo Slovákov. Vedel som, že ich bolo dosť, ale bol som prekvapený, koľko ich tam bolo. Som rád, že je tam taká slovenská história,“ povedal v podcaste Boris & Brambor.

Sám Dvorský cítil pred draftom záujem klubu. A dnes cíti spokojnosť, za čo môže aj vývojový kemp, na ktorom hviezdil hrou vo všetkých pásmach aj jedovatým švihom.

VIDEO: Gól Dalibora Dvorského v kempe

„Kemp bol super. Bol štvordňový, každý deň sme hrávali tréningové zápasy vo formáte 4 proti 4. Dosť ma to bavilo. Som veľmi spokojný. A draftovali aj „Pekyho“, takže som hneď mal postarané o spolubývajúceho,“ pokračuje s tým, že zostáva v kontakte s ľuďmi z klubu, najmä s vývojovým trénerom Alexandrom Steenom.

Vízia Blues je daná. Hoci majú o Dvorskom silnú mienku, čo potvrdilo aj video zo zákulisia draftu, jeho vývoj nechcú zbytočne uponáhľať.

„Nič veľmi konkrétne mi zatiaľ nepovedali, akurát to, že v tejto sezóne ešte pravdepodobne budem v SHL,“ potvrdil mladík.

Vynikol ako líder

Sezóna 2022/23 bola pre Dvorského druhou, ktorú strávil väčšinou v mužskej kategórii. Prvou bol pandémiou poznačený ročník 2020/21, počas ktorého si ho zo Švédska vypožičala Banská Bystrica.

V drese AIK Štokholm odohral 38 zápasov a zaznamenal 14 (6+8) bodov. V následných siedmich dueloch v kvalifikácii si štatistiky nerozšíril.

Desať stretnutí odohral v lige do 20 rokov, ale tá mu už nestačila. Zbieral totiž viac ako dva body na zápas – dokopy 21 s bilanciou 10 gólov a 11 asistencií.

Dalibor Dvorský sa stal desiatkou draftu NHL 2023. Bol draftovaný tímom St. Louis Blues.
Dalibor Dvorský sa stal desiatkou draftu NHL 2023. Bol draftovaný tímom St. Louis Blues. (Autor: twitter.com/StLouisBlues)

„Má veľmi dobrý charakter. Na ľade drie, chce byť rozdielovým hráčom, nebojí sa tvrdých priestorov a má obrovský ofenzívny potenciál,“ vyriekol o ňom na klubovej porade pred draftom skaut Stefan Elvenes, ktorý ho mal dopodrobna preštudovaného.

Najviac zažiaril na MS do 18 rokov. Slovenská reprezentácia skončila na vynikajúcom štvrtom mieste a zvolenský rodák na tom mal neodmysliteľnú zásluhu vďaka 13 bodom v 7 zápasoch. Prebral zodpovednosť lídra vo chvíľach, keď to bolo najpotrebnejšie.

Zapôsobil aj na legendárneho Keitha Tkachuka: „Aj mne sa páči. Tá sila, ktorú má na puku, to sa nedá naučiť, to je všetko o odhodlaní.“

Očaril

Tkachuk je z voľby Blues, pre ktorých pracuje, nadšený. V klube rád vidí Slovákov, pripomínajú mu jeho bývalého a dnes už zosnulého spoluhráča Pavla Demitru. Pripomína mu ho kľúčenka, ktorú so sebou nosí.

„Vždy, keď vidíte prichádzať týchto Slovákov, ako prvý vám zíde na um Pav,“ vyjadril sa o Dvorskom a Pekarčíkovi. „Som rád, že títo mladíci uznávajú Paľa a že jeho odkaz na Slovensku žije. Na Slovensku to bola veľká osobnosť a sú po ňom pomenované aj štadióny. Je pekné vidieť odkaz, ktorý po sebe zanechal.“

Tkachuk má na Dvorského pohľad cez osobnú skúsenosť so Slovákmi. Okamžite po príchode na ľad si ho však všimli aj tréneri či novinári.

„Je veľmi dobrý a súťaživý. Je pokorný, zvedavý, chce sa učiť. Je aj silný. Očarila ma sila v jeho rukách a aj keď proti nemu tvrdo bojujete, stále si dokáže s ľahkosťou vybojovať puk. Je to veľmi talentovaný hráč a skvelý človek,“ popísal pocity z neho Steen, ktorý s klubom vyhral v roku 2019 Stanleyho pohár.

„Vidno ho vo všetkých troch pásmach, ukázal zručnosti v priestoroch, kde je tesno, predviedol ochotu bojovať a krásnou strelou skóroval,“ zhodnotil na Twitteri Matthew DeFranks, odborník na Blues.

Ďalší známy novinár zo St. Louis Andy Strickland sa po tom, čo videl, cíti optimisticky: „Dvorský ukázal, čo v ňom je. Nesklamal, je to supertalent. Fanúšikovia Blues majú všetky dôvody na to, aby sa tešili na budúcnosť.“

Rolu už má určenú

Teraz však schádza na um otázka: Ako vzdialená je táto „budúcnosť“?

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Dvorský zrejme nebude na kempe St. Louis. Aký dopad to bude mať na jeho budúcnosť?