Expert ospevuje Dvorského: Nechýba mu nič, môže byť päťkou draftu

Slovenský útočník Dalibor Dvorský v zápase proti Dánsku na MS do 18 rokov.
Slovenský útočník Dalibor Dvorský v zápase proti Dánsku na MS do 18 rokov. (Autor: TASR)
Oh my Hockey, SITA|9. aug 2022 o 12:19

Podľa zámorského experta bude mať Slovensko opäť hráča v najlepšej pätici draftu.

BRATISLAVA. Expert na mladých hráčov pracujúci pre web The Athletic, Scott Wheeler, uverejnil svoj prvý rebríček pred draftom v roku 2023.

Všíma si aj talentovaných Slovákov. Dvoch zaradil do prvého kola.

Jeho rebríček, pochopiteľne, začína menom Connor Bedard. Kanadský supertalent je považovaný za najväčší talent od Connora McDavida.

Na druhom mieste je ďalší výnimočný hráč, Matvej Mičkov. Ruský forvard je podľa Wheelera najlepším ruským prospektom od Alexandra Ovečkina.

Prvú trojku uzatvára Adam Fantilli, ďalší kanadský útočník. Podľa odborníka je toto trio nad všetkými ostatnými, no napriek tomu bude nasledujúci draft tak kvalitný, že vyprodukuje aspoň desať budúcich hviezd.

Dvorský je päťkou

Okrem spomínaného tria predbehol najvyššie hodnoteného Slováka už len Kanaďan Zach Benson.

Piaty je Dalibor Dvorský.

"Hoci sa často hovorí o tom, akú silnú generáciu mali Slováci v roku 2022, Dvorský vedie ďalšiu pozoruhodnú skupinu na draft v roku 2023. Keďže sa narodil v júni, bude patriť medzi mladších hráčov," píše o ňom.

"Vo veku 16 rokov mal v minulej sezóne priemer viac ako bod na zápas vo švédskej juniorke. Strelil tiež svoj prvý gól medzi mužmi. Na vlaňajšom Hlinka Gretzky Cupe očaril hokejový svet.

Je veľmi talentovaný a inteligentný center, ktorý ktorý je hrozbou pre súperových obrancov vo viacerých smeroch. Dokáže ich šikovne obísť, uvoľniť sa alebo vďaka svojej atletickosti im prekĺznuť cez stredné pásmo. Nechýba mu v podstate nič."

Dvorský sa pred skautmi ukáže na MS do 20 rokov v Edmontone.

V ročníku 2020/2021 zahral v slovenskej extralige za Banskú Bystricu, v 20 zápasoch strelil dva góly a na dva prihral. Na Hlinka Gretzky Cupe 2021 nazbieral 12 bodov v piatich súbojoch a s ôsmimi gólmi bol najlepším strelcom podujatia.

Na turnaji A-skupiny I. divízie MS "osemnástok" získal 11 bodov (5+6) v piatich dueloch. Na klubovej úrovni pôsobí v tíme AIK Štokholm, kde si vyskúšal aj druhú najvyššiu švédsku súťaž.

V prvom kole aj Čiernik?

Ako 24. najlepšieho prospekta ohodnotil Wheeler Alexa Čiernika.

Sedemnásťročný útočník a syn bývalého reprezentanta Ivana Čiernika odohral celú doterajšiu kariéru vo Švédsku, momentálne pôsobí v klube Södertälje SK.

Na ostatnom turnaji A-skupiny I. divízie MS "osemnástok" bol najproduktívnejší Slovák, v piatich zápasoch strelil päť gólov a pridal sedem asistencií. Na Hlinka Gretzky Cupe 2021 zaznamenal gól a šesť prihrávok v piatich dueloch.

"V minulej sezóne bol jeden z najproduktívnejších hráčov do 18 rokov vo švédskej juniorke. Zlepšil sa, bol produktívnejší ako jeho rovesníci a zahral si aj medzi mužmi v druhej švédskej lige," uviedol Wheeler k Čiernikovi.

"Je to energický tvorca hry a dynamický korčuliar. Zo stoja dokáže na troch krokoch bleskovo zrýchliť a zmenou smeru oklamať súpera. Často chodí do súbojov napriek útlej postave. Rýchlosťou prekonáva obrancov a zakladá protiútoky. Je veľmi sebavedomý pri práci s pukom. Dokáže hrať na krídle v presilovke, tvoriť hru v útočnom pásme a šikovne vystreliť zo strednej vzdialenosti."

Do Wheelerovho zoznamu sa dostal aj jeden Čech, konkrétne útočník Eduard Šalé. Obsadil ôsmu pozíciu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Expert ospevuje Dvorského: Nechýba mu nič, môže byť päťkou draftu