Zmena po desiatich rokoch. Českú extraligu budú riadiť kluby

Miloš Roman.
Miloš Roman. (Zdroj: HC Oceláři Třinec/ twitter)
SITA|2. máj 2022 o 13:35

Zmena nastala aj na poste riaditeľa súťaže.

BRATISLAVA. České kluby prevezmú riadenie hokejovej extraligy, ktorú doteraz riadil tamojší zväz. Stane sa tak presne po desiatich rokoch a správcom súťaže bude Asociácia profesionálnych klubov ľadového hokeja (APK LH).

Zmena nastala aj na poste riaditeľa najvyššej súťaže, od 1. mája je ním Martin Loukota, ktorý nahradil Jozefa Řezníčka. Loukota predtým pôsobil na zväze ako manažér reprezentácií, naposledy žien.

V zmluve, ktorú uzatvorili Český zväz ľadového hokeja (ČSLH) a APK LH sa uvádza, že počet účastníkov najvyššej súťaže sa musí pohybovať medzi 10 a 14. Nováčikovia si účasť v extralige vybojujú buď priamym postupom, alebo v baráži.

Zmena uvedených princípov by pripadala do úvahy iba s predchádzajúcim písomným súhlasom ČSLH. Znamená to, že ak by sa kluby najvyššej súťaže rozhodli uzavrieť extraligu, stalo by sa tak len so súhlasom zväzu.

"V licenčnom poriadku sme sa zaviazali garantovať prístupnosť extraligy voči prvej lige. Našou myšlienkou nie je uzavretie súťaže, prístupnosť sa zachová.

Buď barážou 1+1, 2+2, alebo priamym postupom a zostupom,“ vyhlásil viceprezident APK LH Prokop Beneš, cituje ho web sport.cz.

Valné zhromaždenie APK LH tiež schválilo herný systém extraligy pre budúci ročník. V základnej časti čaká na 14 tímov dovedna 52 ligových kôl.

Najlepšia štvorka poputuje priamo do štvrťfinále. Tímy umiestnené na 5. až 12. mieste si zahrajú predkolo play-off. Najhorší, teda štrnásty klub po základnej časti absolvuje baráž s víťazom druhej najvyššej hokejovej súťaže - Chance ligy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Zmena po desiatich rokoch. Českú extraligu budú riadiť kluby