Rozplakali ho. V Liberci sa veľkolepo lúčili so slovenským brankárom

Ján Lašák chytal za národný tím v najúspešnejších rokoch. Na MS vybojoval zlato, striebro aj bronz. Posledné tri sezóny chytá za Liberec.
Ján Lašák chytal za národný tím v najúspešnejších rokoch. Na MS vybojoval zlato, striebro aj bronz. Posledné tri sezóny chytá za Liberec. (Autor: TASR)
Martina Janíková|3. okt 2017 o 10:10

Ján Lašák ukončil v auguste hráčsku kariéru.

BRATISLAVA. Doviedol Slovensko k jedinému hokejovému titulu majstra sveta, s národným mužstvom získal kompletnú medailovú zbierku zo svetových šampionátov.

V uplynulých troch rokoch pomohol slovenský brankár Ján Lašák Libercu vybojovať prvý majstrovský titul v českej extralige.

Mužstvo doviedol dva razy do finále play-off a dvakrát získal Liberec aj Prezidentský pohár pre víťaza základnej časti českej extraligy.

Ján Lašák v auguste ukončil hráčsku kariéru a cez víkend sa s ním rozlúčili aj fanúšikovia v Liberci.

VIDEO: Rozlúčka s Jánom Lašákom:

Symbolické stretnutie

V nedeľu sa na ľade Liberca predstavili hráči Pardubíc. Práve tento zápas bol pre slovenského brankára výnimočný. V drese hostí pôsobil Lašák päť sezón a s mužstvom získal svoj prvý titul v českej extralige (2005).

Liberecký klub pred začiatkom zápasu zorganizoval autogramiádu, vo fanshope si mohli fanúšikovia zakúpiť spomienkové predmety a krátko pred začiatkom stretnutia sa uskutočnil aj slávnostný ceremoniál.

„Veľmi sa teším, keď vidím, čo pre mňa vedenie klubu a všetci okolo pripravili. Rovnako sa teším na fanúšikov, ktorí boli v Liberci vždy skvelí. A vyšlo to naozaj parádne. Veď Liberec hral proti Pardubiciam, s ktorými som vyhral svoj prvý český titul,“ povedal Lašák pre oficiálny web HC Bílí Tygři Liberec.

Mužstvo stále sleduje

Lašák si v rozhovore pre oficiálny klubový web zaspomínal na čas strávený v Liberci.

"Spoluhráči mi veľmi chýbajú. Posledné dva roky boli asi najzábavnejšia časť mojej kariéry. Užili sme si mnoho zábavy a dosiahli sme aj úspechy. Išlo to ruka v ruke, v kontakte sme s chalanmi neustále," doplnil 38-ročný rodák zo Zvolena.

V nedeľnom zápase hokejisti Liberca porazili Pardubice 4:1. Slovenský brankár sa pred zápasom nevyhodol ani otázke, komu bude fandiť.

"No, bude to ťažké. Tomáš Rolínek je môj veľký kamarát, rovnako aj Tomáš Mojžíš, ktorý s nami hral v Liberci. A mnoho ďalších chalanov. Na striedačke Pardubíc bude doktor Strnad, ktorému som sa po zranení zveril a operoval ma. Bude to veľký súboj. Ale asi i tak budem fandiť Libercu," uzavrel Lašák.

Slovenský brankár dostal od spoluhráčov v Liberci ako darček poukaz na živú kozu.

Inicioval zmenu v národnom tíme

Slovenský brankár v auguste ukončil aktívnu hráčsku kariéru. Kritik pomerov v slovenskom hokeji sa rozhodol pomôcť národnému mužstvu.

Lašák sa stal trénerom brankárov v seniorskej reprezentácii a bude pracovať aj s mládežou.

S ponukou ho oslovil generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan.

„Cítil som morálnu povinnosť pomôcť Mirovi Šatanovi, lebo som bol jedným z tých ľudí, ktorí iniciovali zmenu. Rozhodol som sa nielen rozprávať, ale reálne ísť do slovenského hokeja. Teraz je čas, aby som aj ja dal hlavu na klát,“ reagoval Lašák.

Slovenský brankár mal možnosť pokračovať v hokejovej kariére. Ponuky mal z rodného Zvolena a ani Liberec sa svojho brankára nechcel vzdať.

„Myslím, že je čas. Veľmi ma láka zúčastniť sa na reštarte slovenského hokeja. Chcem byť pri tom,“ reagoval.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Rozplakali ho. V Liberci sa veľkolepo lúčili so slovenským brankárom