Vrátil sa domov a ovládol NHL. DeBrincat v takomto tempe predbehne aj Gretzkého

Alex DeBrincat sa teší po strelenom góle v drese Detroit Red Wings.
Alex DeBrincat sa teší po strelenom góle v drese Detroit Red Wings. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|24. okt 2023 o 17:00

O odchod z Ottawy oficiálne nepožiadal, no v podstate si ho vydupal.

DETROIT. Pohľad na Stevea Yzermana vo VIP lóži Little Caesars Areny musí stáť za to. Môže si víťazoslávne mädliť ruky. 

V lete totiž, hoci podľa mnohých riskantne, podpísal na štyri roky za celkových 31,5 mil. dolárov útočníka Alexa DeBrincata. Nespokojného forvarda najprv získal z Ottawy za Dominika Kubalíka, Donovana Sebranga a dve voľby v drafte 2024. 

Hovorí sa, že zmena prostredia zvykne pomôcť. A presne to bol cieľ - dostať ho z hlavného mesta Kanady tam, kde to má rád. 

DeBrincat sa zatiaľ odvďačuje náramne. Bol prvou hviezdou posledného týždňa v NHL a po 6 zápasoch v novom drese je najproduktívnejším hráčom súťaže s 12 bodmi.

Rozhodol sa kvôli rodine 

DeBrincat sa narodil v 80-tisícovom meste Farmington Hills. Teoreticky povedané ide o predmestie Detroitu. 

Preto odmala žil úspechmi Red Wings. Klub má v Michigane bohatú tradíciu, veď vznikol už v roku 1926 a ani raz sa nesťahoval. 

Medzi DeBrincatove obľúbené príbehy z detstva patrí aj sledovanie jazdy “červených krídel” k Stanley Cupu v roku 2008. Jeho vzorom bol Pavel Daciuk. 

“Vtedy som bol do toho naozaj zažratý. V podstate počas celého môjho detstva boli veľmi úspešní, preto ma tak bavilo sledovať ich. Dnes ma tento úspech inšpiruje, aj ja tu chcem dosiahnuť niečo podobné,” povedal v lete krátko po podpise zmluvy. 

Minulá a súčasná sezóna sú preňho ako noc a deň. 

V Ottawe, kde pôsobil iba rok po odchode z Chicaga, si nesadol s prostredím.

Trejd si v podstate vydupal, keď so “senátormi” nechcel predĺžiť kontrakt o viac než o rok. Hoci o výmenu priamo nepožiadal, vedenie pochopilo, že šance na dlhší angažmán sú veľmi mizivé.

“Ottawe aj tamojším fanúšikom prajem len to najlepšie. Ľudia sú tam vášniví a som rád, že majú skraja sezóny úspech. Myslím si, že každý je spokojný,” upresnil pre The Athletic, aby sa nešírili konšpirácie. Špekulovalo sa napríklad o tom, že nesúhlasil s trénermi alebo že bol nespokojný s rolou muža číslo 2 za Bradym Tkachukom. 

Možnosť odísť do Detroitu nemohol odmietnuť. 

“Musel som urobiť, čo je najlepšie pre moju rodinu. Archie (DeBrincatov syn, pozn. red.) vyrastá pri starých rodičoch. To je luxus, ktorý si veľa hráčov z NHL nemôže dovoliť. Ľudia to prehliadajú. Ale my máme svoje životy mimo hokeja.”

Alex DeBrincat v drese Ottawy.
Alex DeBrincat v drese Ottawy. (Autor: SITA/AP)

Komfort, aký má len hŕstka 

Práve šťastie a spokojnosť s aktuálnou situáciou je zrejme hlavným faktorom DeBrincatovho úspechu. Boduje takmer pri každej možnej príležitosti a hoci podľa pokročilých štatistík nie je tak extrémne dominantný ako ukazujú body, kanadské bodovanie a efektivita sa oklamať nedá. 

“Cítim sa dobre. A možno sa ku mne odrážajú puky, ktoré sa ku mne neodrážali v poslednej sezóne,” priznáva. 

Na zápasoch Detroitu sú v hľadisku pravidelne aj jeho rodičia. Takéto privilégium si nemohli užívať od synových pätnástich rokov.

DeBrincat nie je prvým ani posledným hokejistom, ktorého hnala túžba vrátiť sa do prostredia, ktoré mu je blízke. Claude Giroux sa po 15 rokoch vo Philadelphii sťahoval do Ottawy, odkiaľ je jeho manželka. John Tavares je dnes kapitánom Toronta a pre jeho odchod do obľúbeného klubu ho v New Yorku dodnes nazývajú “zradcom”. 

DeBrincat mal aj veľké šťastie. Generálny manažér Steve Yzerman sa mu nebál zdvihnúť plat a sľúbiť mu istoty vo forme dĺžky kontraktu i klauzuly o nevymeniteľnosti. Jeho cieľom je odplatiť sa za možnosť, ktorá sa naskytne len hŕstke hokejistov. 

Tempo vyššie ako Gretzky 

Krátko po uzavretí dohody sa Yzerman vyhýbal tomu, aby ho pred médiami dostal pod tlak. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Vrátil sa domov a ovládol NHL. DeBrincat v takomto tempe predbehne aj Gretzkého