Útok na medailu zmaril posledný výstrel. Fialkovú bude strhávať zo sna

Ivona Fialková na MS v biatlone 2020.
Ivona Fialková na MS v biatlone 2020. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|14. feb 2020 o 16:40

Ivona dosiahla životný výsledok.

ANTERSELVA, BRATISLAVA. Pred rokom to boli veľké oslavy. Anastasia Kuzminová získala v rýchlostných pretekoch na majstrovstvách sveta vo švédskom Östersunde senzačne zlato.

Pritom deň pred súťažou ani nevedela, či má vôbec štartovať. Trápila ju viróza. V cieli mala problém vôbec rozprávať. Napriek tomu vyhrala.

Po sezóne však ukončila kariéru a v piatok na majstrovstvách v talianskej Anterselve titul neobhajovala.

Na jej úspech túžili nadviazať Paulína a Ivona Fialkové. Obe slovenské biatlonistky rozbehli rýchlostné preteky fantasticky.

S čistou streľbou.

Vietor nebol problémom

Strašia Paulína mala po prvej streleckej položke najlepší čas zo všetkých. Druhú polovicu pretekov však nezvládla s takou istotou.

Pri streľbe v stoji dva terče netrafila a klesla.

"Dve chyby sú veľa. Bolo náročné strieľať popri tom, ako som bola zadýchaná. Aj napriek tomu som sa snažila v poslednom kole bežať naplno a urobiť maximum," hovorila Paulína Fialková pre RTVS.

So stratou 55 sekúnd napokon skončila na šestnástej priečke.

MS v biatlone (Fialková) - šprint: Top momentky: fotogaléria

14.2.2020

"Vietor na strelnici nebol takým problémom," priznala. "Preteky som mala veľmi dobre rozbehnuté. Bude ma to ešte mrzieť. Na druhej strane som šťastná za Ivku, ktorej preteky vyšli," doplnila.

Mladšia zo sestier dosiahla životný výsledok. Kým vo Svetovom pohári doteraz takmer vždy končila za sestrou, na šampionáte senzačne skončila pred ňou.

Dokonca mohla útočiť na medailu. Na poslednej streleckej položke pálila rutinérsky. Štyri rany boli centrové. Piata jej však uletela viac doľava.

S jednou chybou skončila deviata.

Hlavou už bola na trati

"Toto bol môj najlepší výkon kariéry. Som veľmi šťastná, že to vyšlo práve na majstrovstvách sveta," hovorila usmiata Ivona Fialková pre RTVS.

Doteraz bolo jej najlepším výsledkom rovnako deviate miesto z pretekov Svetového pohára. Na bronz stratila 23 sekúnd.

Bez trestného okruhu mohla útočiť na tretiu priečku.

"Tá posledná rana, pre ňu sa budem strhávať zo sna. Netuším, čo sa stalo. Strieľala som rozvážne, prvé štyri rany boli kvalitné. Zrejme som si myslela, že aj posledná tam padne a už som bola hlavou na trati. To ma asi pripravilo o stupeň víťazov. No v týchto podmienkach som aj za jednu chybu vďačná," dodala Ivona Fialková.

Titul získala Nórka Marte Oslbuová Röiselandová. Po víťazstve v zmiešaných štafetách je to už jej druhé víťazstvo na aktuálnych majstrovstvách.

Druhá skončila Američanka Susan Dunkleeová, bronz si vybojovala Češka Lucie Charvátová.

Dobrá pozícia do stíhacích pretekov

Trénerka slovenskej reprezentácie Anna Murínová mala zmiešané pocity. "Za Ivku som šťastná, že sa je podarilo dosiahnuť taký výsledok, ale smutná som, že si Paulína odstrelila medailu," vravela trénerka.

Do nedeľňajších stíhacích pretekov sa nepodarilo postúpiť ďalším dvom Slovenkám – Terézii Poliakovej (82. miesto) a Veronike Machyniakovej (92.).

Naopak, Fialkové vybehnú na trať v skupine najlepších. Ich strata na prvú päťku nie je výrazná.

Znovu môžu bojovať o medailové pozície.

"Obe majú perfektnú pozíciu na dobrý štart v stíhačke. Tam sa dá ešte veľa urobiť," verí Murínová.

V stíhacích pretekoch budú ženy o tituly súťažiť v nedeľu o 13.00. Muži majú v sobotu na programe šprint (14.45) a v nedeľu stíhacie preteky (15.15).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Útok na medailu zmaril posledný výstrel. Fialkovú bude strhávať zo sna