Hľadá sa vyzývateľ pre Dávida Kozmu

Vladimír Bilohuščin|18. nov 2019 o 01:00

Situácia vo welterovej váhe sa naozaj zamotala.

Základnými stavebnými kameňmi každej obhajoby titulu v MMA sú dve osoby. Obhajca a vyzývateľ. Pokiaľ ale jeden z tejto dvojice chýba, je na svete problém. Podobná situácia môže nastať aj v našej najpopulárnejšej organizácii pred jej nasledujúcim číslovaným turnajom s názvom OKTAGON 16. Vo welterovej divízii vyzeralo ešte pred pár mesiacmi všetko úplne jasne. Prvým a jediným šampiónom v tejto váhovej kategórii je David Kozma. O druhú titulovú miestenku sa mali pobiť zápasníci na prvých dvoch miestach novovzniknutého rebríčka organizácie Oktagon MMA. Pirát Krištofič však po dominantnom víťazstve nad Robom Pukačom šokujúco ohlásil prerušenie kariéry pre problémy s chrbtom. Novopečený kráľ Bratislavy tak náhle z titulového kolotoča vypadol. Ďalšiemu v poradí Jozefovi Wittnerovi sa zase sny o welterovom tróne rozplynuli na turnaji OKTAGON Prime 2, keď ho v prvom kole poslal k zemi Maďar Kertész.

Presne pred týždňom teda vyzerali byť vyzývateľské karty rozdané jednoznačne. Poliak Bryczek vo svojej premiére v OKTAGONe zdolal pomerne hladko práve Kertésza. V ceste za titulovou šancou mu tak na OKTAGONe 15 mal stáť už iba Brazílčan Buscape. To, že je MMA skutočne nevyspytateľný šport sa však opäť raz naplno potvrdilo. Buscape v celom zápase dominoval a Bryczek mal čo robiť, aby doviedol zápas čo i len do bodového rozhodnutia. To sa mu síce horko-ťažko podarilo, no jednoznačnú prehru na body tým neodvrátil. V tomto prípade by sa teda mohlo zdať, že titulovú miestenku si vybojoval práve veterán UFC Buscape Silva. Organizácia OKTAGON však už od svojho vzniku deklaruje snahu dávať šancu vybojovať si titul bojovníkom, ktorí si tu už niečo odzápasili. Platilo to pri doteraz všetkých titulových dueloch. Výnimkou sa síce môže zdať byť Tomáš Deák, no v tomto prípade išlo o jednoznačnú jednotku bantamovej váhy na našej scéne a jeho nárok na titul, tak asi nikto nespochybňuje. Ak promotéri OKTAGONu zostanú verní svojej tradícii, Buscape Silva by sa 14. marca proti Kozmovi do oktagonu postaviť nemal.

Maté Kertész dal v Košiciach zabudnúť na nevýrazný výkon proti Bryczekovi a Jozefa Wittnera jednoznačne prevalcoval už v prvom kole. Maďarský talent so skúsenosťami z Bellatoru svojím famóznym výkonom zmietol zo stola všetky reči o prípadnom presune do ľahkej váhy. Po vypadnutí Piráta, zdolaní Wittnera a prehre Bryczeka sa tak prekvapujúco ako najhorúcejším kandidátom na voľnú stoličku titulového vyzývateľa môže zdať práve Kertész. Otázkou ale zostáva, či sú výhry nad Úškrtom a Wittnerom dostatočným dôvodom na odvetu proti Kozmovi. Maté by o ňu určite stál, je ale otázne, či je na tento zápas už pripravený. V semifinále nie veľmi vydarenej welterovej pyramídy dal síce Kozmovi zabrať predovšetkým svojou skvelou obranou proti take-downom,  v celom zápase však Kozmu vážnejšie neohrozil a zápas prehral jasne na body. Jeho titulová miestenka tak na jednej strane nemôže byť úplne vylúčená, no na strane druhej so sebou nesie príliš veľa otáznikov.

O odvetu s Kozmom by určite stál aj Gábor Boráros. Jeho nárok na duel o opasok znásobuje aj nešťastný spôsob ukončenia prvého zápasu. Turnaj OKTAGON 15  ale svojím šokujúcim priebehom zaskočil aj Borárosa. Toho v O2 aréne krvavo zastavil už v úvodných sekundách ďalší Brazílčan zvyčajne zápasiaci o váhu nižšie. Kaik Brito potrestal Gábora za jeho príliš agresívny vstup do zápasu hlbokým „cutom“ na obočí. Nasadenie Borárosa do titulového zápasu po takto rýchlej porážke sa dá predpokladať len veľmi ťažko. Gábor má navyše ešte nevyriadené účty s Nemcom Stolzem a o slovo sa najnovšie hlási aj štvorka strednej váhy Mikulášek

Ako jedným z riešení problému by mohlo byť použitie podobnej taktiky akú zažili Patrik Kincl či Ivan Buchinger v poľskej KSW. Už z vyššie uvedených dôvodov sa však príchod skúseného zahraničného borca bez skúsenosti v Oktagone príliš neočakáva. Karty by po svojom zápase v postoji mohol zamiešať ešte aj Pirát Krištofič. Ten síce ohlásil svoju pauzu od MMA minimálne na rok. Prípadný úspech či neúspech decembrovej akcie novozrodenej organizácie XFN by ale jeho postoj mohol zásadne ovplyvniť. Predsa, do galavečera v Ostrave zostávajú ešte celé štyri mesiace, za ktoré sa môže vo svete bojových športov stať doslova všetko...

Jedna vec je ale jasná! Na severe Čiech sa v polovici marca odohrá titulová bitka vo váhe do 77 kilogramov a hľadanie vyzývateľa tak bude v najbližších týždňoch poriadne gradovať. Čo myslíte, kto si to nakoniec rozdá s Davidom Kozmom o opasok šampióna?  

 

 

AUTOR: Samo Csóka

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Hľadá sa vyzývateľ pre Dávida Kozmu