Farkašová: Po Pekingu som nedostala ani jedno ďakujem. Sklamalo ma to

Henrieta Farkašová na zimných paralympijských hrách 2022 v Pekingu.
Henrieta Farkašová na zimných paralympijských hrách 2022 v Pekingu. (Autor: Roman Benický/paralympic.sk)
Nikola Baďová|21. dec 2022 o 13:41

Na paralympiádach získala jedenásť zlatých medailí.

Do elitnej desiatky športovcov na Slovensku prenikla aj paralympionička HENRIETA FARKAŠOVÁ. Na paralympijských hrách v Pekingu získala dve zlaté medaily. 

V ankete Športovec roka skončila na deviatom mieste. Tridsaťšesťročná lyžiarka na slávnostnom odovzdávaní oznámila koniec športovej kariéry. 

Vo svojej zbierke ma jedenásť zlatých medailí zo ZPH a šestnásť titulov majsterky sveta. V roku 2019 získala ocenenie za najlepšiu paralympioničku sveta. 

Ako vnímate úspech, že ste prenikli do najlepšej desiatky najlepších športovcov na Slovensku? 

Veľmi sa z toho teším. Okolo mňa sú samí inšpiratívni ľudia a verím, že aj ja patrím do tejto kategórie. Je mi cťou byť v spoločnosti týchto športovcov. Obdivujem ich. 

Triumfovali ste v ankete paralympionik roka 2022. Máte niekde zoznam svojich ocenení? 

Nikdy som to nerátala. Pripomínajú mi to ostatní. Spočítané mám iba zlaté medaily z paralympijských hier. Je ich jedenásť (smiech). 

Ako hodnotíte športový rok 2022?

Veľakrát sa stane, že nie je všetko podľa mojich predstáv. Život prináša rôzne výzvy, aj neočakávané. Nemilo ma prekvapilo zranenie môjho navádzača krátko pred hrami v Pekingu. Som veľmi rada, že sa nám podarilo zohnať náhradu. 

Matej Motyka ho výborne zastúpil a dobre sme sa zohrali. Môj pôvodný navádzač Michal Červeň sa však rýchlo zotavil zo zranenia a preukázal silu vôle. Nakoniec som s ním mohla súťažiť. Bola to veľká výzva. 

Ukončili ste svoju športovú kariéru. Ako dlho sa rodilo toto rozhodnutie? 

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Farkašová: Po Pekingu som nedostala ani jedno ďakujem. Sklamalo ma to