Hartmann: S Nemeckom to bolo o jednom góle

Eduard Hartmann.
Eduard Hartmann. (Autor: TASR)
SITA|2. máj 2011 o 13:24

Bývalý reprezentačný brankár Eduard Hartmann je presvedčený, že v zápase s Nemeckom zaúradovala psychika hráčov. Žŕdky a nepremenené presilovky nás stáli tri body.

BRATISLAVA. Podľa bývalého brankára slovenskej hokejovej reprezentácie z rokov 1993 - 1997 Eduarda Hartmanna stretnutie A-skupiny MS medzi Slovenskom a Nemeckom (3:4) bolo duelom o jednom, respektíve o prvom góle. Keďže v nedeľu ho v 25. min dosiahli zverenci trénera Uweho Kruppa, Nemci sa dostali do psychickej výhody a postupne pridali ešte ďalšie tri.

Slováci sa gólu dočkali až v 46. min a keď sa im za sedem minút podarilo znížiť na 3:4, vypredané hľadisko Orange arény bolo svedkom veľkej drámy, v ktorej disciplinovaní Nemci aj zásluhou športového šťastia ubránili mimoriadne cenné víťazstvo.

Nepremenená presilovka

"Ja si myslím, že stretnutie s Nemeckom dosť ovplyvnila naša presilovka 5:3 v prvej tretine, počas ktorej sme nedokázali dať gól. Bola pomerne dlhá. Potom sme boli možno trochu nervózni," hodnotil Eduard Hartmann vývoj druhého slovenského vystúpenia na MS 2011.

"Tento súboj bol duelom o jednom góle... Potrebovali sme dať jeden gól, aby sme sa chytili. Žiaľ, trvalo to dosť dlho, kým sa nám to podarilo. Navyše, nechali sme si Nemcov ujsť až na rozdiel štyroch gólov a dobiehať takýto náskok súpera už bolo dosť ťažké."

Už to nie sú Nemci, akými bývali

Štyridsaťpäťročný rodák zo Skalice, ktorý v súťažnom ročníku 1993/1994 pomohol Dukle Trenčín k majstrovskému titulu, sa pri analýze prehratého stretnutia s Nemeckom nevyhol ani otázke, prečo v slovenskom drese nedokážu ani najväčšie ofenzívne hviezdy zo zámorskej NHL strieľať góly.

Navyše, kým v zápase so Slovinskom (3:1) sa im podarilo prvýkrát prekonať brankára súpera až v 36. min, v súboji s Nemeckom to dokázali dokonca o celých desať minút neskôr.

"Musíme povedať, že dvojica útočníkov Handzuš a Marián Hossa prišla na zápas pomaly priamo z lietadla. Určite budú potrebovať trošku času, aby sa aklimatizovali a zohrali s mužstvom. Aj presun z Ameriky sa podpísal pod ich výkon," konštatoval bývalý brankár Dukly Trenčín.

"Ak by Marián Gáborík dal gól v takmer dvojminútovej presilovke 5:3, vyzeralo by to určite úplne inak. Hovorím, bolo to aj o športovom šťastí. Aj Handzuš mal veľkú šancu, tiež trafil žŕdku. A práve také smoliarske momenty, keď sme nedali čisté góly, sa podpísali pod psychiku. Na druhej strane treba pochváliť aj hráčov súpera. Už to nie sú tí Nemci, akí v minulosti bývali. Minulý rok a aj teraz hrajú veľmi disciplinovane. Veľmi pozorne. A na rozdiel od nás dokážu tie brejky aj trestať," zdôraznil bývalý brankár.

Už len šťastie chýbalo

Eduard Hartmann už po štvrtom nemeckom góle v sieti Jaroslava Haláka prestal veriť, že by Demitra a spol. dokázali s týmto súbojom niečo zásadné urobiť.

"Musím sa priznať, že za stavu 4:0 pre Nemcov som už neveril, že sa naši hráči vrátia do zápasu. Súper hral dovtedy veľmi pozorne a mal dosť veľký náskok. Ale práve to, že sme to takmer dokázali a zvrátili výsledok, svedčí o morálnej sile nášho mužstva. Škoda, že sme to naše snaženie nedotiahli aspoň do remízy," povedal E. Hartmann a pokračoval: "Opakujem ešte raz, bolo to o jednom góle. Videli sme, že náš prvý gól nás okamžite naštartoval. A nechýbalo veľa a mohlo to vyzerať inak. Stačí si spomenúť na šancu Paľa Demitru. Iba povestný kúsok šťastia chýbal k tomu, aby sme toto stretnutie dotiahli do prijateľného výsledku pre nás."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hartmann: S Nemeckom to bolo o jednom góle