Hantuchová má istotu miestenky na Turnaj majsteriek

Daniela Hantuchová.
Daniela Hantuchová. (Autor: TASR/AP)
SITA|17. okt 2011 o 12:41

Hantuchová sa nachádza na predposlednej piatej pozícii v Race, ktorá jej účasť na Bali zaručuje.

BALI. Aj na treťom ročníku koncosezónnych tzv. malých MS WTA na indonézskom ostrove Bali pre rebríčkovo najvyššie postavené víťazky turnajov so štatútom International bude mať slovenský tenis svoje zastúpenie.

Po štarte Magdalény Rybárikovej v roku 2009 a vlaňajšej účasti Daniely Hantuchovej na základe voľnej karty od organizátorov sa teraz druhá menovaná už definitívne kvalifikovala štandardnou cestou na Turnaj majsteriek (Commonwealth Bank Tournament of Champions, 3. - 6. novembra, dotácia 600 000 USD, tvrdý povrch v hale Convention International Centre v lokalite Nusa Dua).

Dvadsaťosemročná popradská rodáčka Hantuchová, ktorá vo februári získala titul na príslušnej úrovni v thajskej Pattayi, sa nachádza na predposlednej piatej pozícii v Race a na programe je už len jedno podujatie kategórie International tento týždeň v Luxemburgu (aj Hantuchová je medzi aktérkami).

Zverenku Mateja Liptáka ešte môžu posunúť nadol Talianka Flavia Pennettová (18. v rebríčku), Nemka Julia Görgesová (21.) a Ruska Maria Kirilenková (24.), zhodne však iba prostredníctvom celkového triumfu v Luxemburgu, takže uspeje maximálne jedna z nich. Žiadna iná tenistka pritom už neprichádza do úvahy.

Renking reálnych uchádzačiek o štart na Bali momentálne vedie Francúzka Marion Bartoliová (celkovo 9. v počítačovom poradí WTA a stále s teoretickou šancou na miestenku na hlavný šampionát do Istanbulu) pred Nemkou Andreou Petkovicovou (10.), jej krajankou Sabine Lisickou (17.), Taliankou Robertou Vinciovou (22.), Hantuchovou (25.) a Španielkou Anabel Medinovou-Garriguesovou (28.).

Ruska Anastasia Pavľučenkovová by teoreticky mohla štartovať na Bali, ale figuruje v nominácii "zbornej" na súbežne hrané moskovské finále Pohára federácie proti Češkám.

Dánka Caroline Wozniacka, Bieloruska Viktoria Azarenková, Češka Petra Kvitová a Ruska Vera Zvonarevová sa kvalifikovali na WTA Championships do Istanbulu (25. - 30. októbra), takže na základe pravidiel nemôžu štartovať na Bali. Bartoliová a Petkovicová, dve pravdepodobné istanbulské náhradníčky, môžu účinkovať v Indonézii aj v prípade, že by sa napokon dostali do akcie v Turecku.

Spomenutá Rybáriková (69.), ktorá triumfovala vo februári v americkom Memphise, je až na 16. pozícii medzi víťazkami turnajov International, ktoré prichádzajú do úvahy v súvislosti s Bali.

Na Tournament of Champions sa predstaví dovedna 8 tenistiek, z nich dvom môžu organizátori udeliť "wild card". Už to urobili v prípade srbskej obhajkyne titulu Any Ivanovičovej a podľa zatiaľ neoficiálnych správ by druhú mala dostať Číňanka Šuaj Pcheng.

Od vlaňajška sa hrá vyraďovacím spôsobom na rozdiel od prvého ročníka s tuctom aktérok a skupinovou fázou na úvod turnaja.

V roku 2009 triumfovala Francúzka Aravane Rezaiová (Rybáriková nepostúpila zo skupiny), vlani Ivanovičová, keď Hantuchová v semifinále nestačila na Rusku Alisu Klejbanovovú. Šampiónka si odnesie 375 bodov do renkingu WTA a šek na 210 000 USD.

ico

Víťazky turnajov WTA so štatútom International v sezóne 2011 podľa postavenia vo svetovom rebríčku k 17. októbru:

1. Caroline Wozniacka (Dán.) - právo štartu na Championships v Istanbule, nemôže hrať na Bali

2. Viktoria Azarenková (Biel.) - právo štartu na Championships v Istanbule, nemôže hrať na Bali

4. Petra Kvitová (ČR) - právo štartu na Championships v Istanbule, nemôže hrať na Bali

5. Vera Zvonarevová (Rus.) - právo štartu na Championships v Istanbule, nemôže hrať na Bali

*9. Marion Bartoliová (Fr.)

*10. Andrea Petkovicová (Nem.)

15. Anatasia Pavľučenkovová (Rus.) - figuruje v nominácii Ruska na súbežne hrané moskovské finále Pohára federácie proti Češkám

*17. Sabine Lisická (Nem.)

*22. Roberta Vinciová (Tal.)

*23. Ana Ivanovičová (Srb.) - bez víťazstva na turnaji International, ale dostala voľnú kartu

*25. Daniela Hantuchová (SR)

28. Anabel Medinová-Garriguesová (Šp.)

*Istota práva štartu na Turnaji majsteriek na Bali, pričom čiara je vyznačená už pod siedmou oprávnenou hráčkou, pretože jednej tenistke ešte môžu organizátori prideliť voľnú kartu.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová má istotu miestenky na Turnaj majsteriek