Hantuchová: Je to významný deň pre tenis v našej krajine

(Autor: SME - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ)
SITA|24. jan 2014 o 18:13

Máme novú generáciu veľmi talentovaných dievčat, píše Daniela Hantuchová na svojom blogu.

MELBOURNE. Danielu Hantuchovú neprekvapilo, že jej krajanka Dominika Cibulková sa prebojovala až do finále dvojhry žien na Australian Open.

"Pre niektorých je to možno príliš z čista jasna, ale všetky na okruhu vieme, akou nebezpečnou súperkou je, keď sa jej herne darí. Vo svojej kariére sa už postarala o veľa prekvapení, pretože sa nebojí chodiť si po údery a byť agresívna, keď ide do tuhého," napísala Hantuchová vo svojom blogu pre The Age.

"Domi aj v semifinále proti Agnieszke Radwanskej či predtým v osemfinále s Mariou Šarapovovou naplno ukázala, že má schopnosť zostať v útoku. Je to veľmi dôležité proti veľkým hráčkam, ktoré ľahko preberajú iniciatívu najmä pri nervozite protivníčky."

Vyústenie rozmachu tenisu

Hantuchová tento úspech vysvetľuje aj obyvateľom iných krajín.

"Toto je obrovská udalosť pre Domi a veľmi významný deň pre tenis v našej krajine. Má len 5,5 milióna obyvateľov, ale šport sa teší značnej pozornosti a tenis patrí s futbalom a hokejom k najpopulárnejším odvetviam. Sme pomerne mladý štát a myslím si, že aj z toho vyplýva veľký patriotizmus."

Semifinalistka Australian Open z roku 2008 Hantuchová, ktorá tento rok nestačila v 3. kole na Serenu Williamsovú, upozornila, že Cibulkovej finále je logickým vyústením rozmachu tenisu na Slovensku.

"Dosiahli sme v ostatných rokoch veľa úspechov najmä v ženskom odvetví, išlo to nahor. Máme teraz novú generáciu veľmi talentovaných dievčat. Keď som bola v roku 2002 členkou tímu, ktorý získal Fed Cup, poslúžilo to ako veľký podnet a mnohé sa od toho odvinulo."

V ofenzíve je najlepšia

"Z odkazov na mojom Facebooku či Twitteri viem, akí zanietení sú slovenskí fanúšikovia a koľko ľudí sleduje naše výkony aj na menších turnajoch. Nepochybujem, že Dominikin telefón v ostatných dňoch dosť vyzváňa!"

Niekdajšia päťka renkingu Hantuchová smerom k finále dodala: "Bekhend Na Li je jej najväčšou zbraňou, ale dosť sa zlepšila aj z forhendovej strany. Cibulková musí nájsť cestu, ako to zneutralizovať a zostať v ofenzíve, pretože vtedy je najlepšia."

Desať štatistík pred finále

  1. Dominika Cibulková sa môže stať prvým slovenským grandslamovým šampiónom vo dvojhre. Zo Slovákov si v singlovom finále dosiaľ zahral iba Miloslav Mečíř. Na US Open 1986 a Australian Open 1989 zhodne prehral s Čechom Ivanom Lendlom.
  2. Cibulková sa môže stať najnižšou grandslamovou šampiónkou v takzvanej otvorenej ére, ktorá sa začala v roku 1968, od kedy sa na štvorke top turnajov (Wimbledon, Australian Open, French Open a US Open) zúčastňujú aj profesionáli. Rovnako ako ona mali 5 stôp a 3 palce aj Nancy Richeyová (RG 1968) a Mima Jaušovecová (RG 1977).
  3. Cibulková sa môže stať štvrtou víťazkou AO, ktorá nebola medzi prvými desiatimi nasadenými (Chris O'Neilová 1978, Jennifer Capriatiová 2001, Serena Williamsová 2007).
  4. Cibulková aj pri svojom predchádzajúcom najväčšom grandslamovom úspechu, prieniku do semifinále parížskeho Roland Garros 2009, bola nasadená ako dvadsiata.
  5. Cibulková má na AO štatistiku 11:0 v zápasoch, v ktorých získala prvý set, odohrá svoj 20. zápas v hlavnej súťaži na AO (13:6).
  6. Cibulková zatiaľ strávila na dvorci 7:55 h, o 35 minút menej ako jej finálová súperka Na Li z Číny.
  7. Cibulková ma proti členkám Top 5 bilanciu 12:27, na tomto turnaji si ju zlepšila o skalpy Rusky Marie Šarapovovej a Poľky Agnieszky Radwanskej.
  8. Cibulková by sa triumfom na AO posunula na 11. miesto vo svetovom rebríčku WTA. Bolo by to zlepšenie osobného rekordu o jednu priečku. Ak prehrá, bude k 27. januáru na 13. priečke. Momentálne jej patrí 24. post.
  9. Cibulková sa môže stať 43. grandslamovou šampiónkou v Open Ere, prvou novou od vlaňajšieho wimbledonského triumfu Francúzky Marion Bartoliovej, jej veľkej kamarátky a osobnej podporovateľky na AO 2014. Priamo na tomto podujatí sa naposledy stala novou grandslamovou šampiónkou predvlani Bieloruska Viktoria Azarenková.
  10. Na Li v oboch svojich predchádzajúcich finále na AO prehrala v troch setoch, najprv s Belgičankou Kim Clijstersovou a potom s Azarenkovou.
Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchová: Je to významný deň pre tenis v našej krajine