Hádzanári spravili dôležitý krok k postupu na ME

Slovenskí hádzanári vyhrali v úvodných zápasoch kvalifikácie na ME nad Izraelom a Čiernou Horou.
Slovenskí hádzanári vyhrali v úvodných zápasoch kvalifikácie na ME nad Izraelom a Čiernou Horou. (Autor: TASR)
SITA|1. nov 2010 o 13:40

Slovenskí hádzanári zvládli úvodné dva zápasy kvalifikácie na majstrovstvá Európy.

BAR. Hádzanári Slovenska si po úvodných dvoch stretnutiach kvalifikácie majstrovstiev Európy 2012 môžu povedať - plán splnený. Želania o štvorbodovom zisku naplnili stopercentne.

Kým stredajšie vysoké domáce víťazstvo v Považskej Bystrici nad Izraelom (38:24) sa viac-menej dalo očakávať, nedeľňajšia hladká výhra v Bare na palubovke Čiernej Hory (35:25) bola príjemným prekvapením aj po tom, čo súper tri dni predtým trápil 55 minút favorizované Švédsko a napokon prehral len o tri góly (27:30).

Zverenci trénera Zoltána Heistera sa na balkánskeho súpera dobre pripravili a eliminovali jeho silné zbrane.

Dodržali taktické pokyny

"Chalani maximálne dodržiavali taktické pokyny. Súpera sme mali dôkladne zmapovaného aj vďaka záznamu z jeho štvrtkového súboja so Švédmi. Až na krátky úsek, keď Čiernohorci stiahli náš náskok, sme diktovali tempo hry a mali vývoj v našich rukách," tvrdil po triumfe kormidelník SR. Jeho zverenci museli ustáť aj nápor domácich v úvode II. polčasu. Pokus o obrat im však nevyšiel, hoci znížili rozdiel len na dva góly.

"Mojim hráčom som v prestávke zdôraznil, že musíme vydržať prvých pätnásť minúť. Dôležité bolo, že sme Čiernohorcov včas zastavili a znovu natiahli naše vedenie. Potom už nenašli v sebe ďalšie sily, aby vývoj otočili. Pochvalu si zaslúži celé družstvo, ktorému ďakujem za toto krásne víťazstvo," spokojne hodnotil zápas Z. Heister.

V minulosti Slováci dosahovali vonku podstatne horšie výsledky ako doma. V ostatnom čase akoby už aj u súperov dokázali zvládať dôležité zápasy. V lete si vďaka víťazstvu na pôde Ukrajiny (30:21) zabezpečili postup na MS 2011 vo Švédsku, teraz urobili triumfom v Čiernej Hore dôležitý krok k účasti na ME 2012 v Srbsku.

"Takéto stretnutia dajú hráčom veľa pozitívneho. Mužstvo dozrieva, hráči dokazujú výkonmi na palubovke svoju hernú kvalitu. Dúfam, že v tomto nastolenom trende budeme pokračovať aj naďalej," želá si predĺženie úspešnej série kouč Heister.

Búrlivé prostredie sa nepotvrdilo

Slovenskí hádzanári sa obávali búrlivého prostredia v Bare, ale 1700 divákov v hale s výnimkou krátkeho časového úseku v druhom polčase výraznejšie nepomohlo reprezentantom Čiernej Hory. "Čakali sme, že diváci prejavia svoju typickú južanskú krv a dajú nám to pocítiť. Napokon to nebolo až také strašné, ich povzbudzovanie bolo na pre nás únosnej miere a zvládli sme to," priznal Martin Mazák.

Dvadsaťšesťročný pivot je jedným z nových členov národného tímu SR, v ktorom má na starosti predovšetkým defenzívu: "Obrana bola kľúčová aj tentoraz. Dôležité bolo odpísať ich ostré spojky a myslím si, že aj dohrávky do pivota im nevychádzali až tak často." Hráč budapeštianskeho Ferencvárosu pomohol spoluhráčom v I. polčase aj dvoma gólmi. Pre slovenské družstvo kritické okamihy po zmene strán opísal nasledovne: "Na začiatku druhého polčasu sme prestali premieňať gólové príležitosti, ale potom sme sa našťastie skonsolidovali. Pridali sme na dôraze v obrane a vrátili sa k hre, ktorá nám predtým vychádzala. Výsledkom toho bolo napokon naše jednoznačné víťazstvo."

Slováci sú po dvoch jesenných kolách na čele 4. kvalifikačnej skupiny o skóre pred Švédmi, ktorí tiež figurujú na postupovej pozícii. "Chceli sme mať z dvoch zápasov štyri body. Víťazstvo nad Izraelčanmi bolo povinné. Čiernohorci tvrdili, že duel s nami je pre nich existenčný. My sme skôr čakali, že to bude napínavé stretnutie, ale napokon sme vyhrali jednoznačne. Napriek tomu ich netreba podceňovať, určite ešte uhrajú v kvalifikácii nejaké body," dodal M. Mazák.

V kvalifikácii ME 2012 nasleduje viac ako štvormesačná prestávka, po ktorej príde 9. alebo 10. marca 2011 na rad súboj o prvú priečku v 4. skupine medzi Slovenskom a Švédskom.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanári spravili dôležitý krok k postupu na ME