Hádzanári splnili dvoma výhrami plán

(Autor: SITA AP)
Pavol Spál|18. jan 2009 o 22:30

Historické body a výhry nad Argentínou a Austráliou. To je bilancia hádzanárov na majstrovstvách sveta.

BRATISLAVA. Paráda. Všetko podľa plánu. Slovenskí hádzanári vyhrali oba úvodné zápasy na majstrovstvách sveta. V sobotu zaznamenali v chorvátskom Osijeku historicky prvé víťazstvo nad Argentínou, v nedeľu deklasovali Austráliu. Pre Slovákov to boli vôbec prvé body z veľkého podujatia. V minulosti boli dvakrát na majstrovstvách Európy (2006, 2008), ale nezískali ani bod.

V Osijeku ako doma

„Sme nadšení. Bolo tu i veľa divákov zo Slovenska. Šokovalo ma, odkiaľ sa zobrali. Verím, že sme ľudom spravili radosť," vraví Martin Straňovský, ktorý dal Argentíne 7 gólov. Najviac zo Slovákov.

Stretnutie so silnou Argentínou (27:25 pre nás) bolo ťahanicou o každý gól. Slováci víťazstvo vydreli. „Nebola to najkrajšia hádzaná. Mali sme problémy s ich vysunutou obranou. Hecovali sme sa, lavička žila zápasom. A to rozhodlo," analyzuje M. Straňovský, hráč španielskeho Leonu.

Po polčase prehrávali Slováci o gól. „V druhom sme zlepšili obranu. Rišo Štochl zachytal skvele, podržal nás. Vyšli nám rýchle brejky," dodáva Martin.

Radosť po zápase bola obrovská. „Skákali sme v kruhu. V šatni už oslavy neboli. Sme na začiatku turnaja."

Bratia Martin a Tomáš Straňovskí strelili takmer polovicu z 27 gólov Slovákov. Martin dal sedem, Tomáš, hráča Amicitie Zürich, šesť.

„Sme radi. Je to pekné, hrali spolu takmer celý duel. Celá naša rodina zápas sledovala. Ale aj v iných tímoch na šampionáte hrajú bratské dvojice. Napríklad za Maďarsko," vraví Martin .

Bratia na krídlach

Súrodenci hrajú na krídlach. Martin má 23 rokov, je pravák a hrá na ľavej strane. Tomáš je ľavák, meria 180 cm a hrá na pravej strane. Martin je mladší o päť rokov, ale vyšší o sedem centimetrov.

„Tomáš má už 28 rokov, ženu a dieťa. Je rodinný typ. Ja som ešte mladý," charakterizuje staršieho súrodenca Martin Straňovský.

„Povahovo sme rozdielni. Martin je mladší a ešte nevyjašený. Užíva si. Ale na ihrisku je profesionál. Ja som pokojnejší, usadenejší," vraví so smiechom starší Tomáš.

Víťazstvá hádzanárov vyvolali na Slovensku záujem. „Viem, že hádzaná na Slovensku nie je sledovaný šport. Či ľudia vedia, že hráme v zahraničí. Nepíše sa o nás. Uvedomujem si, že hádzaná nie je hokej či futbal. V Španielsku je populárnejšia. V minulosti sme nemali dobré výsledky. Ľudia si mysleli, že na to nemáme," tvrdí Martin.

Maďari? Ťažký súper

„Cítim, že teraz sme trošku popularizovali hádzanú. Viacej sa o nej hovorí. Dúfam, že ľudí nesklameme," zamýšľa sa Tomáš.

Ľudia nadávajú, že nemôže sledovať priame prenosy v Slovenskej televízii. „Počul som, že Sport 1 to dával a nemali zvuk. Je to škoda."

Už dnes o 17.30 sa Slováci stretnú s Maďarmi. „Môžeme jedine prekvapiť. Mám obavy, že sa rozhodne až v zápase s Rumunmi," šípi Tomáš.

„Poznáme maďarskú mentalitu a takmer všetkých hráčov. Vedia sa na nás pripraviť a zabrať v dôležitých zápasoch. Majú dobrú taktiku, prečítaných súperov. Budú mať domáce prostredie," opísal súpera brankár Štochl, hráč maďarského Dunaferru.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Hádzanári splnili dvoma výhrami plán