Za návratom Urbana do Tatrana je aj Antlova filozofia: Takto to môže fungovať

Lukáš Urban už v minulosti obliekal dres Tatrana Prešov.
Lukáš Urban už v minulosti obliekal dres Tatrana Prešov. (Autor: TASR)
Ján Leško|4. aug 2022 o 13:00

Bývalí spoluhráči stoja teraz v jednom tíme na opačných póloch.

PREŠOV. Tatran Prešov v predošlej sezóne Niké handball extraligy zvládol cestu za 17. majstrovským titulom, z toho pätnástym v rade, bez jedinej prehry.

Vo finále zvíťazil slovenský hádzanársky suverén nad HK Košice 3:0 na zápasy.

Nuž a vlaňajší finalisti si v príprave na sezónu 2022/2023 zmerali sily tentoraz v prípravnom stretnutí v prešovskej Tatran handball arene.

Ich vzájomný stredajší súboj bol pre Prešov i Košice prvým v prípravnom období. Výsledok pre obe mužstvá vraj nebol ten najpodstatnejší.

V svižnejšom tempe ale stretnutie odohral a vyhral 35:23 (18:7) prešovský Tatran.

Na oboch stranách sa predviedli aj mladíci

Trénersky tandem úradujúceho majstra Radoslav Antl – Marek Gernát i hosťujúci kouč Martin Lipták dali značný priestor svojim hádzanárskym mladíkom.

Na druhej strane v zostavách nechýbali ani skúsení matadori, či napríklad do Tatrana Prešov sa vracajúci odchovanec klubu Lukáš Urban.

Po zahraničných angažmánoch vo Francúzsku a v Maďarsku sa slovenský hádzanársky reprezentant ocitol v zaujímavej pozícii.

S hlavným trénerom Tatrana Radoslavom Antlom boli totiž v sezónach 2014/ 2015 a 2015/2016 spoluhráčmi.

„Spolu sme hrávali aj v slovenskej seniorskej reprezentácii,“ doplnil Urban.

„To ale neznamená, žeby som po návrate do Prešova mal uňho nejaké úľavy či výhody. To rozhodne nie. Tréner Antl má rovnaký meter na všetkých svojich zverencov.

Nuž aj fakt, že práve on dostal príležitosť trénovať Tatran, len umocnilo moje rozhodnutie vrátiť sa do materského klubu,“ dodal.

Urban aj o Antlovej trénerskej filozofii

Lukáš Urban odchádzal za hádzanárskym chlebíkom do Francúzska za éry chorvátskeho trénera Slavka Golužu:

„Vtedy bol preferovaný iný herný štýl než aký vštepujú mužstvu súčasní tréneri Tatrana. Goluža staval hlavne na obrane a postupnom útoku. Teda i na pomalšej hre. Trénerská filozofia Rada Antla je iná.

Aj on chce aby sme v obrane hrali aktívne, primerane agresívne a získali takzvané ľahké lopty. Ukazuje sa, že takýto spôsob hádzanej tomuto tímu, zloženému prevažne z rýchlych dynamických hráčov, dobre fyzicky pripravených, vyhovuje.

Napokon, ľahšie je dávať góly z rýchlych protiútokov, z prvej i druhej vlny, ako sa potom so súperom trápiť na postavenú obranu.

Už prvý prípravný zápas s Košicami naznačil, že takto by nám to mohlo fungovať. Verím, že v nasadenom kurze budeme úspešne pokračovať.“

Prešovčan jedným z pilierov Košičanov

Odchovancom Tatran Prešov je aj v súčasnosti hráč HK Košice, skúsený hádzanársky harcovník Peter Tumidalský.

„My sme prípravu na novú sezónu začali neskôr ako prešovský Tatran. Podľa toho to na ihrisku aj vyzeralo. Prehrali sme síce jednoznačne, no robiť z toho nejaké závery rozhodne nie je treba.

Šancu hrať dostali aj naši mladíci. Iste, dosť herných vecí musíme ešte pilovať. Do začiatku štartu novej sezóny máme ešte dosť času ich doladiť. Pred nami sú aj ďalšie prípravné zápasy, v ktorých sa určite herne zlepšíme,“ hovorí.

Tatran Prešov v piatok (5. augusta) odohrá druhý prípravný zápas v poľskom Tarnowe, prípravnú odveta na pôde HK Košice si súperi naplánovali na utorok 9. augusta.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Za návratom Urbana do Tatrana je aj Antlova filozofia: Takto to môže fungovať