Prešov udrel dominantým spôsobom. Vo finále by sa to diať nemalo, znie z kabíny Považanov

Lukáš Urban (Prešov) počas prvého finálového zápasu Niké Handball Extraligy mužov v hádzanej medzi Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica.
Lukáš Urban (Prešov) počas prvého finálového zápasu Niké Handball Extraligy mužov v hádzanej medzi Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica. (Autor: TASR)
Ján Leško|19. máj 2024 o 17:15

Po desiatich vyrovnaných úvodných minútach prevzal taktovku Tatran Prešov.

PREŠOV. Úvodný zápas finálovej série Niké handball extraligy, hranej na tri víťazstvá, medzi Tatranom Prešov a MŠK Považská Bystrica lepšie zvládli domáci hádzanári.

Po desiatich vyrovnaných úvodných minútach prevzal taktovku Tatran Prešov. Považskú Bystricou napokon zdolal presvedčivo 30:19 (17:9) a v sérii sa ujal vedenia na zápasy 1:0.

Úvod nervózny i dosť rozháraný

Prvé stretnutie v prešovskej Tatran handball arene malo značne nervózny a chvíľami aj rozháraný začiatok.

Napätie na ihrisku i v hľadisku, v ktorom sa prekárali fanúšikovia oboch táborov, postupne naberalo grády.

V polovici desiatej minúty bol stav nerozhodný 4:4. Za ten čas dosť málo gólov, zato viac zahodených príležitostí na oboch stranách.

Krátko na to prišiel v domácom tíme na ihrisko rýchlonohý, pohyblivý i tvorivý hráč spojkového radu Marko Davidovič.

Tatran jeho pričinením i celkovo zlepšenou hrou mužstva získaval čoraz väčší náskok a zápas dohral dvojciferným gólovým rozdielom.

Príchodom Davidoviča sa karta obrátila

Fakt, že Marko Davidovič nenastúpil v základnej zostave a na striedačke si zakrýval tvár uterákom, vzbudzoval dojem, že zdravotne sa necíti práve ideálne.

„Nie, nie zdravotne som v poriadku,“ ubezpečil nás krátko po stretnutí.

Šimon Macháč (Považská Bystrica), Pavel Caballero Hernandéz (Prešov), Adam Adama Sako (Prešov) počas prvého finálového zápasu Niké Handball Extraligy mužov.
Šimon Macháč (Považská Bystrica), Pavel Caballero Hernandéz (Prešov), Adam Adama Sako (Prešov) počas prvého finálového zápasu Niké Handball Extraligy mužov. (Autor: TASR)

„Zámerne sme začali bezo mňa s tým, že dohoda znela, akonáhle bude našu hru potrebné zrýchliť, vybehnem na ihrisko ja. Zámer vyšiel a už do polčasu sme si vypracovali osemgólový náskok. Za dobrou obranou výborne chytal Mario Cvitkovič.

Nebol to ale náš optimálny výkon. Napriek tomu stačil na presvedčivú výhru. Považská Bystrica však nehrala vôbec zle.

Hlavne agresivitou v obrane i rýchlym prechodom do útoku bola kvalitným i nepríjemným súperom. V druhom zápase série na Považí (22. mája) sa vynasnažíme uspieť ešte lepším výkonom ako na úvod doma.“

Cvitkovič pustil Čuprynu len na sedmičky

V prešovskej bráne odchytal celý zápas chorvátsky gólman Mario Cvitkovič. A predviedol sa veru v parádnej forme.

Zľava útočí Nemanja Živković (Považská Bystrica), v bráne Mário Cvitkoič (Prešov) počas prvého finálového zápasu Niké Handball Extraligy mužov v hádzanej medzi Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica.
Zľava útočí Nemanja Živković (Považská Bystrica), v bráne Mário Cvitkoič (Prešov) počas prvého finálového zápasu Niké Handball Extraligy mužov v hádzanej medzi Tatran Prešov - MŠK Považská Bystrica. (Autor: TASR)

Igora Čuprynu tak pustil medzi žrde akurát na dve sedmičky. „Sme vyrovnaná dvojica, jeden druhému vždy držíme palce.

Samotný zápas mal ozaj nervózny začiatok. V útoku sme sa spočiatku značne trápili. Obrat v ofenzíve nastal príchodom Marka Davidoviča.

Predo mnou dobre pracovala obrana a na konci sa tešíme zo zaslúženej výhry. Naším cieľom je uhrať finále na tri zápasy.

Zatiaľ nie je čo extra oslavovať, treba sa hneď koncentrovať na druhý zápas na pôde nášho súpera. Tam to bude určite celkom iný zápas.“

Kravčák prekvapil

Ku hráčom, ktorí v prešovských farbách v prvom finálovom dueli proti Považskej Bystrici príjemne prekvapili patril autor štyroch gólov, na pravej i ľavej spojke hrajúci slovenský reprezentant Jakub Kravčák.

„Súpera sme sa snažili zaskočiť i tým, že v základnej zostave začali typovo rýchlejší hráči. A hoci to bolo spočiatku ozaj nervózne, želaný výsledok sa však dostavil.

Konečný rezulát je veľavravný. Slabší začiatok, zato radostný koniec. Hralo sa tvrdo, atmosféra v hale tradične dobrá.

Na súpera platilo aj to, že sme s loptou hrali rýchlo z rúk, protivníka tak často prečísľovali a úspešne zakončovali.“

Toto by sa stávať nemalo

Každý z finálových súperov sa strojil na zápas po svojom. Z tábora MŠK Považská Bystrica o tom po zápase vravel jeden z najskúsenejších hráčov, aj reprezentačná stredná spojka Ľubomír Ďuriš.

„Očakávali sme s čím Prešov na nás doma vyrukuje. V úvode naša tvrdá obrana na Tatran platila.

Škoda len, že útočných kontrách sme dosť šancí zahodili. Keď sa nám domáci začali gólovo vzďaľovať, na našej strane pribúdalo technických chýb, po ktorých nás súper trestal.

Postupne sme sa na ihrisku lámali a žiaľ, prehrali sme o jedenásť. Vo finále by sa nám niečo také stať nemalo.

Faktom je, že Prešov bol dnes lepší a vyhral naprosto zaslúžene. Dúfam, že v najbližšiu stredu v našej hale sa vynasnažíme o lepšiu hru aj lepší o výsledok.“

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Prešov udrel dominantým spôsobom. Vo finále by sa to diať nemalo, znie z kabíny Považanov