Východniarske derby jasne pre Prešov. Košice podľa Hruščáka zabili vlastného brankára

Hádzanári HT Tatran Prešov.
Hádzanári HT Tatran Prešov. (Autor: Viktor Zamborský)
Ján Leško|22. sep 2024 o 21:00

Tréner Prešova vedel, že proti Košiciam nebude môcť rátať s dlhodobejšími maródmi.

PREŠOV. Východniarske hádzanárske derby úrovňou veru nenadchlo. Malo však viacero zaujímavých herných momentov i individuálnych výkonov.

Predstavitelia oboch tímov sa zhodli v jednom. Ani jeden totiž v Tatran handball arene nenastúpil v optimálnom zložení. Na tento fakt si ťažkali tréneri i oslovení hráči.

Sami sa pripravili o šancu

Tréner Tatranu Prešov Ratko Djurkovič dobre vedel, že proti HK Košice nebude môcť rátať s dlhodobejšími maródmi.

Kapitánom Lukášom Urbanom a ďalšími spojkami Jakubom Kravčákom či Dávidom Turekom.

Z tréningového procesu pred derby mu ale vypadli pre menšie zdravotné ťažkosti spojky Adama Sako, Daniil Radčenko, krídlo i spojka Pavel Hernandez či brankár Igor Čupryna.

„Hlavne preto sme v zápase nemohli kvalitnejšie pracovať šiesti proti šiestim,“ podčiarkol tréner Tatranu.

„Napriek tomu sme ale zápas dokázali vyhrať presvedčivým gólovým rozdielom (36:20). Dôležité tiež bolo, že sme inkasovali len dvadsať gólov, čo bolo jedným z našich cieľov.

Ak by sme však lepšie premieňali šance, mohli sme sa dostať aj cez štyridsaťgólovú métu. Derby je ale za nami a hneď začneme prípravu na najbližší zápas Niké handball extraligy v Považskej Bystrici v sobotu 28. septembra.

Pôjde o súboj obhajcu majstrovského Tatranu na pôde úradujúceho vicemajstra, na ktorý musíme ísť a hrať maximálne koncentrovaní.“

V role trénera prvý raz proti materskému klubu

Príliš do reči nebolo po stretnutí prešovskému odchovancovi, jeho dlhoročnému hráčovi i bývalému slovenskému hádzanárskom reprezentantovi Petrovi Tumidalskému.

„Áno, pravdou je, že v role hlavného trénera som sa ocitol v Tatran handball arene prvý raz. Viedol som HK Košice a nadšený z výkonu väčšiny svojich zverencov zďaleka nie som. O konečnom výsledku nehovoriac.

Iste, aj my máme nejaké problémy v klube, viacerých zranených hráčov. Najhoršie je ale ak jednotlivec v zápase hrá odovzdane, bez patričného nasadenia.

Dobre, prehrať sa dá aj vysokým gólovým rozdielom. Ak ale jednotlivci dajú do zápasového diania všetko na čo majú, tak sa to ešte po dueli s kvalitným súperom, dá pochopiť. Niektoré veci na hre nášho mužstva sa veru vôbec nepáčili.

Nie sú to iba moje výhovorky, ale očividný fakt, že tentoraz viacerým chýbalo to pravé športové srdiečko. A za takých okolností to na lepší výsledok proti Tatranu stačiť nemohlo.“

Zaskakujúci brankári nesklamali

Pred stretnutím štvrtého kola Niké handll extraligy Prešov - Košice sme avizovali zaujímavé a divácky príťažlivé derby.

Nie všetko z toho sa ale stopercentne naplnilo. Na jednej strane chvíľami slabšie bránenie, zahodené šance, na druhej aj vskutku pohľadné hádzanárske momenty.

Výborne zaskočili za svojich nie celkom „zdravých“ spoluhráčov medzi žrďami. Domáci Mitošinka za Čuprynu, hosťujúci Kľučár za Paula.

Vo farbách Tatran najviac gólov dal Sako, no výbornú prácu na ihrisku odvádzal na strednej spojke šesťgólový Karlov.

Jedenásťgólový Hruščák žiaril

Avšak strelecky na ihrisku žiaril ľavoruký košický kanonier Patrik Hruščák. Z dvadsiatich strelených gólov hostí sám bol autorom jedenástich.

A to pri ďalších asistoval. Pritom sa na hracej pôde príliš nenabehal. Efektivita hry tohto bývalého slovenského reprezentanta bola však obdivuhodná.

„Mňa tiež predovšetkým mrzí ani nie tak vysoká prehra, ale ako náš k nej súperovi dopomohol. Naivným bránením sme si obrazne povedané zabili vlastného brankára. Takýmto katastrofálnym prístupom sa na pôde majstra hrať nedá.

Ani ospravedlniť viacerými zraneniam. No dal som väčšinu našich gólov, no čo žiadna sláva z toho nevyplýva. Pochválim však prešovského gólmana Mitošinku, ktorý nám zmaril svojim zákrokmi ozaj veľa šancí.

A dokonca jeden gól nám sám dal. Iste šance sa dajú zahodiť, ale po takom výkone by sa mali niektorí naši hráči za výkon hanbiť. Dobre, som najlepším strelcom zápasu, avšak z ihriska schádzam zahanbený za celkový výkon mužstva.“

Tabuľka Niké Handball extraligy

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Východniarske derby jasne pre Prešov. Košice podľa Hruščáka zabili vlastného brankára