Organizátori ME sa poučili zo zrušených turnajov, situácia je zložitá

Martin Simonides.
Martin Simonides. (Autor: TASR)
TASR|15. jan 2022 o 18:42

V nedávnej minulosti sa viacero športových podujatí ukončilo predčasne a na ich príklade sa poučili organizátori ME v hádzanej.

KOŠICE, BRATISLAVA. Podľa predsedu Organizačného výboru ME 2022 hádzanárov na Slovensku Martina Simonidesa robia maďarskí aj slovenskí organizátori maximum pre to, aby sa turnaj regulárne dohral.

V tomto smere je kľúčové dodržiavanie pandemických opatrení, ktoré sú prísne v oboch krajinách. Striktný je aj hygienický protokol turnaja zo strany Európskej hádzanárskej federácie (EHF).

"Obe strany robia všetky potrebné kroky k tomu, aby boli minimalizované riziká," uviedol Simonides pre TASR.

Šampionát je po niekoľkých týždňoch prvým športovým podujatím na Slovensku, ktoré môžu naživo v halách sledovať diváci. V Bratislave aj v Košiciach sú kapacity štadiónov obmedzené na 25 percent.

V maďarských mestách Budapešť, Szeged a Debrecín je divácka návštevnosť bez obmedzení, avšak s prísnymi podmienkami, ku ktorým patrí aj povinnosť mať respirátor.

"Na oboch stranách je covidová situácia veľmi zložitá. My sme veľmi vďační Maďarskej hádzanárskej federácii za to, že s ňou môžeme organizovať tento šampionát, keďže sú hádzanárska veľmoc.

Veľmi veľa nám pomohli pri organizácii tohto turnaja. Boríme sa s problémami týkajúcimi sa tímov, hráčov a predstaviteľov EHF. Na Slovensku a rovnako tak aj v Maďarsku sa však všetko snažíme robiť tak, aby boli v bezpečí tímy, hráči, realizačné tímy aj ľudia z EHF. O bezpečnosť divákov je postarané na maximum," povedal Simonides.

Obavy z účasti divákov na ME v Maďarsku a na Slovensku v čase rýchleho širenia nového variantu omikron vyjadril pred štartom turnaja napríklad bývalý úspešný nemecký reprezentant a olympijský medailista z Atén Stefan Kretzschmar.

Najnovšie sa kriticky k dodržiavaniu opatrení na tribúnach v maďarských dejiskách pridal aj kouč nemeckej reprezentácie Alfred Gislason. Športový riaditeľ Nemeckého hádzanárskeho zväzu (DHB) Axel Kromer pre agentúru DPA naopak pochválil za opatrenia organizátorov v Bratislave:

"Máme tu presne tie normy, ktoré poznáme aj od nás. Bolo by dobré, keby to tak bolo aj v Maďarsku. Aj keď atmosféra tam samozrejme robí opäť reklamu hádzanej, ale robiť to na úkor infekcie nie je v našom záujme."

V nedávnej minulosti sa viacero športových podujatí ukončilo predčasne a na ich príklade sa poučili organizátori ME v hádzanej.

"Touto cestou sa ešte raz chceme veľmi pekne poďakovať Maďarom za to, že to s nimi môžeme robiť. Spravíme všetko pre to, aby sa šampionát riadne dohral. Všetci ľudia z organizačného výboru sa každodenne testujú, takisto aj hráči," dodal Simonides.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Organizátori ME sa poučili zo zrušených turnajov, situácia je zložitá