Extraliga mužov v hádzanej má rekordný počet tímov, favorit bude tradičný

Majster Niké Handball Extraligy za sezónu 2020/2021 - Tatran Prešov.
Majster Niké Handball Extraligy za sezónu 2020/2021 - Tatran Prešov. (Autor: TASR)
TASR|3. sep 2021 o 14:50

Hrať sa bude aj v Prievidzi či na Záhorí.

BRATISLAVA. S rekordným počtom dvanástich tímov odštartuje v sobotu nový ročník najvyššej hádzanárskej súťaže mužov na Slovensku.

Niké Handball extraliga bude mať v sezóne 2021/2022 premiérovo dvanásť účastníkov, favoritom je tradične Tatran Prešov, ktorý sa bude usilovať o svoj sedemnásty majstrovský titul, z toho pätnásty v sérii.

Liga príde na Záhorie i do Prievidze

V uplynulom ročníku hralo extraligu desať tímov, teraz do nej pribudli nováčikovia Záhoráci Stupava/Malacky a HK Kúpele Bojnice.

"Vzhľadom na najvyšší počet účastníkov v doterajšej histórii pôjde o špecifický ročník, v ktorom máme nový hrací model. Sezóna prinesie aj zvýšenie počtu priamych televíznych prenosov a na mapu extraligových klubov pribudne nové mesto - Prievidza, kde budú hrať svoje zápasy Bojničania.

Je potešiteľné, že oproti vlaňajšej sezóne môžeme hrať pred diváckou kulisou za dodržania podmienok a nariadení určenými štátnymi autoritami," uviedol v tlačovej správe pred začiatkom sezóny riaditeľ súťaží Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Peter Brunovský.

Prvé kolo je na programe v sobotu 4. septembra a bude nekompletné, keďže duel ŠKP Bratislava - HK Agro Topoľčany odložili na budúci týždeň.

Hneď v ouvertúre sa uskutoční derby dvoch rivalov z východu republiky - úradujúci šampión Tatran Prešov privíta na svojej palubovke HK Košice.

Košičania naposledy ako nováčik zostali tesne za medailovými priečkami, ale získali tri výrazné posily v podobe najlepšieho hádzanára SR Martina Straňovského, kanoniera Patrika Hruščáka a skúseného brankára Michala Shejbala.

Vicemajster MŠK Považská Bystrica bude hostiť nováčika Záhoráci Stupava/Malacky. Ďalší novic HK Kúpele Bojnice s plejádou skúsených ligových hráčov i najlepším strelcom uplynulého ročníka NHE Jurajom Briatkom zažije domácu extraligovú premiéru proti MHC Štart Nové Zámky.

HC Sporta Hlohovec s reprezentačným navrátilcom Lukášom Péchym či skúsenými Petrom Dudášom a Mykolom Meľnykom zo Šale privíta obhajcu bronzu Košice Crows, ktorý namiesto Radoslava Antla povedie Ján Kolesár.

HKM Šaľa sa stretne s HáO TJ Slovan Modra, všetky duely prvého kola sa začnú v jednotnom čase o 18.00 h.

Zmení sa aj systém súťaže

Hrací systém NHE je oproti predchádzajúcej edícii pozmenený. Základná časť bude pozostávať z 22 kôl (každý s každým doma – vonku), po ktorých bude opäť nasledovať nadstavba.

Tucet účastníkov sa rozdelí na dve skupiny. Horná osmička začne už vyraďovaciu časť štvrťfinálovými súbojmi, ktoré sa budú hrať na dve víťazstvá s tým, že prvý a prípadný tretí zápas bude u lepšie umiestneného družstva po základnej časti.

Najlepšie kvarteto pokračuje klasickou vyraďovacou časťou o Pohár Antona Frola.

Semifinále play off sa začne koncom apríla. Takisto ako finále a aj duel o 3. miesto sa už bude hrať na tri víťazstvá. Nový majster bude známy najneskôr 28. mája 2022.

Tímy, ktoré vypadnú vo štvrťfinále si predĺžia sezónu a budú bojovať o Ligový pohár, v ktorom sa rozhodne o konečnom umiestnení na 5. až 8. priečke (každý s každým doma – vonku, dovedna 6 kôl), pričom za umiestnenie v základnej časti získajú bonifikačné body (3 – 2 – 1 – 0).

Družstvá na 9. až 12. priečke sa po základnej časti stretnú každý s každým doma – vonku (dovedna 6 kôl), tiež získajú na základe poradia v základnej časti bonifikáciu (3 – 2 – 1 – 0).

Družstvo, ktoré sa umiestni na poslednom 12. mieste, čaká baráž s víťazom I. ligy o účasť v ďalšom ročníku extraligy.

Niké Handball extraliga v hádzanej mužov - 1. kolo

/sobota 4. septembra/

18.00 HK Kúpele Bojnice – MHC Štart Nové Zámky

18.00 Tatran Prešov – HK Košice

18.00 MŠK Považská Bystrica – Záhoráci Stupava/Malacky

18.00 HC Sporta Hlohovec – Košice Crows

18.00 HKM Šaľa – HáO TJ Slovan Modra

ŠKP Bratislava – HK Agro Topoľčany (preložené na 11. septembra)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Extraliga mužov v hádzanej má rekordný počet tímov, favorit bude tradičný