Davidoviča omilostili, Tatran však trestné oznámenie zrejme aj tak podá

Zakrvavený Marko Davidovič po konflikte s Gabrielom Vadkertim.
Zakrvavený Marko Davidovič po konflikte s Gabrielom Vadkertim. (Autor: TASR)
Ján Leško|19. sep 2023 o 21:45

Bosniak pôvodne nemal hrať až osem mesiacov.

PREŠOV. Hráčovi Tatranu Prešov a reprezentácie Bosny a Hercegoviny Markovi Davidovičovi po incidente v zápase 20. kola Niké handball extraligy proti Novým Zámkom udelila exemplárny trest.

Disciplinárna komisia Slovenského zväzu hádzanej prešovskému hráčovi zastavila športovú činnosť v pôsobnosti SZH nepodmienečne na 12 mesiacov do 19. februára 2024 a udelila pokutu vo výške 600 eur.

Novozámočan Gabriel Vadkerti dostal pokutu 300 eur a činnosť pozastavenú nepodmienečne do 19. augusta 2023.

Ostalo mu šestnásť stehov

K incidentu došlo v deviatej minúte zápasu Prešov – Nové Zámky.

Hráč hostí Vadkerti, ktorý mimochodom v minulosti v domácom extraligovom stretnutí s Tatranom spôsobil otras mozgu a pobyt v novozámockej nemocnici bývalému prešovskému hráčovi Mariánovi Huňadymu, nešetrným obranným zákrokom, podľa rozhodcov úmyselným, zasiahol Davidovičovu tvár.

Ten ostal na krátky čas otrasený ležať na ihrisku.

Keď sa ale ako tak pozviechal, zakrvavený vybehol za už mimo hracej plochy sa nachádzajúcim Vadkertim. Rozhorčený sa ho snažil chopiť pod krk.

Po roztržke obaja jej aktéri uvideli v rukách arbitrov červené a modré karty. Kým Vadkeri obišiel bez akejkoľvek zdravotnej ujmy, Davidoviča po prvotnom ošetrení v Tatran handball arene odviezli do prešovskej nemocnice.

Zranený hádzanár Marko Davidovič, na snímke druhý sprava.
Zranený hádzanár Marko Davidovič, na snímke druhý sprava. (Autor: TASR)

Z nej sa vrátil so šestnástimi stehmi zašitou perou, rozkývaným niektorými zubami a opuchnutou časťou tváre.

Marko Davidovič svoju nešportovú reakciu po zranení protihráčom uznal. Aj sa za ňu ospravedlnil, no trest považoval za príliš krutý a nespravodlivý.

Najmä preto, že nebol iniciátorom incidentu a v dovtedajšej hráčskej kariére sa podobného priestupku po zákroku súpera nikdy nedopustil. Žiaľ, disciplinárna komisia tento fakt do úvahy vôbec nezobrala.

Kolotoč vymeraní a odvolaní

„Po našom odvolaní sa prípadom zaoberal Orgán pre riešenie sporov SZH. Ten v apríli tohto roku udelený trest skrátil na osem mesiacov a znížil pokutu na 400 eur,“ rekapituloval generálny manažér Tatranu Marián Magdoško.

„Prvý zmätok do rozhodnutí vniesol ORS, ktorý v ňom uviedol, že disciplinárny trest v súlade s disciplinárnym poriadkom prerušiť počas súťažnej prestávky.

Reglement súťaže však súťažnú prestávku nepozná a súťažný ročník podľa neho trvá od 1.7. do 30. budúceho roka a nikde inde sa nevyskytuje, čo napokon potvrdil aj riaditeľ súťaže Peter Brunovský,“ uviedol Magdoško.

V súlade s platnými predpismi Marko Davidovič požiadal 22. augusta DK SZH o odpustenie zvyšnej časti vymeraného trestu. Podobne o skrátenie svojho šesťmesačného požiadal aj iniciátor predmetného incidentu Gabriel Vadkerti.

Tomu komisia vyšla v ústrety a športovú činnosť mu podmienečne uvoľnila. „Na nášho hráča mala však odlišný meter,“ zdôraznil Magdoško.

Prešovu došla trpezlivosť

DK SZH neskôr rokovala per rolla a rozhodla, že neodpúšťa Davidovičovi zvyšok osemmesačného trestu s tým, že nemôže meniť rozhodnutie ORS.

Podľa Magdoška však to ORS nik nežiadal.

„Hráč predsa akurát žiadal o odpustenie zvyšku uloženého trestu. Vyvrcholením zmätočného procesu bolo opätovné rozhodnutie o neodpustení Davidovičovho trestu a a uvoľnenie činnosti od 20. 10. 2023, avšak s podmienečným odkladom až do 30. 6. 2024.

Celý vymeraný osemmesačný trest však končí 19. októbra 2023. A ak hráč vykoná celý udelený trest, tak ho niekto predsa nemôže podmienečne odložiť. Je to škandál a tam skončila aj naša trpezlivosť,“ doplnil.

O spáchaných trestných činov sú presvedčení

Aj na základe uvedených skutočností Tatran Prešov plánuje požiadať prezidenta SZH Jaroslava Holešu o vyvodenie zodpovednosti a zvolanie on line mimoriadnej konferencie s cieľom odvolať členov disciplinárky.

„Preto, lebo Zákon o športe definuje DK a ORS SZH ako dva nezávislé orgány športového zväzu, do ktorých môže zasahovať len Konferencia SZH.

Dôvodom návrhu je porušenie Zákona o športe a stanov zväzu. Zároveň klub pripravuje na členov DK SZH podanie trestného oznámenia.

Sme presvedčení o tom, že mohlo dôjsť k spáchaniu trestných činov poškodzovania cudzích práv a športovej korupcie, ktoré spáchala organizovaná skupina,“ avizoval generálny manažér Tatranu.

Zvrat v kauze predsa len nastal

Karta v prípade Marka Davidoviča sa v ostatných dňoch napokon obrátila.

„Štrnásteho septembra sme obdržali mailovú správu, v ktorej nás disciplinárna komisia informuje o ďalšom jej rozhodnutí v prípade nášho hráča.

DK SZH rozhodla upustiť od zvyšku trestu a Markovi Davidovičovi a počnúc trinástym septembrom 2023 mu uvoľňuje hráčsku činnosť. Konečne teda môže nastupovať aj na zápasy v pôsobnosti SZH,“ uviedol Magdoško.

Na snímke je hádzanár Tatrana Prešov Marko Davidovič.
Na snímke je hádzanár Tatrana Prešov Marko Davidovič. (Autor: TASR)

Keďže informáciu Tatran Prešov dostal od DK SZH štrnásteho, zaujímalo nás, prečo teda Marko Davidovič nenastúpil na domáci extraligový duel proti Martinu hraný v THA šestnásteho septembra.

„Marko poctivo odkrútil celú prípravu na sezónu, takže sme radi, že konečne už môže hrať i stretnutia Niké handball extraligy. Ukázalo sa teda, že malo zmysel v celej záležitosti za nášho hráča zabojovať.

Proti Martinu nehral preto, lebo po predošlých skúsenostiach sme si najprv pravdivosť mailovej informácie disciplinárky radšej dôkladne preverili.“

Davidovičovi teda športovú činnosť uvoľnili. Otázne ale ostáva, či Tatran Prešov trestné avizované oznámenie nakoniec podá.

„Celú túto záležitosť ešte konzultujeme s právnikmi. Všetko ale nasvedčuje tomu, že trestné oznámenie napokon podáme. Bez ohľadu na fakt, že Davidovič už môže hrať. Celé to niečím smrdelo, tak nech to príslušné orgány prešetria.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»Davidoviča omilostili, Tatran však trestné oznámenie zrejme aj tak podá