Hádanka menom welterová divízia

Vladimír Bilohuščin|30. aug 2016 o 02:00

UFC má pred sebou niekoľko ťažkých rozhodnutí.

Tyron Woodley (16-3) sa môže tešiť na obrovskú konkurenciu v boji o titul šampióna welterovej váhy. Dôvodov je niekoľko, na obzore sa totiž nezjavili iba nové hviezdy, ale očakávať možno aj veľké návraty. Ale popriadku.

Prvý na rane je Stephen ´Wonderboy´ Thompson (13-1), ktorý si výhrou nad Rory MacDonaldom zabezpečil titulový zápas. Ten bol už ohlásený samotným Dana Whitom, termín konania ale stanovený nebol. Stephen si titulový zápas nepochybne zaslúži, veď na svojej ceste zdolal mená ako Ellenberger, Cote, Hendricks, Whittaker, či už spomínaný MacDonald, ktorý sa čerstvo upísal Bellatoru. Problémom ale môže byť nie prílišná popularita oboch aktérov, čo môže priniesť menšie zisky pre spoločnosť. Určite sa zhodneme, že UFC nie je veľkým fanúšikom plánovania duelov podľa postavenia v rebríčku.  A presne po tomto zápase sa rozprúdi naozaj tuhý boj o pozíciu vyzývateľa číslo jedna.

Ak sa na situáciu pozrieme podrobnejšie, na čakacej listine sa neocitne jeden fighter, ale môžeme rátať s minimálne troma menami. Ak by sa vyplnili všetky želania divákov, najväčšiu pozornosť by pútal nepochybne súboj Georges St-Pierre vs. Nick Diaz. Georges je proste superstar, ktorá dokáže naplniť štadión v každom kúte sveta, nehovoriac o Kanade, kde návštevnosti podujatí s jeho menom lámu rekordy. Diaz (26-9) je zasa jeden zo ´zlých chlapcov´ MMA, ktorý sa taktiež teší veľkej obľube fanúšikov a vie do zápasu priniesť potrebnú šťavu. Pri vlne, ktorú zdvihol jeho mladší brat Nate, by sa jeho súboje mohli dostať ešte o stupienok vyššie. Nick má ale za sebou tri zápasy, v ktorých ťahal za kratší koniec až v dvoch prípadoch. Výhra nad St-Pierrom (25-2) by mu teda zrejme na titulový zápas nestačila. Na druhej strane ťahá Georges šnúru 12-tich  víťazných zápasov v rade a ak dokáže poraziť Diaza, bude to práve on, kto si bude nárokovať na súboj o titul.

Demian Maia (24-6) je fenomén, ktorý sa v MMA len tak ľahko nevidí. Veď inkasovať iba neuveriteľných 13 čistých úderov (significant strikes) za posledné štyri zápasy je doslova nadľudský výkon. Svoju dominanciu potvrdil aj v poslednom zápase proti Carlosovi Conditovi, ktorého ´vybavil´ v prvom kole, pričom utŕžil iba jeden (!) úder. Momentálne má tento Brazílčan na konte šesť výhier v rade a tak už len čaká, kedy mu príde pozvánka s menovkou titulová. Má to ale jeden háčik, v súčasnosti sa vôbec nevie, kedy tento súboj príde. Ak rátame s tým, že súboj Woodley vs. Thompson príde koncom roka, nasledujúci titulový duel môžeme očakávať niekedy v druhej štvrtine budúceho roku. Otázka teda znie, či bude Maia ochotný čakať na svoju príležitosť, ktorá mu vôbec nemusí byť dopriata. Takmer s určitosťou sa ale dá povedať, že v prípade zranenia Thompsona, by to bol práve Maia, kto by ho nahradil.

V novembri nás čaká ďalší z vrcholov sezóny. Reč je o historicky prvom podujatí na území mesta New York. UFC 205 už nejakú dobu láka popredných hráčov, ktorí sa chcú zapísať do histórie. Posledné informácie naznačili ďalší významný zápas. O slovo sa totiž prihlásil Robbie Lawler (27-11), ktorý denne volá Whitovi so žiadosťou o zápas práve v Madison Square Garden. Pýtate sa, kto by jeho pozvánku rád prijal? Nikto iný ako Donald ´Cowboy´ Cerrone (31-7), ktorý podpísal novú zmluvu a po troch víťazstvách vo welterovej divízii začína pekne mútiť vodu. Aj keď je menej pravdepodobné, že z tohto duelu by sa mohol vykľuť vyzývateľ číslo jedna, nemožné to nie je. Lawler bol totiž dominantným šampiónom, ktorý by touto výhrou ukázal, že je späť. Cerrone by mal zasa na opasku veľmi cenenú výhru nad bývalým kráľom divízie (čo Maia nemá) a peknú šnúru víťazstiev. Preto by aj tento zápas mohol významne zamiešať kartami.

Zhrnuté a podčiarknuté, momentálna situácia vo welterovej váhe prináša naozajstný labyrint, z ktorého môže úspešne vyjsť naozaj ktokoľvek. Keď k tomu pridáme aj vôľu šampiónov bojovať o naozaj veľké peniaze, ktoré prinášajú hviezdne mená, pričom nemusia figurovať na vrchole rebríčka, môžeme byť svedkami naozajstnej telenovely. A čo si môže fanúšik MMA priať viac.

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Hádanka menom welterová divízia