Kým si talianski tréneri štebotajú, Vlhová s Ledeckou len čakajú

Petra Vlhová (vľavo) a Ester Ledecká.
Petra Vlhová (vľavo) a Ester Ledecká. (Autor: SME - Jozef Jakubčo, TASR)
Juraj Berzedi|12. feb 2021 o 18:35

Ledecká sa radí s Vlhovou aj počas pretekov.

CORTINA, BRATISLAVA. Je najväčšou súperkou Petry Vlhovej v boji o veľký glóbus a na majstrovstvách sveta v Cortine d'Ampezzo patrí medzi najväčšie hviezdy.

Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová potvrdila unikátnu formu už v prvých pretekoch na šampionáte. Stala sa majsterkou sveta v super-G.

Konečne sa zbavila nálepky excelentnej lyžiarky, ktorá nemala z vrcholných podujatí najcennejšiu medailu.

„Myslela som si, že mi nie je súdené vyhrať veľké zlato. Stále som si však opakovala: pokiaľ lyžuješ, šanca žije,“ priznala Gutová-Behramiová na tlačovej konferencii po super-G.

Lara jazdí vo vlastnom svete

Pred pretekmi patrila medzi absolútne favoritky, keďže vyhrala posledné štyri z piatich superobrovských slalomov v sezóne. Napriek tomu si na šampionáte nepripúšťala žiadny tlak.

„Som v Cortine, aby som niečo vyhrala. Nejdem na štart len preto, aby som si povedala - bola to zábava. Zároveň však nemám čo stratiť. Nemusím sa ničoho báť,“ naznačila pre švajčiarsky Blick.

Ani po svojom víťazstve nemala žiadne veľkohubé vyhlásenia. Na jej odpovediach bolo cítiť, že si lyžovanie momentálne užíva. A z toho pramení jej mentálne nastavenie.

„Vedela som, že môj život sa nezmení bez ohľadu na to, či zvíťazím alebo nie. Nelyžovala som pre zlatú medailu, ale preto, aby som ukázala, čo dokážem,“ doplnila 29-ročná pretekárka.

Jej dominancia v super-G je úchvatná. Počas sezóny ju vychvaľujú aj veľké súperky „Lara si jazdí vo vlastnom svete,“ nadchýna sa Nemka Kira Weidlová.

„Bola len otázka času, kedy sa vráti na vrchol. Má môj obdiv,“ naznačila jej krajanka a kamarátka Corinne Suterová, ktorá na šampionáte v super-G skončila druhá.


Nemá rada cudzie dotyky

Gutová-Behramiová získala v roku 2016 veľký glóbus. Bola na vrchole. Natáčala reklamy a dokonca si zahrala aj vo filme.

Pribrzdili ju viaceré zranenia, no nevzdala sa a aj pod dohľadom rodičov tvrdo makala. Otec Pauly bol jej prvý lyžiarsky tréner a na pretekoch ju sprevádza dodnes.

Rovnako aj mama Gabriella, ktorá je fyzioterapeutkou, manažérkou i veľkou oporou. „Je moja superstar,“ tvrdí Gutová-Behramiová.

Nemám rada, keď na mňa siahajú fanúšikovia. Nie sme žiadni známi. V tejto dobe je pozitívne, že sa k vám nikto len tak nedostane.


Lara Gutová-Behramiová

Odmala rozpráva po nemecky a taliansky. Plynulo hovorí aj po anglicky i francúzsky. Dohovorí sa tiež po španielsky.

Jej lyžiarske sebavedomie sa akoby vrátilo po svadbe (v lete 2018) so švajčiarskym futbalistom Valonom Behramim, ktorý si zahral na štyroch majstrovstvách sveta.

Kým vo svojich lyžiarskych začiatkoch bola veľká extrovertka, posledné roky viac funguje vo svojej bubline. A do nej si pustí len najbližších.

„Nemám rada, keď na mňa siahajú fanúšikovia. Nie sme žiadni známi. V tejto dobe je pozitívne, že sa k vám nikto len tak nedostane,“ vraví Gutová-Behramiová.

Ledecká nerozumie Talianom

Po super-G si už zlatú medailovú povinnosť splnila a do ďalších súťaží pôjde ešte uvoľnenejšia. Ukázala to aj v piatkových tréningoch zjazdu.

V prvom skončila tretia a druhý vyhrala. V oboch meraných tréningoch jej v najlepšej trojici robili spoločnosť Rakúšanky Mirjam Puchnerová a Tamara Tipplerová.

K ďalším favoritkám v sobotňajšom zjazde (11.00) budú patriť Američanka Breezy Johnsonová, Švajčiarka Corinne Sutterová a netreba zabúdať ani na Češku Ester Ledeckú.

V super-G skončila štvrtá. Za bronzovou Američankou Mikaelu Shiffrinovou zaostala len o šesť stotín sekundy. Tá zjazd na šampionáte vynecháva.

Rovnako ako slovenská lyžiarka Petra Vlhová, ktorá sa na rýchlostné disciplíny často pripravuje práve s Ledeckou.

„Spojili sme sa, aby sme zvládli pokryť celú trať kamerami, nech získame čo najviac informácií,“ priblížila Ledecká pre idnes.cz.

Za spoluprácu môžu dvaja talianski tréneri. Livio Magoni na slovenskej strane a Franz Gamper na českej strane.

„Máme to niekoľkojazyčné. S Petrou si dávame informácie aj počas pretekov. Naši talianski tréneri sú kamaráti. Vždy si niečo poštebotajú do vysielačiek v taliančine. A ja čakám, pretože im nerozumiem ani slovo,“ dodala Ledecká.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Kým si talianski tréneri štebotajú, Vlhová s Ledeckou len čakajú