Boženík bol zlatým vajcom, ale Feyenoord je hranica možností

Stanislav Griga
Stanislav Griga (Autor: TASR)
Pavol Spál|30. jan 2020 o 19:20

Boženík nemá talent od Boha, ale v hlave to má zrovnané.

Rozhovor pre denník SME

Je jediným československým futbalistom, ktorý strelil gól Realu Madrid i Barcelone. Dal 141 ligových gólov, zahral si na majstrovstvách sveta. Ako tréner viedol aj slovenskú reprezentáciu. Posledné dva roky sa ako kouč špeciálne venoval žilinským útočníkom. STANISLAV GRIGA mal veľký podiel na raste Róberta Boženíka, ktorý nedávno prestúpil do Feyenoordu Rotterdam.

Majiteľ MŠK Žilina Jozef Antošík v decembri vyhlásil, že Boženík ešte nie je zrelý na prestup. Iní tvrdia, že slovenskú ligu už prerástol. Čo si myslíte vy?

Je to otázne. Jesenná časť mu príliš nevyšla, nedal až toľko gólov. Ale po tých medializovaných sporoch je preňho dobré, že odišiel, lebo by sa to s ním už v lige ťahalo.

Boženík si vybral Feyenoord Roterdam. Spravil dobre?

Výber klubu je vždy lotéria. Čaká ho veľká výzva, holandská liga je útočná. Tréner Dick Advocaat má v klube veľmi silnú pozíciu, Boženíka si vybral a šancu mu určite dá. Z tohto pohľadu je to dobré. Na druhej strane však prišiel v strede sezóny a čaká ho veľká konkurencia. Klub sám prezentoval, že Boženík je hráčom pre budúcnosť.

Na spadnutie bol prestup Boženíka do CSKA Moskva. Podľa Antošíka však začal poza jeho chrbát spolupracovať s agentom Martinom Petrášom. Ako ste vnímali rozruch okolo neho?

Aj na tieto otázky reagoval Stanislav Griga:

  • Suma päť miliónov za hráča zo slovenskej ligy je skôr výnimočná. Prekvapila vás?
  • V lige sa Boženík na jeseň trápil, dal iba tri góly. Čím si to vysvetľujete?
  • Kde vidíte Boženíka o dva roky?
  • Čo si myslíte o prestupe Šporara a Lobotku?

S odstupom. Nebol som do toho priamo zainteresovaný. Nikomu som nič neradil. V tom spore si každá strana prezentovala svoje názory a bránila si svoje záujmy. V takejto situácií ťažko nájde agent s majiteľom klubu spoločnú reč. Taký je futbalový biznis.

V pozícii trénera žilinských útočníkov ste sa Boženíkovi špeciálne venovali zhruba dva roky. Nakoľko sa zmenil?

Teší ma, že z dorastenca sa stal reprezentant. Žiline sa podaril dobrý prestup. Ak porovnám toho chlapca spred dvoch rokov so súčasným Boženíkom, tak je to úplne iný človek. Futbalovo aj ľudsky. Vo všetkých smeroch vyrástol.

V slovenskej lige debutoval iba pred rokom a pol, keď mal hodnotu možno 50-tisíc eur. Teraz ho Žilina predala za takmer päť miliónov. Povedali by ste to vtedy?

Robo nie je talent od Boha.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Boženík bol zlatým vajcom, ale Feyenoord je hranica možností