V upršanom dni Sagan stratil. Jeden z dresov si obliekol mladý maďarský pretekár

Alessandro de Marchi
Alessandro de Marchi (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|11. máj 2021 o 18:43

Peter Sagan v daždi nabral stratu.

BRATISLAVA. V roku 2014 stál na Chámps Elysées na stupni víťazov. Na Tour de France ho vyhlásili za najaktívnejšieho jazdca celých pretekov. Alessandro de Marchi patrí v pelotóne medzi jadzcov, ktorí sa veľmi často púšťajú do únikov.

Doslova sa na to špecializuje a každý rok najazdí v úniku tisíce kilometrov. Hoci mnohokrát to nedáva zmysel a nepodarí sa mu zvíťaziť. 

Ocenenie za tisíce útokov 

Vo štvrtej etape na Giro d’Italia sa zapojil do veľkého úniku. Celý deň na cyklistov lialo, de Marchi však v náročnom závere bojoval o etapové víťazstvo.

To mu nakoniec v stúpaní vyfúkol Američan Dombrowski. Talian skončil druhý, ale po prvýkrát v kariére si vybojoval dres lídra na veľkých pretekoch. V stredu si oblečie ružový dres. V celkovom poradí vedie o 22 sekúnd. 

„Toto bol môj hlavný cieľ. Už pred dvomi dňami som rozmýšľal, že by sa to mohlo podariť, ale nikomu som o tom nehovoril. Dnes som tušil, že by som mohol mať šancu, ale budem musieť vystihnúť správny moment.

Vybojovať ružový dres je snom každého cyklistu, ale pre Taliana je to ešte výnimočnejšie. V polovici etapy som mal pocit, že o tú príležitosť prídem, ale potvrdilo sa mi veľká pravda: Nikdy sa nevdzávaj. Toto je ocenenie za tie tisíce únikov, ktoré som za posledných jedenásť rokov urobil,“ hovoril v prvom rozhovore pre Eurosport de Marchi. 

Historický úspech oslavuje aj tím Israel StartUP-Nation. Po prvýkrát od vzniku je na čele pretekov Grand Tour. 

Sagan nabral stratu

Prvý raz sa na Gire odohral aj súboj medzi favoritmi. Na poslednom stúpaní sa dokázala najsilnejšia pätica odtrhnúť od ostatných súperov. Mikel Landa, Egan Bernal, Hugh Carty, Giulio Ciccone a Alexander Vlasov získali na rivalov získali niekoľko sekúnd. Rozdiely medzi favoritmi sú stále malé.

Jediný, kto prekvapivo skoro odpadol je prekvapenie z vlaňajšieho Gira 22-ročný Joao Almeida. Pred polrokom bol 15 dní lídrom pretekov, teraz sa pri prvom stúpaní prepadol. 

Z okruhu favoritov je najvyššie v celkovom poradí Rus Vlasov na 7. pozícii. 

Kolega Petra Sagana Emanuel Buchmann stratil viac ako polminúty. Celkovo je na 29. pozícii s dva a polminútovou stratou.

Novým lidrom jadzcov do 25 rokov je maďarský pretekár Attila Valter z tímu Groupama FDJ

Peter Sagan prišiel do cieľa s 23-minútovou stratou na 117. mieste. V boji o cyklámenový dres sa jeho pozícia nezmenila. Je štvrtý so ziskom 29 bodov. 

V stredu čaká cyklistov na Gire rovinatá etapa, ktorá by mala skončiť hromadným šprintom. Posledné kilometre vedú popri pobreží Jadranského mora a vietor môže narobiť cyklistom problémy. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»V upršanom dni Sagan stratil. Jeden z dresov si obliekol mladý maďarský pretekár