Sagan ubránil cyklámenový dres. To skutočné Giro sa len začína, vraví

Giacomo Nizzolo vyhral 13. etapu na Giro d'Italia 2021.
Giacomo Nizzolo vyhral 13. etapu na Giro d'Italia 2021. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|21. máj 2021 o 18:50

Slovenský cyklista skončil v záverečnom špurte tretí.

BRATISLAVA. V roku 2015 na Tour de France vymyslel Peter Sagan zo žartu hnedý dres. Dal by ho jazdcovi, ktorý má najviac druhých miest.

V tom roku na Tour totiž skončil až päťkrát druhý. Snažil sa brať s humorom, že mu víťazstvo tak uniká.

Slovenský cyklista má na pretekoch množstvo druhých miest či tretích miest. Na talianskom Gire je však smoliar, ktorý Sagana v tomto ohľade ďaleko predčí – Giacomo Nizzolo.

Na talianskej GrandTour štartuje už ôsmy raz. Za ten čas na týchto pretekoch odjazdil 140 etáp a mnohokrát bojoval o víťazstvo. Lenže presne ako Saganovi mu stále tesne unikalo. Jedenásťkrát bol druhý.

Bolo neuveriteľné, že nech sa záver vyvíjal akokoľvek, prvá priečka mu stále unikala.

Jeho cieľom bolo druhé miesto

V piatok sa Nizzolo po prvý raz v kariére v cieli Gira tešil. Vyhral šprintérsky dojazd vo Verone. 

„Môj trik, ako konečne vyhrať etapu bolo, že som sa sústreďoval na to, aby som skončil znova druhý,“ žartoval Nizzolo v prvom rozhovore pre Eurosport.

„Mojim cieľom bolo, aby ma v závere súperi nezablokovali, preto som sa rozbiehal zozadu a v protivetre, ale mal som dobré nohy,“ hovoril. 

„Toto víťazstvo znamená to pre mňa veľmi veľa. Nemyslím, že by toto víťazstvo zmenilo moje postavenie, ale je to krásne.“

V cieli prišiel aktuálny majster Európy ku svojmu fanklubu. Fanúšikovia si šli vykričať hlasivky a svojho favorita tľapkali po pleciach. Nizzolovi blahoželali aj súperi, pridal sa aj Peter Sagan.

Vyrovnaný boj v bodovacej súťaži

Slovák obsadil tretiu priečku. Druhý skončil časovkár Edoardo Affini, ktorý výborne načasoval svoj útok v závere. Veľa nechýbalo a takmer vyhral. Snažil sa zaskočiť šprintérov. Takmer sa mu to podarilo. 

Nizzolo ho predbehol až tesne pred cieľom. Sagan sa pred neho už nedokázal posunúť.

"Som rád, že som si udržal cyklámenový dres a potešilo ma aj to, že vyhral Nizzolo. Prajem mu to," vravel Sagan pre akreditované médiá. 

Vďaka tretej priečke si však líder Bora-Hansgrohe udržal prvú priečku v bodovacej súťaži.

Boj o cyklámenový dres sa však vyostruje. Hoci sa talianska Grand Tour blíži do poslednej tretiny v boji o najlepšieho šprintéra súťaže je poradie na čele mimoriadne vyrovnané.

Sagan síce vedie, ale vôbec nemá prvú priečku istú. Prvých štyroch pretekárov delí len 25 bodov. 

„Stále majú šancu skoro všetci šprintéri. Je to veľmi vyrovnané. Ale dôležité bude prísť do cieľa, pretože až teraz začína skutočné Giro," doplnil Sagan. 

Peter Sagan si udržal cyklámenový dres.
Peter Sagan si udržal cyklámenový dres. (Zdroj: TASR/AP, Autor: TASR/AP)

Aktuálne ho najviac ohrozuje piatkový víťaz Nizzolo. Za Saganom zaostáva len o 9 bodov. Tretí Davide Cimolai stráca 23, Fernando Gaviria 25.

Šprintéri ešte budú mať na Gire zrejme jednu, možno dve šance. To nedáva veľa priestoru na veľké zmeny. Rozhodnúť tak môžu aj body na prémiách v horských etapách

Najskôr ich čaká obávaný kopec

Cez víkend čakajú cyklistov dve rozdielne etapy. V sobotu horská s cieľom na mimoriadne strmom stúpaní Monte Zoncolan (1730 m).

Štrnásť kilometrové stúpanie má priemerný sklon 8,5 percenta. Najhorší je záver. Posledné tri kilometre majú priemer 13 percent.

V nedeľu zase dostanú šancu šprintéri a klasikári. Jazdiť sa bude mierne zvlnená etapa na okruhu cez taliansko-slovinské hranice. Je to príležitosť aj pre Petra Sagana alebo odolnejších šprintérov.

V pondelok je na programe kráľovská etapa s prevýšením s prevýšením 5700 metrov a cieľom v lyžiarskom stredisku Cortina d’Ampezzo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Sagan ubránil cyklámenový dres. To skutočné Giro sa len začína, vraví